Viking Treni yıl sonuna kadar yola çıkacak

/ Kaynak: AA
Viking Treni yıl sonuna kadar yola çıkacak

GÜNDEM Haberleri  / AA

Türkiye ile Litvanya arasında Viking Treni Projesi kapsamında kombine yük taşımacılığı yapılmasını öngören protokol imzalandı

Türkiye ile Litvanya'nın, Viking Treni Projesi kapsamında kombine yük taşımacılığında işbirliği yapmasını öngören protokol, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile Litvanya Demiryolları arasında imzalandı. nbsp;TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, imza töreninde yaptığı konuşmada, Litvanya Demiryolları ile TCDD arasında kombine yük taşımacılığı için önemli bir adımı attıklarını söyledi. İki gündür Türkiye'de bulunan Litvanya Demiryolları Genel Müdürü Stays Dailydka'ya ve beraberindeki heyete teşekkür eden Karaman, TCDD'nin son on yılda kombine taşımacılık ve uluslararası blok trenler konusunda bölge ülke demiryolu idareleriyle işbirliği içerisinde yeni ve özgün projeler gerçekleştirdiğini anlattı. nbsp;Ayda karşılıklı bin blok trenle, ülkeler ve kıtalar arası taşımacılık koridorları oluşturduklarını ifade eden Karaman, "Bandırma-Tekirdağ-Almanya BALO ve Samsun-Kafkaz, Türkiye-Rusya örneğinde olduğu gibi Karadeniz üzerinden uluslararası denizyolu-demiryolu koridorları oluşturduk. Bunlara yenilerini eklemenin planlarını yapıyoruz" dedi
Karayolu, demiryolu, denizyolu işbirliğiyle gerçekleşen kombine taşımacılığın özgün örneklerini hayata geçirdiklerini belirten Karaman, şöyle konuştu: nbsp;"Dün ve bugün detaylarını konuştuğumuz Viking Treni de bunlardan biridir.Tren, malumunuz adını seyyah ve tüccar bir kavim olan Vikinglerden alıyor. Bu güne kadar biz Vikinglerin ülkesine maalesef gidememiştik, onlar da bizim ülkemize gelememişlerdi, artık sadece kendileri gelmiyor yüklerini de trenle ülkemize getiriyorlar ve biz de yüklerimizi trenle götüreceğiz. nbsp;Viking Treni projesiyle Litvanya'dan, Belarus, Ukrayna koridorunu izleyerek ODESA limanına getirilecek konteynerler gemilere yüklenecek, Samsun, Derince, Bandırma, Haydarpaşa, İzmir, Mersin, İskenderun limanlarımıza taşınacak. Buradan yine demiryoluyla yurtiçine, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine TCDD trenleriyle ulaştırılacak. Yine Orta Doğu'dan, Orta Asya'dan gelen yükler aynı koridor ve sistemle Litvanya'ya kadar gidip oradan Baltık ülkelerine ve Avrupa içlerine dağılacak. nbsp;Burada ikinci bir Viking Treni koridorunu da birlikte değerlendirdik. Yükler demiryoluyla Litvanya-Belarus-Ukrayna-Romanya-Bulgaristan-Türkiye koridorunu izleyerek trenle İstanbul'a gelecek, yurtiçine ve Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine TCDD trenleriyle ulaştırılacak. Aynı koridor karşılıklı işleyecek."
- Baltık Denizi ile Karadeniz'i buluşturacak
Viking Treni'nin sadece bir kombine taşımacılık örneği, sadece bir blok tren olmadığını belirten Karaman, aynı zamanda kuzey-güney, Baltık-Karadeniz-Marmara-Akdeniz buluşmasının da güzel bir örneğini oluşturduğunu ifade etti. Karaman, "Bununla ilgili gerekli çalışmaları yaptık. Yol haritamızı birlikte belirledik. Bugün işbirliği protokolünü imzaladık. Viking Treni projesinin ülkelerimize, bölge ülkelerine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu. nbsp;Litvanya Demiryolları Genel Müdürü Dailydka da başta iki ülke cumhurbaşkanları ve ilgili bakanları olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. Projenin önemine işaret eden Dailydka, "Şimdi önündeki problemleri ortadan kaldırmanın ve projeyi geliştirerek daha fazla fayda sağlamanın zamanı geldi" dedi. nbsp;Konuşmaların ardından Karaman ve Dailydka işbirliği protokolünü imzaladı. Karaman, Dailydka'ya çini tablo armağan ederken, Dailydka da Karaman'a Litvanya altınından yapılmış lokomotif maketi hediye etti. Dailydka, Karaman'ı demiryolu alt yapısını incelemek üzere Litvanya'ya davet etti.
Viking Treni'nin seferlerine yıl sonuna kadar başlaması planlanıyor.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...