Yargıtay'dan emsal karar: Evi geç boşaltan kiracı tazminat ödeyecek

- Güncelleme:
Yargıtay'dan emsal karar: Evi geç boşaltan kiracı tazminat ödeyecek

Gündem Haberleri

Ev sahibi kiracı anlaşmazlığında emsal karara imza atan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, sözleşmesi bitmesine rağmen evi boşaltmayan kiracıyı ev sahibine tazminat ödemeye mahkûm etti

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Yargıtay, artan kiralar ile ilgili olarak içtihat niteliğinde bir karara imza attı. Buna göre, kira sözleşmesi sona ermesine rağmen evi geç boşaltan kiracı ev sahibine tazminat ödeyecek. Yargıtay’ın gündemine taşınan kiracı-ev sahibi uyuşmazlığını içeren dava konusu olay İstanbul’da yaşandı.

Mülkünü bir işletmeye kiraya veren ev sahibi, eski kiracısı ile sözleşmesi sona erince, başka bir işletme ile protokol imzalayarak ona kiraya verdi. Ancak eski kiracı mülkü zamanında boşaltamadı. Mülk sahibi ise eski kirasına haksız işgal (ecrimisil) davası açtı. Eski kiracı ise mülk sahibinin sözleşme sona erdiğinde başka bir kiracı ile anlaştığını, kira istenen tarihlerin yeni kiracının sorumluluğunda olduğunu savunarak, davanın reddini istedi. Davaya bakan Büyükçekmece 4. Asliye Hukuk Mahkemesi ise davalı ile davacı arasındaki kira sözleşmesinin sona erdiğine dikkat çekerek, kira talebinin eski kiracıdan değil, yeni kiracıdan isteneceğini belirtti. Eski kiracının, kira sorumluluğunun yeni protokolle sona erdiğine işaret eden yerel mahkeme, davayı reddetti.

Karara itiraz edilince dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını eksik inceleme gerekçesiyle bozdu. Eski kiracının sözleşmesi sona erdikten sonra mülkü hemen tahliye etmediğine dikkat çeken Daire, eski kiracının hukuksal bir nedene dayanmadan mülkü 2 ay daha işgal ettiğini belirtti. Kiracının bu tutumu sebebiyle mülk sahibi lehine haksız işgal alacağı doğduğuna hükmeden Yargıtay “İki aylık kirayı yeni kiracı ödesin, benim sözleşmem sona erdi, o tarihlerin sözleşmesi yeni kiracıya ait” diyen eski kiracıyı haksız buldu. Daire, dosyayı yeniden hüküm kurulması için yerel mahkemeye gönderdi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...