Twitter'a vergi kıskacı

Twitter'a vergi kıskacı

GÜNDEM Haberleri

Vergiden kaçan sosyal medya kuruluşlarına müdahale yolda

ABD ve Avrupa'dan yönetilen, bütün dünyada faaliyet gösteren sosyal medya kuruluşlarının vergiden kaçışına dünya devleri müdahale edecek ve bunları nbsp;vergi ödemeye zorlayacak. nbsp;Dünyada yüz milyonlarca kullanıcıya sahip olan Twitter, Facebook ve YouTube gibi sosyal medya kuruluşları, vergiden daha fazla kaçamayacak. Yazılım, reklamcılık, müzik, eğlence hizmetlerinin yanı sıra, eğitim ve medya gibi sektörler de, sosyal medya olarak adlandırılan bu kuruluşların bilgi ve veri kullanarak elde ettiği kazançtan pay istemeye hazırlanıyor. Bunun için dünya ekonomisine yön veren ülkeler, sosyal medya kuruluşlarından vergi almak amacıyla çalışmalar yapıyor. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, "Küresel internet oyuncuları her ne kadar devletlere karşı ayak sürüseler ve direnç gösterseler de bu böyle devam edemez" dedi. nbsp;Siber dünyada faaliyet gösteren oyuncuların her ülkede bir temsilcilik açmalarının beklenemeyeceğini ifade eden Polat, "Ancak önümüzdeki dönemde bu konuya büyük devletler öncülüğünde çözüm bulunması kuvvetle muhtemel. Özellikle çifte vergilendirme anlaşmalarının yaygınlaştırılması ve özellikle küresel internet oyuncularının kendileri için hayati önemde olan ülkelerde fiziksel olmasa da yasal çerçeve içine girmesi kaçınılmaz. Böylesi küresel bir çözüm, Türkiye gibi ülkeleri ekonomik açıdan da rahatlatır" ifadesini kullandı. Sınırsız bir mecra olan internet sayesinde büyüyen Facebook, YouTube ve Twitter gibi platformların ABD ve Avrupa'nın birkaç ülkesinde toplandığını söyleyen İsmail Hakkı Polat, "Kredi kartı ya da uluslararası ödeme sistemlerini kullanarak elde edilen kazançlar da bu birkaç ülkeye yönlendiriliyor ve bu ülkelerde vergilendiriliyor. 2012 yılında sadece Facebook'un halka arzı sırasında Silikon Vadisi'nin bulunduğu California eyaletine ödediği verdi 2.5 milyar dolar civarındadır. California vergi zenginidir" diye konuştu.
İnternet şirketlerinin zorunlu kalmadıkça ne Türkiye ne de herhangi bir ülkede yerleşik düzen kurmak istemeyeceğini de ifade eden Polat, "Ancak Microsoft ve SAP Türkiye'de kazan-kazan sistemine dayalı kârlı bir iş birliği yapıyor. Sosyal medya ise bireye dayalı bir ortam. Çok kimlikli, idealize, steril ve bir kaçış ve yaşama alanı. Hatta ikinci bir devlet toprağı gibi. Onların vergilendirilmesi, yapılacak anlaşmalarla olacaktır" görüşünü dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...