YAŞ kararları açıklandı! 3 kuvvet komutanı değişti

Düzenleyen:
YAŞ kararları açıklandı! 3 kuvvet komutanı değişti

GÜNDEM Haberleri

4 saat süren Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantısı sona erdi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeni komuta kademesi ve terfiler belli oldu. Kara, Hava ve Deniz kuvvetleri komutanlıklarına yeni atama yapıldı.

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ), Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. Anıtkabir ziyaretinin ardından Başbakan Yıldırım başkanlığındaki şura üyeleri, Çankaya Köşkü'ne geçti. Toplantı nedeniyle Çankaya Köşkü'nde geniş güvenlik önlemleri alındı. Şura üyelerinin toplantı için hazırlanan Çankaya Salonu'nda yerlerini almalarının ardından YAŞ toplantısı saat 11.15'te başladı. Başbakan Yıldırım başkanlığındaki toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katıldı.

TOPLANTIDA FETÖ İLE MÜCADELE VE TERFİ VE ATAMALAR ELE ALINDI

Toplantıda Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerindeki çalışmaların yanı sıra albay, general/amiral terfi ve atamaları ele alındı. Buna göre 30 Ağustos 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; 6 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi.  61 albay, general/amiralliğe yükseltildi.  8 generalin görev süresi bir yıl, 168 albayın görev süresi ise iki yıl uzatıldı. YAŞ toplantısında alınan kararların, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından kamuoyuyla paylaşıldı.

KALIN, KAMERALAR KARŞISINA GEÇTİ

Kararları açıklamak üzere Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın kameralar karşısına geçti. Buna göre; Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanlığına Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz atandı.

Eski kuvvet komutanları ise emekliye ayrıldı.

Bazı bakanların ilk defa katıldığı şura toplantısında bazı isimler ise yeni görevleriyle masadaki yerini aldı.  Buna göre, daha önce Adalet Bakanı olarak YAŞ'a katılan Bekir Bozdağ, bu kez başbakan yardımcısı unvanıyla toplantıya kaldı. Fikri Işık da daha önce Milli Savunma Bakanı olarak katıldığı toplantıda başbakan yardımcısı olarak görev aldı. Başbakan Yardımcıları Recep Akdağ, Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise toplantıya ilk defa katıldı. Daha önce Yüksek Askerî Şûra toplantısına başbakan yardımcısı unvanıyla katılan Nurettin Canikli ise bu kez Milli Savunma Bakanı olarak katıldı. 

Şûra üyesi olmamasına rağmen Milli Savunma Bakanı Müsteşarı Ali Fidan da, YAŞ'ın sekretaryasının Milli Savunma Bakanlığı'na devredilmesi nedeniyle, toplantıya katıldı. Fidan toplantının sekreterya işlerini yürüttü. Daha önce Genelkurmay Başkanlığındaki "Çakmak Salonu"nda yapılan "çok gizli" nitelikli şura toplantısı, Genelkurmay Karargahı dışına üçüncü kez taşınmış oldu. Çankaya Köşkü'nde üçüncü kez yapılan şura çalışmaları bir günde tamamlandı. Çankaya Köşkü'ndeki ilk şura toplantısı, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Başbakan Yıldırım'ın başkanlığında 28 Temmuz 2016'da gerçekleştirilmişti. Yine Yıldırım'ın başkanlığında Çankaya Köşkü'ndeki ikinci şura toplantısı ise 23 Ağustos 2016'da yapılmıştı.

TSK'NIN YENİ KOMUTA KADEMESİ ŞÖYLE:

YAŞ kararları açıklandı! 3 kuvvet komutanı değişti

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar

YAŞ kararları açıklandı! 3 kuvvet komutanı değişti

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler (Eski Jandarma Genel Komutanı)

KARA KUVVETLERİ KOMUTANI YAŞAR GÜLER KİMDİR?

1954 yılında dünyaya gelen Yaşar Güler doğma büyüme Bayburtludur. 1974 yılında Kara Harp Okulu'ndan Muhabere Teğmen rütbesiyle mezun olduktan sonra. 1984 yılında kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı muhabere birliklerinde takım ve bölük komutanlığı yapmıştır.

Yaşar Güler 1986 yılında Kara Harp Akademisinden mezun olarak kurmay subay oldu. Kurmay subay olarak çeşitli karargahlarda plan subaylığı ve şube müdürlüğü görevlerini üstlenmiştir.

Güler, 2009 yılında korgeneral rütbesine terfi etti ve bu rütbede sırasıyla MSB Harita Genel Komutanlığı, 4'ncü Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevlerini yaptı. 2013'te orgeneralliğe terfi ederek Genelkurmay 2. Başkanlığına atandı. FETÖ'nün darbe girişiminden sonra Jandarma Genel Komutanı Orgenerali olarak atanan Yaşar Güler 2017 YAŞ kararlarıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirildi.

YAŞ kararları açıklandı! 3 kuvvet komutanı değişti

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz (Eski Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı)

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI HASAN KÜÇÜKAKYÜZ KİMDİR

Hasan Küçükakyüz 1957'de Trabzon/Of’da doğdu. Yukarı Kışlacık İlkokulu, Şehit Ahmet Türkan Ortaokulu ve Of Lisesini tamamlayarak 1974 yılında Hava Harp Okuluna girmiş ve 30 ağustos 1978 tarihinde Harp Okulu’nu bitirerek Teğmenliğe nasbedilmiştir.

1978-1980 yıllarında 2’nci Ana Jet Üs K.lığında pilotaj eğitimini takiben 3’üncü Ana Jet Üs K.lığında harbe hazırlık eğitimini tamamladıktan sonra 191’inci Filo kol uçucusu olarak atanmışlardır.

1985-1987 yılları arasında Hava Harp Akademisindeki eğitimini tamamlayarak, kurmay subay olmuştur. 1987-1988 yılları arasında Hava Harp Okulu Komutanlığında öğrenci bölük komutanlığı, 1988-1990 yılları arasında 6’ncı Ana Jet Üs Komutanlığı eğitim subaylığı, 1990-1994 yılları arasında 8’inci Ana Jet Üs Komutanlığında 182’nci Filo Kol Komutanlığı üs eğitim kısım amiri, 182’nci Filo Harekat Subaylığı görevlerinde bulunmuştur.

1994 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olmuş, 1994-1996 yılları arasında 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında üs eğitim kısım amirliği, 1996-1997 yıllarında 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında f-16 Öncel Filo Komutanlığı, 1997-2000 yılları arasında Hv.k.k.lığı Hrk.bşk.lığı Eğt.d.bşk.lığında uçuş eğitim subayı ve uçuş eğitim şube müdürlüğü, 2000-2002 yılları arasında 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Bşk.lığı ve Harekat Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

2002-2003 yıllarında Hv.k.k.lığı Hrk.Bşk.lığı plan Harekat Daire Bşk.lığında Harekat Şube Müdürü olarak görev yapmıştır. 30 ağustos 2003 tarihinde Tuğgeneralliğe terfi ederek Hv.k.k.lığı Per.d.bşk.lığı ve Hv.er Eğt.tug.k.lığı görevlerinde bulunmuştur.

30 ağustos 2008 tarihinden geçerli olarak Tümgeneralliğe terfi ettirilmiş ve Hv.Eğt.K.lığı komutan yardımcısı olarak atanmıştır. 4 mayıs 2009 tarihinden itibaren Hava Harp Okulu komutanı olarak görev yapmaktaydı. Küçükakyüz, 2017 YAŞ kararlarıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığına geldi. Nuray Küçükakyüz hanımefendi ile evli olan Orgeneral. Hasan Küçükakyüz, Cem ve Kaan adında iki erkek çocuk babasıdır.

YAŞ kararları açıklandı! 3 kuvvet komutanı değişti

Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal (Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı)

ADNAN ÖZBAL KİMDİR?

1958 yılında İstanbul'da doğan Adnan Özbal, ilk ve ortaokul tahsilini tamamlamasını müteakip, 1973 yılında Deniz Lisesi'ne girmiş ve 1980 yılında Deniz Harp Okulu'ndan 1980-1981 yılları arasında TCG İSTANBUL, 1981-1983 yılları arasında TCG M.F.ÇAKMAK muhriplerinde Harekat Elektronik Subaylığı, 1983-1985 yılları arasında TCG ŞAHİN II. Komutanlığı, 1986-1987 yıllarında TCSG-22 Komutanlığı görevlerinde bulunan Tümamiral Adnan ÖZBAL, müteakiben 1987-1989 yılları arasındaki Deniz Harp Akademisi öğrenimini tamamlayarak 1989-1991 yıllarında Hücumbot Filosu Hrk. Kısım Amirliği, 1991-1993 yıllarında TCG ŞAHİN Komutanlığı, 1993-1995 yıllarında Genelkurmay İstihbarat Bşk.lığı proje subaylığı görevlerinde bulunmuştur.

1995-1996 yıllarında TCG RÜZGAR Komutanlığı, 1996-1999 yılları arasında Napoli/İTALYA'da STRIKFORSOUTH Karargahında Tatbikat Proje Subaylığı, 1999-2003 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prensipler Başkanlığı Proje ve Mali Program Daire Başkanlığı Proje Şube Müdürlüğü, 2003-2005 yılları arasında 2'nci Hücumbot Filotillası Komodorluğu, 2005-2006 yılları arasında Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Lojistik Başkanlığı, 2006-2008 yıllarında Harekat Başkanlığı görevlerinde bulunmuş, 2008 yılında Tuğamiralliğe terfi etmiştir.

2008-2010 yılları arasında Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, 2010-2011 yılları arasında Hücumbot Filosu Komutanlığı, 2011 yılında Persenol Plan ve Yönetim Daire Başkanlığı görevini ifa eden Tümamiral Adnan ÖZBAL 2012 yılında Tümamiralliğe terfi ederek Deniz Harp Okulu Komutanlığına atanmıştır. Koramiral Özbal, 2017 YAŞ kararlarıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığına atanmıştır.

Koramiral.ÖZBAL, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesinden 1995 yılında lisans diploması almıştır. Koramiral ÖZBAL, NATO Madalyası (Eski Yugoslavya) ve ABD Deniz Kuvvetleri Liyakat Madalyası sahibidir. Bayan Gaye ÖZBAL ile evli olan Oramiral ÖZBAL'ın bir kızı vardır. 

İşte İsim isim YAŞ'ta terfi edenler ve görev süreleri uzatılanlar:

YAŞ kararları açıklandı! 3 kuvvet komutanı değişti

İsim isim YAŞ listesi

İsim isim YAŞ listesi

İsim isim YAŞ listesi

İsim isim YAŞ listesi

İsim isim YAŞ listesi

İsim isim YAŞ listesi

İsim isim YAŞ listesi

İsim isim YAŞ listesi

İsim isim YAŞ listesi

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...