Yeni sistem yeni SBS

Yeni sistem yeni SBS

GÜNDEM Haberleri

1 milyon 127 bin öğrenci cumartesi SBS'de ter dökecek. Bu sene puanlama sistemi farklı olacak. Yeni sistemde tam puanlı sonuçlar hayal olabilir.

1 milyon 127 bin öğrenci cumartesi SBS'de ter dökecek. Bu sene puanlama sistemi farklı olacak. Tam puanlı sonuçlar hayal olabilir. nbsp;Seviye Belirleme Sınavı (SBS), 8 Haziran Cumartesi günü yapılıyor. Ortaokuldan mezun olacak 1 milyon 127 bin 211 öğrencinin daha iyi bir liseye gidebilmek için ter dökeceği sınavda bu sene farklı bir puanlama sistemi uygulanacak. Öğrencilerin tam puan alabilmesi için bireysel başarı puanının da iyi olması gerekecek. Öğrencilere 100 sorunun yöneltileceği sınav, 120 dakika sürecek. 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıfların gireceği Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) da 9 Haziran'da yapılacak. Tek sınav halinde uygulanacak SBS'de sorular, 8. sınıf programına göre hazırlandı.Geçen yıla kadar puanlar, 6. sınıf puanının yüzde 25'i, 7. sınıf puanının yüzde 35'i, 8. sınıf puanının yüzde 40'ı toplanarak, sınıf puanı ise SBS puanının yüzde 70'i, Yıl Sonu Başarı Puanlarının (YBP) yüzde 25'i ve davranış puanının yüzde 5'i esas alınarak elde ediliyordu ve 500 tam puan üzerinden hesaplanıyordu. Bu sene ise Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP); 6, 7 ve 8. sınıf Yıl Sonu Başarı Puanları (YBP) ile 700 tam puan üzerinden hesaplanan seviye belirleme sınavı puanı toplamının ikiye bölünmesiyle elde edilecek. SBS'de 6, 7 ve 8. sınıf sonunda hesaplanacak Yıl Sonu Başarı Puanlarının yarısı doğrudan OYP'ye eklenecek. Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP), öğrencinin derslerden aldığı yıl sonu puanları o derslere ait haftalık ders saati sayısıyla çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanı hesaplanacak. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de Yıl Sonu Başarı Puanı hesaplanacak. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacak. YBP; Öğrencinin derslerden aldığı yıl sonu puanları o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanı hesaplacak. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yıl sonu başarı puanı hesaplacak. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacak. YBP hesaplamasında bir öğrencinin başarısı diğer öğrencilerle ilişkilendirilmeyecek; yani okuldaki en başarılı öğrencinin başarısından diğer öğrenciler etkilenmeyecek. Öğrencinin aldığı not doğrudan eklenecek.
Mesela: SBS'de 6. sınıf YBP'si 100, 7. sınıf YBP'si 100, 8. sınıf YBP'si 100 ve SBS puanı 700 olan öğrenciler OYP'si (100+100+100 +700)/2=1000/2=500) 500 olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...