TÜSİAD Başkanı: 'Siyaset yapmıyoruz'

TÜSİAD Başkanı: 'Siyaset yapmıyoruz'

GÜNDEM Haberleri

Son zamanlarda eleştiri oklarını üzerine çeken TÜSİAD'dan, yanıt niteliğinde açıklama geldi.

Dernek Başkanı Muharrem Yılmaz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı Ankara'daki TUSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nda konuştu.

Kendilerine yöneltilen eleştirlere yanıt niteliğinde ifadeler kullanan Yılmaz, "Zaman zaman bizi eleştirenler 'çok siyaset konuşuyorsunuz' diyorlar" dedi ve devam etti: "Siyaset ve ekonomi aynı gerçekliğin ayrı yüzleridir. Biz siyaset için siyaset yapmıyoruz. Ekonomi ve refahın sürdürülmesini konuşuyoruz ve bu demokrasiyi konuşmak anlamına gelir..."

Muharrem Yılmaz'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Bina edilmesi gereken yönetim anlayışını; kuvvetler ayrılığı, özerk kurumlar, idarenin tasarruflarının denetime açıklığı, yönetimde şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi özelliklerle de zenginleştirmeliyiz. Ancak katılımcı, çoğulcu ve kasayıcı bir anlayışla demokrasimizi 21. yüzyılın gerektirdiği bir derinliğe ulaştırabiliriz.

"NEDEN AYRI DÜŞÜYORUZ"

Bu beklentileri paylaşmayan ve bunlara inanmayan bir siyasetçimiz var mı? Bir siyasi partimiz, aydınımız, kurumuz var mı? Bence yok. Peki bu temel alanlarda neden ayrı düşüyoruz. Bu demokratik standartları sağlayacak kurumsal yapıları güçlü ve itibarlı kılmak hepimizin ayrı ayrı görevi değil mi? Peki neden yan yana değil de; zaman zaman karşı karşıyayız.

Demokrasilerdse sürekliliği kurumlar sağlar. Devletin ve kurumlarının itibarını korumak esastır ve o ülkeyi yönetenlerin de vatandaşların da öncelikli sorumluluğudur.

"HUKUK HASAR GÖRMEMELİ"

Demokrasilerin temelinde hukuk, hukuk devleti ve hukukun üstünlü,ğü vardır. Hukuk birşikte yaşama sözleşmemiz, ortak kurallarımız ve yasalarımızdır. Bireyleri tek tek bağlar. Birbirimize bağlanmamız, biz olmamız içinde vazgeçilmezdir hukuk. Tam da bu yüzden hukuka, hukuk devletine sımsıkı sarılmalı, onun hasar görmesine, örselenmesine izin vermemeliyiz.

"YARGIYA GÜVEN DUYULMALI"

Hukuk devletiyle, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Yargı kurumunun toplumun mutlak güvenine sahip olarak çalışması şarttır. Gelişmiş demokrasiler; demokratik kuralları ve ilkeleri güçlendirmek, bireysel hak ve özgürlükleri genişleterek garanti altına almak, daha katılımcı sistemleri oluşturmak için yoğun çaba içerisinde...

Siyaset kültürünü geliştirmeyi, siyasi ahlakı yaygınlaştırmayı; yolsuzluklarla mücadelede gönüllü davranış kodları belirleyerek, benimseyerek ve benimseterek sağlıyorlar. Bunlara ihtiyaç olduğuna itiraz edilebilir mi? Bunlardan herhangi, birini yok sayarak sağlıklı bir demokrasi kurabilir miyiz?

"SİYASET İÇİN SİYASET YAPMIYORUZ"

Zaman zaman bizi eleştirenler 'çok siyaset konuşuyorsunuz' diyorlar. Oysa siyaset ve ekonomi aynı gerçekliğin iki farklı yüzü. Biz siyaset için siyaset yapmıyoruz; demokrasiyi konuşuyoruz. Demokrasiyi konuşmak da, piyasa ekonomisini konuşmak demek. Refahın sürdürülebilirliğini konuşmak demek demokrasiyi konuşmak. Nitekim tarihsel olarak düzgün işleyen, büyüme ve refah üretebilen piyasa ekonomileriyle; başarılı demokrasiler iç içe geçmiş durumdadırlar. Yavaş ya da istikrarsız demokratikleşme, hızlı büyümek ve refahı yaygınlaştırmak isteyen ülkeleri bu hedeflerine ulaşmakta kısıtlamakta.

Bu tespit, 'Türkiye neden yakın geçmişindeki ortalama yüzde 5.7 büyüme bandından yüzde 2.4 bandına indi' ve neden 'bir süre daha orada kalabilir' şüphesinin cevabını da içinde barındırıyor bir ölçüde.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...