Uzmanlar beklenen Marmara depremini değerlendirdi: Önümüzde büyük bir risk var

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uzmanlar beklenen Marmara depremini değerlendirdi: Önümüzde büyük bir risk var

GÜNDEM Haberleri

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, olası Marmara depremine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Önümüzde büyük bir riskin olduğunu ifade eden uzmanlar, alınabilecek tedbirler konusunda önerilerde bulundu.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, olası Marmara depremini ve Türkiye'nin deprem gerçeğini CNN TÜRK'te anlattı.

Uzman isimler beklenen İstanbul depremine ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak olası riskleri değerlendirdi.

Uzmanlar beklenen Marmara depremini değerlendirdi: Önümüzde büyük bir risk var

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Bu vatandaşlar için hazırlanmış bir harita değil. Mühendisler için hazırlanmış bir harita. İvme değerinin ne kadar önemli olduğunu 6 Şubat depremlerinde gördük. Yüksek binaların daha çok etkilenmesine neden oldu. Vatandaş için bu harita yanıltıcı olabiliyor. Buna göre ev yapılmaz. Sizin en güvenli dediğiniz yerde, örneğin Kadıköy ama bir sürü dere yatağı var... Vatandaşın binası için bu bağlayıcı değil. Çoğu yerde mikro bölgelendirme çalışmaları yapıldı. Buna rağmen vatandaşın bina yaptıracağı yerde zemin etüdü yaptırması gerek. 1999'a kadar usulen zemin etütleri yapıldı bunlar çok tehlikeliydi.

Uzmanlar beklenen Marmara depremini değerlendirdi: Önümüzde büyük bir risk var

Prof. Dr. Haluk Özener: Bu da diri fay haritası. 5 üzerinde deprem üretebilecek faylar. Örtülü fay olarak da adlandırılan faylar var.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Yıllar süren üst üste birikimlerle oluşturulan bir harita. 2012'de güncellendi. Türkiye'nin yüzde 92'si deprem bölgesi diye bir ifade var bunu sevmiyorum. Herkes kendini yüzde 8'de kabul ediyor. Türkiye'nin yüzde 100'ü deprem bölgesi. Konya'da 5,5 büyüklüğündeki deprem bunun bir şehir efsanesi olduğunu gösterdi. 5.5 bizde sınır. Bu utanç verici. 5,5 büyüklüğünde kırsal kesimde yılıyor deniyor. Şehirde de etkileniyor. Sağlam bina yapamamak bir tuhaf.

İSTANBUL'UN NE KADAR VAKTİ KALDI?

Prof. Dr. Haluk Özener: Bir yer kabuğu haritamız var sonra İstanbul'a geçelim. Bu bizim yaptığımız bir TÜBİTAK projesinden. Olası bir depremde deprem büyüklüğünü tahmin ediyoruz.

Uzmanlar beklenen Marmara depremini değerlendirdi: Önümüzde büyük bir risk var

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Okların hareketi hızını gösteriyor.

Prof. Dr. Haluk Özener: Marmara'da 3.6'lık bir deprem oldu. Bu büyük depremin habercisi mi diye Haberler oldu. Marmara'da sürekli depremler oluyor. 3'ten büyük kaç tane depremimiz var. Çok farklı görüşler var. Marmara'da 7 ve üzerinde bir deprem olması bekleniyor. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz.

Prof. Dr. Haluk Özener: Ne zaman olacağından çok Marmara depremine ne kadar hazırız? Bunu konuşmamız lazım. Türkiye risk azaltma planına geçildi. Bu planlar gelişmeye müsait planlar. 81 il için yapılmış risk planları var. Bunların uygulanmasında problemler yaşıyoruz. Bir yol haritası çıktı. Yeter ki uygulansın.

TSUNAMİ UYARISI

Prof. Dr. Haluk Özener: Depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz ama tsunaminin ne zaman olacağını biliyoruz. Depremden 7 dakika sonra gelebileceğini biliyoruz. Gelmesi 15 dakikayı bulabilir. Deprem oldu deniz kenarındasınız hemen yüksek yerlere gidiyorsunuz. Tsunami haritalarında tahliye planları var. Toplanma ve barınma alanlarını da ayırmak lazım. Deprem gerçeğini unutmadan yaşamamız lazım. Afet riskleri bize ilkokuldan beri öğretilmesi lazım ki yaşam biçimi olsun.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Prof. Dr. Haluk Özener: Daha hızlı aksiyon alacak bir çözüme gitmesi lazım. Bu merkezi ve yerel yönetimin birbirini desteklemesiyle olabilir. 1 koydum 3 alayım mantığıyla değil. İnsan hayatı çok önemli.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Cebinizde paranız yoksa bunları yapmanıza imkan yok. Ekonomik sorunların bu anlamda çözülmesi lazım.

Uzmanlar beklenen Marmara depremini değerlendirdi: Önümüzde büyük bir risk var

Burada koyu renkli kırmızı olan kesim, aslında Türkiye'nin en sağlam yerindeler. Bunda detaylar var tabii. Sarı bölgelerde 20 milyon senelik kayalar. Gelecek depremlerden geçmişten daha yıkıcı olacak. Deprem dalgaları gevşek yerlerden geçerken yapı stoğuna daha fazla zarar verir. Biz bunu bir ilçeden başka bir ilçeye taşınma olarak görmeyelim.

Prof. Dr. Haluk Özener: Bunun içinden cımbızla seçersiniz, sarı ve gri renkleri boşaltmak isteyebilirler. Mühendislik ve bilim dediğimiz bir şey var. Bilimin ışığında kötü zemine çok sağlam binalar yapabiliriz. Buna dikkat çekmek lazım.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: İlçeden ilçeye taşınmak değil, İstanbul'dan gitmek isteyenler var. Bence kaçacak yerimiz yok. İlçe il yaramak yerine sağlam zeminde sağlam yapılarda oturmayı planlamalıyız. Devletin özendirici olması gerekiyor. Deprem yatağına hastane okul yaparsanız vatandaşı suçlayamazsınız.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...