Yıldırım: Hedef başkanlık sistemini getirmek

Düzenleyen:
Yıldırım: Hedef başkanlık sistemini getirmek

GÜNDEM Haberleri

Tam mutabakatla AK Parti’nin 3. Genel Başkanı seçilen Binali Yıldırım, ilk mesajında yeni anayasa ve terörle mücadele vurgusu yaptı

AK Parti’deki kan değişimi dün birlik mesajlarının verildiği kongre ile hayata geçti. Ana teması “Kutlu Yürüyüşe Devam” olan kongrede 1405 oyla AK Parti’nin yeni genel başkanı seçilen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hedefine ‘yeni Anayasa’ ve ‘başkanlık sistemi’ni koydu. 65’inci Hükümetin de başına geçecek olan Yıldırım, Türkiye’yi 10 büyük ekonomi arasına sokmak için her ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek özetle şunları kaydetti: 
Bu bir Fatiha’dır, bu bir başlangıçtır. Biz de bu kongremizin hayırlı bir başlangıca vesile olmasını Cenab-ı Hakkımızdan niyaz ediyoruz. Şimdi artık laf üstüne laf koyma değil, taş üstüne taş koyma zamanıdır. Türkiye’yi 10 büyük ekonomi arasına sokmak için her ne gerekirse yapacağız. Gıptayla bakılan projeleri tek tek tamamlayacağız.
Recep Tayyip Erdoğan bir dava adamıdır, milletin adamıdır, büyük Türkiye’nin yılmaz savunucusudur. Her zaman başımız dik, gururla ‘Ben Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşıyım, kader arkadaşıyım, gönül arkadaşıyım’ dedik, bundan sonra da demeye aynen devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız söz veriyorum; sevdan sevdamız, yolun yolumuz, davan davamızdır.

TÜRKİYE’Yİ BÖLDÜRTMEYİZ
Ülkemizi 40 yıldır meşgul eden “terör”, öncelikli sorunumuz olmaya devam edecek. Onlar karanlıktan medet umuyor, biz Türkiye’yi yeni baştan inşa, imar ediyoruz. Birileri ise milletin birliğini, kardeşliğini, ülkemizi bölmeye çalışıyor. Yolları böleriz, ülkeyi asla böldürtmeyiz. Ekmeğimizi böleriz, Türkiye’yi böldürtmeyiz. Mesele memleket meselesidir. Terörle mücadele konusunda kararlılık aynı şekilde devam edecek. 
Bize “operasyonlar ne zaman bitecek” diye soruyorlar. Buradan milletime ilan ediyorum: Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği, huzuru sağlanana kadar bu operasyonlar aynen devam edecek. Milletimiz rahat olsun. Bu terör belasının Türkiye’nin gündeminden çıkaracağız. 

17-25 Aralık’ta milletimize ayar vermeye çalışan bu hainleri hepimiz gördük. Bu hainlere tokadı milletimiz 1 Kasım seçimlerinde vurdu. AK Parti’nin ışığını tercih eden millet, karanlığa, bir kez daha ‘dur’ dedi. Bu ülkede hainlere asla yer olmayacak. Şunu herkes iyi bilsin ki, Türkiye’de tek devlet vardır, o da Türkiye Cumhuriyeti devletidir.
(Konuşması sırasında kimi zaman sesinin kısılması üzerine) Sesime inat sizlerle muhabbet etmeye devam edeceğim. Gönülden gönüle köprüleri kimse engelleyemez. Köprüler, hızlı trenler tamam ama bir eksiğimiz var; yeni bir Anayasaya ihtiyacımız var. Yeni anayasayı, başkanlık sistemini getirmeye hazır mısınız? (Evet sesleri) Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Siz Cumhurbaşkanımıza “sorumsuzdur” deseniz de Cumhurbaşkanımız Türkiye sevdalısıdır, millet sevdalısıdır. Onun sorunu milletin dertleridir, sorunlarıdır. Bunun için bugün yapmamız gereken en önemli iş, fiili durumu yasal hale getirmek. Anayasayı ve kafa karışıklığını sona erdirmektir. Bunun yolu da yeni anayasa ve başkanlık sistemidir.
Binali Yıldırım, Genel Başkanlığa seçilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında da, “Yolumuz, milletin sesi, nefesi, partimizin lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın yoludur” dedi.

KISILAN SESE ‘SARE HANIM’ TARİFİ
 Konuşması sırasında sık sık sesi kısılan Binali Yıldırım, “Sesime inat sizinle muhabbet etmeye devam edeceğim. Sesler kısılabilir ama gönülden gönüle giden yolları kimse engelleyemez” dedi. Yıldırım’ın kısılan sesine çare Sare Davutoğlu’ndan geldi. Doktor olan Sare Hanım, bitkisel karışımdan oluşan çay hazırlattı. Söz konusu tarifle hazırlanan çay kürsüde konuşan Yıldırım’a ulaştı. 37 dakika süren konuşmasının sonuna doğru Binali Yıldırım’ın sesi düzeldi.
Yıldırım: Hedef başkanlık sistemini getirmek
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi, salona girişte coşkulu bir şekilde karşılandı. “AK Parti’nin birliğini, beraberliğini, davasını korumak için her şeyi yaptığımıza şahitlik eder misiniz? Türkiye’nin birliğini, beraberliğini, milletimizin huzur ve refahını korumak üzere gece gündüz çalıştığımıza şahitlik eder misiniz?” diyen Davutoğlu, kalabalıktan “evet” cevabını aldı. Davutoğlu çiftinin çocukları Mehmet, Sefure ve Hacer Bike, kongreyi dikkatle takip etti. 

DAVUTOĞLU’NDAN COŞKULU VEDA KONUŞMASI
Koltuğumuz gider ama davamız kalır

Genel başkanlığı Yıldırım’a devreden Ahmet Davutoğlu, “Makam, mevkilere veda ederiz, ama ahdimize, davamıza asla veda etmeyiz” dedi. Olağanüstü Kongre’de AK Parti Genel Başkanlığı’nı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a devreden Başbakan Ahmet Davutoğlu, teşkilatıyla helalleşti. Davutoğlu, kongredeki konuşmasını “veda” değil, “vefa” konuşması olarak niteledi. Davutoğlu, yarım saatlik konuşmasında satır başlarıyla şunları söyledi: “Kurucu liderimiz, saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra ikinci genel başkanı olduğum kongrede ‘Bu bir vefa kongresidir’ demiştim. O gün verdiğimiz sözü namus bildik. O günden beri ahdimize akdimize sadık kaldık. Partimiz ve cumhurbaşkanımızın hukukunu büyük bir özenle koruduk. Sizlerle birlikte destansı başarılara imza attık.” 

KARDEŞLİK HUKUKU GEREĞİ
“Biz ahde vefayı her şeyin üstünde tuttuk. Makamlara, mevkilere, koltuklara veda ederiz, kardeşlerim ama ahdimize, ilkelerimize, davamıza asla veda etmeyiz, asla dönmeyiz, asla bırakmayız. Biz geçici gündemlerin değil kalıcı erdemlerin peşindeyiz. Ne yoldan saparız ne yoldaki tuzaklara düşeriz ne de ufkumuzu, davamızı, aşkımızı, sevdamızı unuturuz.”

HİÇBİRİMİZ VAZGEÇİLMEZ DEĞİLİZ
“Bu harekette hiçbirimiz vazgeçilmez değiliz, ama bu hareketin vazgeçmediği, vazgeçmeyeceği değerleri ve ilkeleri vardır. AK Parti, asla bir hizbin, bir kliğin, bir zümrenin partisi olmamıştır, olmayacaktır. AK Parti bütün milletimizin, bütün Türkiye’nin partisi olmuştur, öyle olmaya da devam edecektir...”

PARTİM ZARAR GÖRMESİN DİYE
“Daha önce 2 kez sizlerle birlikte olduğum bu salonda zaferle sonuçlanmış bir seçimden kısa bir süre sonra yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi. Bu durumun sizin ve milletimizin mahşeri vicdanında oluşturduğu rahatsızlığın da farkındayım. Ama meselemiz, derdimiz, davamız, bütün şahsi hallerin üzerindedir. 1 Kasım seçimlerinde yüzde 49,5 oy aldıktan sonra olağanüstü kongre kararı alıp, görevi devretme kararımın arkasındaki yegane gerekçe partimizin birlik ve bütünlüğüne verdiğim değer ve AK Parti hareketinin zarar görmesinden duyduğum endişedir. Türkiye’nin kaderi ile özdeşleşen AK Parti’nin birliği, bütünlüğü her şeyden önemlidir. Allah’a tevekkül ettik ve emaneti sizlere devrediyoruz.”

GÜÇ SARHOŞLUĞU HASSASİYETİ:
“Milletimizin emaneti sizlerin omuzundadır. Her emanet gibi iktidar da imtihandır. İktidar sarhoşluğuna, güç yozlaşmasına asla düşmemeli, o emanete halel getirmemeliyiz. Bu endişeyi ömür boyu taşıyacağız. Bu salonda devraldığım aziz emaneti devrediyorum. Sayın Binali Yıldırım’ı tebrik ediyor, başarılar diliyorum. İstemeden kalbini kırdığım, incittiğim bir kardeşim varsa hakkını helal etmesini diliyorum. Benden yana haklarım helal olsun…”

ERDOĞAN’DAN AK PARTİ VE YENİ HÜKÜMETE MESAJ:
Devletimiz, milletimiz 2023 hedefine sizlerle ulaşacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Olağanüstü Kongresi’ne mesaj gönderdi. Erdoğan mesajında, “Siyasi hayatım boyunca birlikte yol yürüdüğüm, mücadele ettiğim, nice başarılara birlikte imza attığım kıymetli kardeşlerim, hanımefendiler, beyefendiler ve sevgili gençler, sizleri en kalbi duygularımla saygıyla, muhabbetle, hasretle selamlıyorum” ifadesini kullandı. “Cumhurbaşkanı yemini ettiğim gün, AK Parti ile hukuki bağım kesilmiş olabilir, ama sizlerle gönül bağım hiç bir zaman kesilmedi, inşallah hiçbir zaman da kesilmeyecek” değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde yeni anayasa ve yeni yönetim sistemi arayışları çerçevesinde Cumhurbaşkanı ile siyasi kadrosu arasındaki işbirliğini olumsuz etkileyen bu çarpık uygulamanın giderileceğine inanıyorum. Yakın siyasi tarihimizin en önemli demokratik olgunluklarından biri olarak değerlendirdiğim AK Parti kongresinin başarılı geçmesini diliyorum. AK Parti kadrolarının teveccühüyle seçilecek yeni genel başkanı ve parti yönetim organlarında sorumluluk üstlenecek arkadaşlarımı şimdiden tebrik ediyorum. Kurulduğu günden beri kaderi ülkenin kaderiyle özdeşleşen bir harekete dönüşen AK Parti için bu kongreyi bir devir teslim anı, güç ve motivasyon tazelenmesi olarak görüyorum.”
Erdoğan, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması, yeni anayasa hazırlıkları, bölgesel ve küresel krizlerin aşılması konusunda bu kongrede seçilecek genel başkan ve parti yönetimine çok önemli görevler düştüğüne işaret ederek, “27 Ağustos 2014’te genel başkanlık görevini kendisine devrettiğim Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na geçtiğimiz 21 aylık dönemde parti ve hükümette yaptığı hizmetler için teşekkür ediyorum.  Delegelere, misafirlere saygılarımı sunuyorum. Rabbim birliğimizi beraberliğimizi daim kılsın” ifadesini kullandı.


Yıldırım: Hedef başkanlık sistemini getirmek
KONGREDEN NOTLAR
Eşinin dualarıyla salona girdi

- Binali Yıldırım, gece hazırladığı el yazısı konuşma metnindeki bir bölümü sosyal medyadan takipçileri ile paylaştı.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize dönüşü Binali Yıldırım ve bazı AK Parti yöneticileriyle bir araya geldiği öğrenildi.
- Binali Yıldırım’ın salona girişi sırasında eşi Semiha Yıldırım uzun süre dua etti.
- Kongrede iller bakanlık taleplerini pankartlarla dile getirdi. Bunlardan biri de “Reise yakışır başkanlık, Adıyaman’a yakışır bakanlık” yazılı pankarttı.
- Kongre için özel bir koreografi hazırlandı. Sağında Davutoğlu, solunda Yıldırım ortada ise Erdoğan’ı temsil eden posterler dombra şarkısı eşliğinde açıldı.
- Kongreyi 800’e yakın yerli ve yabancı basın mensubu izledi. Konuşmalar İngilizce, Arapça, Rusça, Fransızca ve Almanca simültane olarak tercüme edildi.
- Kongre için 81 ilden bin 500 otobüs kaldırıldı. 81 ilden yöresel kıyafetli partiler ile Anadolu’nun bütün renkleri salonda temsil edildi. 
- Kongrede birbirinden ilginç pankartlar yer aldı; “Yolların ustası”, “Erzincan’a can Türkiye’ye heyecan geldi”, “Hatay yolların ustasıyla”, “AK gönüller taşıyoruz, kara çukurları aşıp gelen”, “Mesele koltuk değil siz hala anlamadınız mı?”
- Kongre #BüyükKongreKutluYürüyüş hashtag’ı ile Türkiye ve dünya gündemine oturdu.
 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...