Ünlü mimarlar tartışıyor, köprü yıkılır mıydı

Kamyoncuların eyleminde sallanması, köprüde dapanıklılık tartışması başlattı.
Önceki gün 2 bin kamyoncu, hafriyat döküm sahalarının kapatılmasını Fatih Sultan Mehmet Köprüsünde protesto etmişti. Topluca 3 saat süreliğine trafiği kilitleyen kamyoncular, köprünün de sallanmasına sebep olmuştu. Kamyonculara hafriyat döküm yeri gösterilmesinden sonra eylem bitti ama gözler tekrar köprünün güvenliğine çevrildi...
SAATLERCE SALLANDI
İstanbul Anadolu Yakası'nda döküm alanı bulamadıkları gerekçesiyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsünde eylem yapan hafriyatçılar, büyük korkuya sebep oldu. Saatlerce sallanan köprü, diğer tarafı hafif olduğu için eğrilerek büyük bir risk oluşturdu. Çok şükür ki tehlikeli eylem, yeni döküm yerinin bulunmasıyla son buldu...
Ahmet Vefik Alp (Mimar):
Köprülerin üzerine üç kat yük biniyor!
Köprüler rijit (sabit) değildir, esnek yapılardır. Köprünün sallanması değil, bunun sınır değerlerinin üzerinde olması tehlikelidir. Boğaziçi Köprüsü günde 100 bin, FSM köprüsü ise 150 bin araç için tasarlamış olmasına rağmen günlük geçişler 550-600 bini buluyor. Köprülerin büyük bakımları yapılamıyor. Avrasya Maratonunda da titreşime giren Boğaziçi Köprüsü'nün daha önce halatı kopmuştu. Köprü trafiğinin alternatiflere yönlendirilmesi gerek. 1. köprünün güneyine yüzer tüp geçiş yapılarak 2 emektar köprünün yükleri alınmalıdır.
Doç. Dr. Filiz Piroğlu (İnşaat Mühendisi):
Yük eşit dağılsaydı köprü eğilmeyecekti
FSM Köprüsü gibi bir yapıda araç trafiğinden dolayı rezonans olması beklenmez. Bu yapılar trafiğe ve araçların yüklerine göre tasarlanır. Köprü, sadece 3 şeritte değil tam 8 şeridinde de yüklü kamyonlar olsa taşıyacak şekilde inşa edilmiştir. Gözlemlenen deformasyonun sebebi ise köprü üzerindeki yükün dengesiz dağılmasıdır. Avrupa yönündeki kamyonların ağırlığını, Asya istikametindeki araçlar dengeleyemediği için köprü eğilmiştir. Bu tasarım değerleri içindedir. Karayolları, köprülerin düzenli bakımlarını yapmaktadır, bir tehlike yoktur.
Mimar Korhan Gümüş: Problem hafriyatta...
Herkesin protesto hakkı var. Ama asıl dikkat edilmesi gereken sorunun kaynağı hafriyat. İstanbul'da binaların yükseltilemediği yerlerde imar, yerin altına doğru büyüyor. Daha fazla imar için plan tadilatlarıyla toprak kazıldıkça çıkan hafriyat da katlanarak artıyor.
Mimar Sinan Genim: Korkmaya gerek yok
Köprü sallanırsa emniyetli demektir. 2. köprü, 1. köprüden de sağlamdır, 3. köprü de 2. köprüden sağlam olacaktır. Karayolları bakımlarını zaten yapıyor. Ayrıca köprülerden insan geçişi olmamalıdır.
Binali Yıldırım: Kamyoncular risk oluşturdu
Asma köprüler nihayet halatların üzerindeki yüklerle köprüden geçen yüklerin taşınması esasına dayanır. Bu yapılarda hareketli yüklerden kaynaklanan, kirişte oynamalar olur. O esneklik aslında köprülerde mecburdur. Böyle yapmak zorundasınız ama bunun sınırlarını zorladığını zaman, gelişi güzel çok fazla sayıda aracın buraya yarış arabası gibi girmesi ve tamamının da ağır araç olması ciddi bir risk oluşturur. Yaşanan olay bunlardan biridir. Salınım sınırları içerisinde olmuştur, kısa sürmüştür ama bu bize bir işaret vermiştir. Böyle kontrolsüz girişlerin mutlaka önlenmesi lazım. Protesto demokratik bir haktır ama başkalarının hayatını riske sokmak çok daha haksızlıktır. Kamyoncuların sorunlarını da belediye başkanımızla, valimizle görüştüm. Sorun çözüldü. Köprüyü riske atacak böyle girişimlere de müsaade etmeyiz."