Uçaklar 'güncel' S.O.S verecek

Uçaklar 'güncel' S.O.S verecek

GÜNDEM Haberleri

Tüm havacılık işletmelerine acil durum konum vericileriyle ilgili uyarı geldi.

Osman ÇOBANOĞLU/Türkiye Gazetesi
Yeni yılda acil durumlarda yer bildirimi yapan cihazları ilk kez kullanacak havacılık işletmeleri, cihazların kodlarını kendileri temin edecek. Ayrıca daha öncesinde cihazları uçaklarında kullanan işletmeler ise bilgilerini düzenli olarak güncelleyecek.
Acil durumlarda uçaklarla ilgili yer bildirimi yapan vericilerin kodları 2008 yılından itibaren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilmeye başlandı. ELT denilen cihazın çalışabilmesi için belirli bir koda sahip olması gerekiyor. Bu kodlar daha önceleri Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi adına Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce yapılarak kuruma bağlı Arama Kurtarma Veri Tabanına işleniyordu. Yeni alınan kararla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yaptığı kod temini, kurumun yönlendirmesiyle, artık işletmelerce yapılacak.
Veri tabanına kaydı yapılmış hava araçlarının acil erişim, hava aracı işleticisi gibi bilgileri de güncel tutulacak. Bu şekilde yaşanacak muhtemel olaylara daha hızlı ve etkin müdahale edilecek.
1 Ocaktan itibaren acil durum vericisiyle ilgili, ilk defa veri tabanına hava araçlarını kaydettirecek işletmeler için yol haritası da hazırlandı. nbsp;Hava araçları için söz konusu ELT cihazının kayıt formundaki bilgilerin ELT kodunun yüklenmesinin ardından veri tabanına kayıt edilebilecek. Bu bilgilerin doğruluğu ve ELT cihazına yüklenecek kodlar, kurumun web sitesinde bulunan linkten temin edilebilen "Handbook of Beacon Regulations" dökümanının "TUR.3 ELT CODING METHODS" kısmından teyit edilebilecek. Cihazın kodlama usullerine kodlanması ve mevcut cihazın kayıt formu güncelleme işlemleri işletmelerin sorumluluğunda olacak.
Hava aracı işletmeleri cihazın kayıt formuyla ilgili ilk kayıt ve güncelleme işlemlerinin hepsini Ulaştırma Bakanlığı'nın "tbrd.udhb.gov.tr" adresinden yapacak. Yapılan tüm işlemler birer örneklerinin istenmesi halinde verilmek üzere saklanacak. Ayrıca işletmeler konuyla ilgili merak ettiklerini kurumun "elt@shgm.gov.tr" adresinden sorabilecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...