TÜSİAD'dan 'OHAL ve idam' açıklaması

Düzenleyen:
TÜSİAD'dan 'OHAL ve idam' açıklaması

GÜNDEM Haberleri

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada hükümete çağrıda bulundu. Başaran Symes, OHAL'in bir an önce kaldırılması gerektiğini belirterek, idam tartışmalarını sakıncalı bulduklarını söyledi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuştu.

Başaran Symes şunları söyledi: "Bu yıl hem Türkiye hem de dünya açısından alışılmışın dışında gelişmelerle geçti. Türkiye'de yılın ilk yarısındaki çalkantıların ardından 15 Temmuz'daki darbe teşebbüsü sonrası derin travma hepimizi derinden sarstı. Çevremizdeki tanıdık işaretler, kurumlar, normlar hızla değişiyor. Son 11 yıl önce büyük heyecanla başlayan AB üyelik müzakereleri fiilen durmuş vaziyette. Sıkıntılarımızı sizinle tüm açıklığıyla paylaşmak isterim. Sayın Başbakanım ekonomi konularında yatıştırıcı beyanlarınızı memnuniyetle izliyoruz ancak zamanın giderek daha kısıtlı hale geldiğini görmemiz gerekiyor. Bu yıl veriler üçüncü çeyrekten itibaren ekonomide daralmayı işaret etmeye başladı. İşsizlikte sıkıntı büyük. Sanayi üretimi gerilerken, dünyada yükselişe geçen faiz oranlarının baskısı daha fazla hissediliyor. Kurdaki yükseliş dünyadaki akışla uyum içinde. Dünyada en fazla değer kaybeden para birimlerinden biriyiz. Ekonominin işlemesini sağlayan koşulları hukuk sistemi, yargı bağımsızlığınını iyileştiremezsek ekonomiye odaklı teknik çözümler yetersiz kalacaktır.

Terörle mücadele ve darbeciliğe son verme bağlamında güvenlik kaygıları arttı. Ancak bazı OHAL uygulamaları ekonomide güven kaybına neden oluyor. OHAL'in bir an önce kaldırılmasını bekliyoruz. KHK ile yönetimin sonuna gelinmesini bekliyoruz. Türkiye'nin normalleşmeye ihtiyacı var. Güçlü ve adil bir hukuk sistemi olmadan adil bir vergi düzeni kurulmadan piyasa ekonomisini hakkıyla işletmek mümkün değildir. Acilen bir büyüme hikayesi oluşturmamız gerekiyor. 

"İDAM TARTIŞMASI SAKINCALI"
AB'nin ciddi bir kimlik krizi yaşaması içindeki dayanışmanın kırılması AB'nin dünya ekonomisinde silinip atılacak bir unsur olduğu anlamına gelmez. Türkiye'nin AB ilişkilerinin kamuoyunu dalgalandıracak bir dille sürdürülmesi ülkemizin çıkarlarına uygun değil. AB ile ilişkiler çok boyutludur. Ekonomi açısından AB ekonomi çerçevesi dışında kalan bir Türkiye'nin kalkınma hedefleri sekteye uğrayabilir. Türkiye'nin bu konularda yıllar önce verdiğ doğru karardan dönmemelidir. İdam tartışmalarını sakıncalı buluyoruz. Türkiye AB ilişkileri bir yeni güvensizlik eşiğinden geçiyor. 

"PANZEHİR LAİKLİK"
Ortadoğu'da mezhep çatışmaları öyle görünüyor bir süre daha ortalığı kasıp kavuracaktır. Bunun panzehiri laikliktir. Önümüzdeki yeni dönem laikliğin giderek daha önem çıkacağı bir dönem olacaktır. 90 yıl önce kazandığımız bu önemli avantajın üzerine titremeliyiz." 

TÜSİAD'daki konuşmalara 'kur' damga vurdu

TÜSİAD'ın bugün düzenlenen Yüksek İstişare Kurulu toplantısında iş dünyası özellikle kurdaki yükselişin endişe verici boyutlarda olduğuna dikkat çekerek ekonomiye dair karamsar bir tablo çizdi.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, "Parası en fazla değer kaybeden ülkelerden olmamızı düşünmeliyiz" derken, Tuncay Özilhan, "TL'deki değer kaybı canımızı sıkıyor" diye konuştu.

Aynı toplantıda konuşan Başabkan Binali Yıldırım da, "Bizim bir ayrışmamız olduğu doğru, bunların sebeplerini de biliyoruz" dedi.

Bu dalgalanmanın 20 Ocak'a kadar devam edeceğini söyleyen Yıldırım, "Yeni ABD başkanı göreve başladıkatan sonra taşlar yerine oturacak" dedi.

'MECLİS ODAKLI ÖZÜME GEÇİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Siyasi gelişmeler ve ekonomik büyüme üzerindeki riskler de toplantıda gündemdeydi.

"OHAL'in bir an önce kaldırılmasını, Meclis odaklı çözüme geçilmesini bekliyoruz; Türkiye'nin normalleşmeye ihtiyacı var diyen Symes, "Öfkeli popülizm demokratik ülkeleri etkiliyor. Zaman kısıtlı hale geldi, 4 yıldır ekonomi potansiyelin altında büyüyor" dedi.

Symes, "Temizlik operasyonları ekonomi aktörlerinde güven bunalımı yaşatıyor. Yargıda liyakat bazında istihdam politikası uygulanması gerekir. Normalden ne kadar uzaklaşırsak normalleşmeye ulaşmamız o kadar zorlaşır. ABD'nin dünya ile ilişkilerini nasıl kurgulayacağı Türkiye için önemli. AB ile Türkiye ilişkileri çok boyutludur. İdam cezası tartışmalarını sakıncalı buluyoruz" dedi.

'ÖNLEMLERİMİZİ ALMAMIZ GEREKİYOR'

İşadamı Tuncay Özilhan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı olarak yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisine dair endişelerini dile getirdi.

Özellikle kurdaki hareketlerin etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özilhan, "TL'deki değer kaybı canımızı sıkıyor. Değer kaybı sürerse enflasyona etkisi kaçınılmaz. Riskin büyüklüğü nedeniyle önlemlerimizi bugünden almamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Tuncay Özilhan, "Yapmamız gereken şey huzur ve güven ortamını bir an önce tesis etmek. Darbe girişimi devlet kurumlarının zafiyetini gözler önüne serdi. AB-Türkiye ilişkilerinin gerilmiş olmasını endişe ile izliyoruz" dedi.

"Yatırım kararları alınamıyor" diyen Özilhan, dış dünya ve ekonomik belirsizliklerin üzerine bir de toplumsal huzursuzluğun eklendiğini söyledi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...