Uzmanlar, Erdoğan'ın Nahçıvan ziyaretini değerlendirdi: Türkiye, Kafkaslarda dengeleri değiştiriyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
- Güncelleme:
Uzmanlar, Erdoğan'ın Nahçıvan ziyaretini değerlendirdi: Türkiye, Kafkaslarda dengeleri değiştiriyor

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ - ANKARA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nahçıvan ziyaretini değerlendiren Rusya Uzmanı Prof. Dr. Toğrul İsmayıl “Türkiye’nin hamleleriyle Kafkaslarda dengeler değişiyor” dedi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, BM Genel Kurulu’nda Azerbaycan’a Karabağ desteği vermesinin ardından gerçekleştirdiği Nahçıvan ziyareti, Kafkaslardaki siyasi ve askeri dengeleri değiştirecek bir gelişme olarak yorumlanıyor.

Azerbaycan’ın 24 saatlik antiterör operasyonu sonrasında gerçekleşen ziyaretin zamanlamasına dikkat çeken uzmanlar, bu ziyareti Nahçıvan’ın Ermenistan’ın ablukasından kurtarılması olarak değerlendiriyor.

Ziyaretin önemini gazetemize anlatan Rusya uzmanı Azerbaycanlı Prof. Dr. Toğrul İsmayıl, Ermenistan’ın Nahçıvan’ı uzun süredir abluka altında tuttuğuna dikkat çekere şu ifadeleri kullandı: "Türkiye-Azerbaycan arasında Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı ve TANAP projeleri var. Iğdır-Nahçıvan boru hattı Nahçıvan’ın gelişmesi için en önemli bir adım olacak. Bunu, her iki devlet başkanı da söyledi.

Kars ve Moskova Anlaşmalarına göre, Nahçıvan Özerk Bölgesi Azerbaycan’a bağlanmıştır. Dolayısıyla, uluslararası hukuka göre Nahçıvan üzerinde Türkiye’nin de bir himayesi, desteği söz konusudur. Ermeniler’in de Nahçıvan üzerinde iddiaları var, kendi toprağı sayıyor. Uluslararası hukuku tanımıyorlar. Ancak bugün Nahçıvan’da bir tane bile Ermeni nüfus yoktur."

"ERİVAN ULUSLARARASI ARENADA BASKI ALTINA ALINABİLİR"

Söz konusu projeyi Ankara-Bakü ilişkisinde yeni bir aşama olarak nitelendiren Prof. Dr. İsmayıl, Nahcıvan’ın Azerbaycan ile herhangi bir kara bağlantısının olmamasının ciddi sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

Boru hattının Nahçıvan’ın ve Türkiye’nin doğu bölgesinin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade eden İsmayıl, Nahçıvan’ın gelişmesinin Ermenistan’ın ablukasından kurtulması anlamına geleceğini kaydederek, "Nahcıvan’ın Ermeni ablukasından kurtarılması çok önemli bir meseledir. Böylece Erivan’ın bugüne kadar savunduğu tezleri de çürütecek ve uluslararası arenada baskı altına alınmasını sağlayacak" diye konuştu.

"İRAN BİLE NEYİN NE OLDUĞUNU ANLADI"

Ermenistan’ın Zengezur Koridorunun açılmasını engellemek istediğini hatırlatan Prof. Dr. Toğrul İsmayıl, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Erivan yönetimine yaptığı çağrıya dikkat çekti.

Azerbaycan’ın, koridorun güzergahı konusunda İran ile temaslarının bulunduğuna ve ‘Ermenistan katılmazsa biz İran üzerinden de yolu gerçekleştirebiliriz’ denildiğine vurgu yapan İsmayıl, sözlerine şöyle devam etti:

"İran da projeye sıcak bakıyor. 2020 Anlaşmasına göre Zengezur’un Ermeniler tarafının açması lazım. Yapmıyorsa, anlaşmayı bozmuş olacak. Sovyet döneminde o bölgedeki demir yolları Azerbaycan’a bağlıydı. Oradan çalışan Ermeniler, Azerbaycan devletinden maaş alırdı. Ermenistan yıllardır ‘Beni abluka altına aldılar’ diye bağırıyor, Zengezur’u dağıtırken de batının desteğini alıyordu. Ancak son gelişmeler gösterdi ki asıl abluka altında olan Nahçıvan.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nahçıvan’a giderek Azerbaycan’a verdiği siyasi ve diplomatik desteği eyleme de dökmüştür. İran bile düne kadar Ermenistan’ı destekliyordu şimdi neyin ne olduğunu anlayarak açık şekilde Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne destek sağlayacak şekilde açıklamada bulunuyor. Ermenistan, Zengezur’u Koridorunu açmaz ise hem anlaşmayı yerine getirmeyen hem de Nahçıvan’da yaşayan halkın ablukadan çıkmasına karşı çıkan ülke konumuna gelecek, bu da kabul edilemez."

Nahçıvan görüşmesinin, Türkiye’nin jeopolitik konumunun ne kadar güçlü olduğunun gözler önüne serdiğini kaydeden İsmayıl, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Ermenistan'ın toprak bütünlüğü” konusunda yaptığı açıklamalara Rusya’nın bile tepki gösterdiğini belirterek, “Türkiye, Nahçıvan üzerindeki uluslararası hukuktan doğan hakkını Azerbaycan’ın yanında yer alarak daha aktif şekilde göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...