Tuzla tezgâhı

Tuzla tezgâhı

GÜNDEM Haberleri

Tersanedeki kazaların işverenin ihmalleri sonucu çıkarıldığı, 300 kişilik yerde 600 kişinin çalıştırıldığı, hastası olmayan ambulanslara dahi sürekli giriş çıkış yaptırıldığı iddia edildi.

Kazaların Tuzla'daki tersanelerde bilinçli çıkarıldığı iddia edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, Tuzla tersanelerinde uzun zamandır kaza yaşanmadığını belirterek, Tuzla üzerinde oynanan oyunlara dikkat çekti. Tuzla'da her zaman bir müfettişin bulunduğunu kaydeden Tezel, bir ara Tuzla'nın sıkça kazalarla gündeme gelmesinin bilinçli olarak işlendiğini savundu. Tezel, "O dönemde Tuzla'daki kazalarda bir yükseliş oldu. Sebebi ise kapasitelerinin çok üzerinde siparişler alınmış olmasıydı. Türkiye'de kurulan bütün kamu iktisadi kuruluşlarının hepsinin fizibilite raporları vardır. Bunlarda kaç işçi çalışacak, ne kadar üretim yapılacak. Ancak Tuzla'da 2 geminin yapılacağı alana 4 gemi alınırken, 300 işçinin çalışacağı alanda 600 işçi çalıştırıldı. O dönem bazı sendikal grupların abartma durumu vardı. İçinde hasta bulunmayan ambulanslar dolaştırıldı. 'Burada yine kaza oldu' diye kamuoyu oluşturma çabaları vardı" dedi. Eskisi kadar sipariş olmadığı için işçi yoğunluğunun azaldığına dikkat çene Tezel, şöyle konuştu: "20 binlerde olan işçi sayısı 8 binlere düştü. Kaza olmuyor artık. Ancak işveren üzerine düşen görevi tam olarak yapmıyorsa her an kaza olur. Eğer müfettiş yenilikleri takip etmiyorsa iş kazaları olur. İşveren de yüksünürse, bu yeni bir masraf, ben bunu yapmayayım derse kazalar olur, o zaman olmaması anormal olur." İşçi temin usullerinde de o dönem sıkıntılar olduğunu vurgulayan Tezel, 'kahvehaneye gidin 10 tane kaynakçı bulun' dendiğine işaret etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...