Vize krizi için takip mekanizması! AKPM'nin tavsiye kararının kontrolü yapılacak

AB ile yaşanan vize krizini takip için oluşturulacak sistemle, AKPM’nin tavsiye kararının hangi ülkeler tarafından hayata geçirilip geçirilmediği altı aylık ve bir yıllık sürelerle izlenecek.
YÜCEL KAYAOĞU'NUN HABERİ
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında yaşanan Schengen vize probleminin giderilmesi konusunda Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinden (AKPM) çıkarılan tavsiye kararının takip süreci başlıyor.
Türkiye’nin vize süreçlerinin kısaltılması, ret kararlarının yargı denetimine açılmasına ilişkin mekanizmaların oluşturulması ve Schengen bilgi sisteminin gözden geçirilmesine ilişkin raporu AKPM Genel Kurulunda geçtiğimiz günlerde kabul edilmişti. AKPM Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız’ın hazırladığı ve güz toplantısında diğer Türk parlamenterlerin yoğun çabasıyla kabul edilen rapor, tavsiye niteliği taşıyor.
6 AYLIK VE 1 YILLIK SÜRELERLE TAKİP EDİLECEK
AKPM’de alınan tavsiye kararları genellikle AB üyesi ülkeleri tarafından hayata geçiriliyor. Türkiye, vize konusundaki kararın da uygulamaya konulması için bu kez takip mekanizması sürecinin işletilmesi için girişimde bulunacak. AKPM’de alınan tavsiye kararı önce Avrupa Parlamentosuna ardından da AB üyesi ülkelerine gönderilecek. Bu aşamadan sonra AKPM’de tavsiye kararı konusunda ayrıca bir takip mekanizması oluşturulacak. Bu sistemle, AKPM’nin tavsiye kararının hangi ülkeler tarafından hayata geçirilip geçirilmediği altı aylık ve bir yıllık sürelerle takip edilecek. Gerektiğinde her ülke ile ayrı ayrı bu konuda görüşmeler yapılacak.
LOBİ FAALİYETİ YÜRÜTÜLECEK
Vize konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi için AB üyesi ülkelere gönderilen tavsiye kararının uygulamaya konulması için lobi faaliyeti yürütülecek. Takip süreci için AKPM bünyesinde bir de komisyon oluşturulacak. Komisyon, vize probleminin devam ettiği ülkelerini çağırarak problemin çözümü için neler yapıldığını soracak.