Ülkeyi kaosa teslim etmeyiz

Ülkeyi kaosa teslim etmeyiz

GÜNDEM Haberleri

HSYK Başkanvekili 'korsan tahliye' operasyona tepki gösterdi. 3. Daire ise 'tedbiren' açığa alınan iki hakim hakkında soruşturmaya izin verdi

Ebru KARATOSUN
Paralel yapı davasında gece yarısı tahliye operasyonuna önceki gün el koyan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), dün de kesin kararını aldı. HSYK 3. Dairesi, aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduğu 75 şüpheliye tahliye kararı veren iki hakim için resen açılan soruşturmanın devamına karar verdi.
HSYK 2. Dairesi, önceki gün olağanüstü toplanarak tahliye krizine neden olan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ve İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer'i açığa almıştı. Soruşturmanın devam edebilmesi için HSYK 3. Daire'nin hakimler hakkında soruşturma ve inceleme izni vermesi gerekiyordu. Bu kararın ardından 2. Daire, Metin Özçelik ve Mustafa Başer hakkında soruşturmasına devam edecek. Soruşturmanın sonunda iki hakim hakkında kınama, yer değiştirme ve meslekten ihraca varıncaya kadar disiplin cezalarına hükmedilebilecek.3. Daire ayrıca İzmir'de usulsüz dinleme yaptıkları gerekçesi ile tutuklanan iki emniyet müdürünü tahliye eden İzmir Hâkimi Serdar Ergül için de soruşturma izni verdi. nbsp;
Kararları açıklayan HSYK Başkanvekili Metin Yandırmaz, 'korsan tahliye' krizine sert tepki gösterdi: "Hakim ve savcılar, kanunu uygulamakla görevli. Hakim de olsa kanunda kendisine tanınmayan bir yetkiyi kullanması mümkün değildir. Kanun dışına çıkan yargı mensupları hakkında ne işlem yapılacağı yasalarımızda belli. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hakim, savcı kanun dışına çıkarsa ülkede kaos olur. HSYK olarak buna müsaade etmeyiz. HSYK çalışıyor, merak etmeyin. Kim kanun dışına çıkarsa hakkında mevzuat ne gerekiyorsa en seri şekilde yapılacak."
Öte yandan Hakim Mustafa Başer'in açığa alınmasının ardından İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görevlendirilen hakim Erdoğan Şimşek, tutuklu şüpheliler hakkında yetkisiz olarak verilen tahliye kararlarının "yok hükmünde" sayılmasına karar verdi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...