Yargıtay Başkanı Akarca'dan eleştiri: AYM, Yargıtay’ın üzerinde bir mahkeme değil

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yargıtay Başkanı Akarca'dan eleştiri: AYM, Yargıtay’ın üzerinde bir mahkeme değil

Gündem Haberleri

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, "Anayasa ve yasalar AYM’yi de bağlar. Ama zaman zaman bunu aşma eğilimi görüyoruz" dedi.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, yıllık değerlendirme toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Anayasa Mahkemesinin (AYM) kararlarına yönelik eleştirilerde bulunan Akarca, özetle şunları kaydetti: "Anayasa ve yasalar AYM’yi de bağlar. Ama zaman zaman böyle bunu aşma eğilimi olduğunu görüyoruz. ‘Her konuyu incelerim, bütün maddi delillere bakarım’ şeklinde bir anlayış doğru değil. Bu AYM’nin iş yükünün daha da artmasına, işin içinden çıkılmaz hâle gelmesine, kesinleşmiş kararlarda hukuk güvenliğinin, otoritesinin zedelenmesine yol açar.

"KARGAŞAYA NEDEN OLABİLİR"

Bireysel başvuruda temel hak ve özgürlükler denetlenirken, Yargıtay’ın yetkisinde olan bir konunun da aşırı bir gayretkeşlikle, yorumla o mekanizmanın işletilmeyecek hâle gelmesi doğru olmaz. AYM’nin kararlarının da anayasa ve yasaya uygun olması gerekiyor. Eğer yetki aşımında bulunulur da süper temyiz mahkemesi niteliğine kavuşursa bütün toplumda bir tartışmaya ve kargaşaya neden olabilir. Deliller hukuka uygun toplanmışsa, kanun maddeleri doğru uygulanmışsa, temyizde, istinafta bunlar denetlenmişse, artık AYM’nin bu alana girmemesi gerekir. Alana girdiği zaman bu sorunlar daha da artabilir.

AYM’nin yargısal aktivizm değil de bir yönlendirme yoluna başvurmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Biz AYM’nin ya da onlar bizim rakibimiz değil. Biz eşit dereceli yüksek mahkemeleriz. AYM, Yargıtay veya Danıştay’ın üstünde bir mahkeme değil. Uzun yargılamada, gerekçesiz tutuklamada ihlal kararı vermişsin tamam ama davanın içini tamamen boşaltacak, savcının, mahkemenin, hâkimin, istinafın, Yargıtay’ın yerine geçecek şekilde ‘Kararı bu şekilde ele alın’ diye yazarsan o zaman da bireysel başvurunun amacını aşmış olursun."

Yargıtay Başkanı Akarca'dan eleştiri: AYM, Yargıtay’ın üzerinde bir mahkeme değil
Mehmet Akarca, aralarında Ankara Temsilcimiz Akif Bülbül’ün de bulunduğu gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. 

İMAMOĞLU DAVASI GELİRSE DAİRE ÖNE ÇEKEBİLİR

Yargıtay Başkanı Akarca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davasının seçim öncesi Yargıtay’ın gündemine gelip gelmeyeceğine yönelik soru üzerine “Yargılama süreci devam ediyor. İstinafta denetlenecek, sonraki aşamayı bilemiyoruz belki buraya hiç gelmeyecek. Yargıtay’a geldiğinde başsavcılık tebliğname ile denetleyecek, ondan Daireye gelecek. Daire de kendi elindeki iş yükü ve öncelikli davalarına bakarak karar verecek. Bazı davalarda Daire başkanı davayı öne çekebiliyor” dedi. YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...