Yalana çekiçli savunma! Meclis'te telefon kırma şovu yaptılar

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay’ın Dezenformasyonla Mücadele Yasası’nı protesto etmek için Meclis Genel Kurulu kürsüsünde çekiçle telefonunu kırması, ‘Çekiç silah sayılır mı?’ tartışması başlattı.
HABER MERKEZİ - ANKARA
Dezenformasyonla Mücadele Yasası’nın TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri sırasında önceki gece ilginç tartışmalar yaşandı. Yalan haber yaymanın suç olarak tanımlandığı ve bu suçu işleyenlere 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören 29’uncu madde üzerindeki görüşmeler CHP ve HDP’lilerin protestoları arasında geçti. Görüşmelere sık sık ara verildi. CHP’li Burak Erbay da konuşma kürsüsünde çekiçle cep telefonunu kırdı. Genel Kurul salonuna çekiç sokulması bu defa, ‘Meclis’e çekiçle girilir mi, çekiç silah sayılır mı?’ tartışmalarına yol açtı.
AK Parti ve MHP’li milletvekilleri Erbay’a tepki gösterdi. AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, “Yazıklar olsun ya! Şuraya bakar mısın ya, şu milletin kürsüsüne yaptığına bakar mısın ya, millet kürsüsünü çekiçliyor. Orası milletin kürsüsü beyefendi, kürsü, oraya vuramaz çekiçle milletin kafasına vurmak demek. Ayıptır ya” diye bağırarak tepkisini dile getirdi.
MHP: ÇEKİÇ SİLAH SAYILIR
MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay ise yaşananları gazetemize anlattı. Akçay şöyle konuştu: "TBMM’ye kesici, yaralayıcı, silah olarak kullanılabilecek aletlerin girmesi yasaktır. Maalesef CHP’li milletvekili genel kurulda, kürsüde elinde çekiçle telefon parçalayarak gösteri yapmıştır. Bu son derece iç tüzüğe aykırıdır. Ayrıca oturumu yöneten CHP’li Başkan Vekili Haydar Akar’ın müdahale etmesi gereken bir husustur ama müdahale etmemiştir. Sadece ‘Çekiçle kürsüye çıkılmaz’ demekle yetinmiştir. Kargaşa sırasında çekiç kullanılsaydı, öngöremeyeceğimiz vahim hadiselere yol açabilirdi. Çekiç aynı zamanda, silah olarak nitelendirdiğimiz alettir. Biri geliyor çekiçle, öbürü bilmem neyle, kimi de muştayla gelsin. Böyle bir şey olabilir mi? Başkanın gerekeni yapmasını bekliyoruz."
KABUL EDİLEREK KANUNLAŞTI
Bütün tartışmalara rağmen iktidarla muhalefeti karşı karşıya getiren tasarı Meclis’ten geçerek kanunlaştı. Buna göre, halk arasında endişe, korku veya paniğe yol açmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
MECLİS BAŞKANI ŞENTOP: ZARAR TAZMİN EDİLMELİ
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, çekiçle Genel Kurul salonuna girilmesinin iç tüzük hükümlerine aykırı olduğunu hatırlatarak “Ben de öğrendikten sonra tekrar tekrar baktım. Kınama cezası gerektiren bir eylem esasen. Orada oturumu yöneten başkan vekili arkadaşımızın o konuda karar vermesi gerekiyordu” dedi.
Şentop “Öyle bir aletle Genel Kurul salonuna girmek de yanlış. Tabii milletvekillerinin Genel Kurul salonuna girerken, cihazdan geçmesi veya üstü aranması gibi bir şey söz konusu değil, olamaz. Milletvekillerinin de bu anlamda gerekli sorumluluk bilinci içerisinde hareket etmeleri lazım. Kürsüye de zarar verilmiş. Bunun da tabii tazmini kendisinden talep edilir. Ama bu tür şeyler hoş değil, kürsüler konuşmak içindir” dedi.
KOMPLOYA AĞIR CEZA
Amerika Birleşik Devletlerinde 2012 Sandy Hook okul katliamının asılsız olduğunu söyleyen komplo teorisyeni Alex Jones, 965 milyon dolar tazminat cezası aldı. Birkaç yıl önce internetin istenmeyen adamı ilan edilen Jones birçok platformdan kaldırılmıştı.