Uyuşturucuya 'metruk' darbesi! 'Zehir merkezleri' teker teker yıkılıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uyuşturucuya 'metruk' darbesi! 'Zehir merkezleri' teker teker yıkılıyor

Gündem Haberleri

Uyuşturucu ticareti ve kullanımının âdeta merkezleri olan “metruk binalar” zapturapt altına alınıyor. 120 bin 739 metruk binadan 87 bin 795’i yıkıldı. 18 bin 225’i de rehabilite edilerek, güvenlik tedbiri alındı.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Gençleri ve çocukları zehirleyen uyuşturucuya karşı “sıfır tolerans” ilkesiyle hareket eden İçişleri Bakanlığı, zehir tacirlerine operasyonlarla göz açtırmazken, uyuşturucu kullanımının yoğun olduğu yerlere de müdahale ediyor. İnsanların can ve mal güvenliğini tehdit eden, çevre kirliliğine yol açan ve kent estetiğine uygun olmayan metruk binalar ile enkazların, uyuşturucu ve sigara kaçakçılığı ile bu maddelerin kullanımı ve gizlenmesi gibi amaçlarla kullanıldığı tespit edildi. Bu şekilde kullanılan 120 bin 739 metruk binadan 87 bin 795 tanesi yani yüzde 72,7’si yıkıldı. Metruk binaların yüzde 15,1’i olan 18 bin 225’i ise rehabilite edilerek, güvenlik tedbiri alındı. 1.743 binanın metrukluğu giderilirken, 1.107’si ise onarıldı. 10 bin 236 binada güvenlik tedbiri alındı, 4 bin 700 yapının ise sit alanı içerisinde bulunduğu belirlendi. Metruk binaların 14 bin 719’unda da yıkılma işlemleri devam etti. Bakanlık, bugüne kadar 106 bin 20 binaya müdahale etmiş oldu. Böylece metruk binalarda bağımlıların uyuşturucu maddenin etkisiyle çevreye zarar vermesi, korku ve panik oluşturmasının da önüne geçildi.

MASRAFLAR BİNA SAHİBİNDEN

İmar Kanunu’nun “Yıkılacak derecede tehlikeli yapılar” başlıklı 39’uncu Maddesi’nde yapılan değişiklikle “genel güvenlik ve asayiş bakımından tehlike arz ettiği valilikçe belirlenen metruk yapıların” 30 günü içinde sahibi tarafından yıkılmaması hâlinde devreye belediyeler ve valiliklerin girmesi hüküm altına alındı. Buna göre, yıkım işlerinin belediye veya valilikçe yapılması hâlinde masrafların yüzde 20 fazlasının yapı sahibinden tahsil edilmesi karara bağlandı.

ADRES BİLDİRİMİ YAPILAMAZ

Bazı metruk yapıların koruma kanunu kapsamında bulunması nedeniyle yıkım işlerinin yapılamadığı ya da uygulamada aksaklıkların yaşandığı tespit edildi. Tescilli metruk binaların rölöve, restorasyon, restitüsyon ve rekonstrüksiyon işlemlerinin tamamlanması için Koruma Bölge Kurulu ile koordinasyonun artırılması kararı alındı. Bunların tescil kaydının kaldırılması hâlinde bu yapılardan metruk olanların yıkım işlemlerine başlanılması konusunda valilikler ve ilgili birimler talimatlandırıldı. Yıkılmayan metruk binaların onarım işlemleri ya hane sahipleri tarafından ya da yerel yönetimlerce karşılanıyor. Hukuki nedenlerle yıkılamayan ve rehabilitasyon-restorasyon süreci devam eden metruk binaların çevresinde ise ışıklandırma yapılıyor, buralarda devriye yoğunlaştırılıyor. Metruk binalara adres bildirimi yapılması da engellendi.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...