Yargıya yeni yol haritası: Hedef sürenin kapsamı genişletilecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yargıya yeni yol haritası: Hedef sürenin kapsamı genişletilecek

Gündem Haberleri

Yargılamada hedef sürenin kapsamı genişletmeyi amaçlayan Adalet Bakanlığı, hâkimlik, savcılık, avukatlık için yeni mesleğe giriş modeli getirilecek. Yeni icra dairesi modeli öncelikle iş yoğunluğu olan yerler olmak üzere yaygınlaştırılacak ve sanal icra dairesi uygulamasına başlanacak.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Hükûmet; hukukun üstünlüğü, yargılamanın hızlı, adil ve etkili şekilde işlemesi, öngörülebilir olması, adalete erişimin kolaylaştırılması ve adalet sistemine duyulan güvenin artırılması amacıyla kolları sıvadı. Bu çerçevede yargıda hedef süre uygulaması vasıtasıyla sistemin şeffaflığı artırılacak ve makul sürede yargılanma hakkı daha etkin korunacak. Mahkemelerin belirlenen süreler içerisinde davaları sonuçlandırmasını öngören ve Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Yargıda Hedef Süre’ uygulamasının kapsamında yeni dava türleri için süreler belirlenecek, uygulama geliştirilecek.

654 MİLYON LİRAYA YAKIN HARCAMA

Vatandaşların adalete erişiminin güçlendirilmesi ve kolaylaştırılmasının en önemli unsurlarından biri olan adli yardım kapsamında, bu yılın ocak-eylül döneminde 653 milyon 961 bin 388 lira harcama yapıldı.

Yargının iş yükünü hafifleterek uyuşmazlıkların kısa sürede sonuçlandırılmasını amaçlayan alternatif uyuşmazlık çözüm metotlarından uzlaşma dâhilinde, eylül ayı itibarıyla 420 bin 875 dosya uzlaştırma bürolarına gönderildi, bunların 163 bin 276’sı uzlaşmayla sonuçlandı.

Hâkim ve savcıların tayin, nakil ve terfi sisteminin nesnel, önceden belirlenmiş ölçütlere ve liyakate dayalı olarak geliştirilmesi sağlanacak. Gerekli mevzuat değişikliğinin yapılabilmesi için komisyon oluşturularak çalıştay düzenlenecek, mevzuat hazırlanmasına yönelik çalışma yapılacak.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın hayata geçirilmesine yönelik ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanacak. 

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...