Yargıtay'dan emsal 'mobbing' kararı! Tüm çalışanları ilgilendiriyor

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Yargıtay'dan emsal 'mobbing' kararı! Tüm çalışanları ilgilendiriyor

GÜNDEM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Tüm çalışanları yakından ilgilendiren emsal bir karara imza atan Yargıtay, işçinin görev yerinin sık sık değiştirilmesinin ve istifaya zorlanmasının 'mobbing' olarak değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Yargıtay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir karara imza attı. Taşeron bir firma bünyesinde, devlet hastanesinde bilgisayar operatörü olarak çalışan genç, işveren tarafından sürekli görev yerinin değiştirildiği, görevi olmayan işleri yapmaya zorlandığı, mobbinge (psikolojik taciz) maruz bırakıldığı iddiasıyla sözleşmesini feshetti.

MAHKEME 'RAHATSIZLIK BOYUTUNDA KALDI' DEDİ, DEVREYE YARGITAY GİRDİ

İş Mahkemesi'nin yolunu tutan mağdur işçi kıdem tazminatı ile yıllık izin alacağının tahsilini talep etti, davalı şirket avukatı ise iddiaları reddetti. Mahkeme, davacının kendisine psikolojik taciz uygulandığı yolundaki iddiasının sübut bulmadığı, iş yeri uygulamalarından duyulan bir rahatsızlık boyutunda kaldığına hükmetti. Karar, davacı tarafından temyiz edilince devreye Yargıtay 7. Hukuk Dairesi girdi.

'MOBBING' GEREKÇESİYLE KARARI BOZDU

Kararda; bilgisayar operatörü olarak çalışan davacının sık sık görev yerinin değiştirildiği hatırlatıldı ve son görev yerinin daha önce yaptığı işle ilgisi olmayan ameliyathane kapısı olduğu vurgulandı. Davacı tanıklarının ifadesi ile bu değişiklilerin 'davacının istifa etmesi amacıyla yapıldığı' anlaşıldığı hatırlatıldı. Bu şekildeki uygulamaların mobbing olarak adlandırıldığı dile getirilerek mahkeme kararı bozuldu.

Yeniden yapılan yargılamada İş Mahkemesi, davacının mobbinge maruz kaldığına karar verdi. Davacının sık sık görev yerinin değiştirildiği, davacının son olarak görevi ve daha önce yaptığı işle ile ilgisi olmayan kariyeri ile çelişen bir işe verilerek ameliyathane kapısında görevlendirildiği hatırlatıldı. Davacının psikolojik tacize maruz kaldığı gerekçesi ile kıdem tazminatı alacağının kabulüne hükmetti. Bu kez kararı davalı avukatı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Daire, İş Mahkemesi kararını yerinde bulundu. İşçinin kariyeri ile çelişen bir göreve verilmesini mobbing saydı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...