Turkuaz 'Derin' çalışacak

Turkuaz 'Derin' çalışacak

GÜNDEM Haberleri

Türk denizlerinde araştırma yapılmadık yer kalmayacak. MTA Turkuaz'ın sulara inmesine kısa süre kala yapacağı görevler şimdiden belirlendi.

Osman ÇOBANOĞLU/ ANKARA
Türkiye ulusal ve uluslararası sularda doğal kaynak avına çıkıyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) iki sismik gemisi birçok araştırma için denizlere açılıyor.
Bu yılın ikinci yarısında suya indirilecek MTA TURKUAZ'ın görevleri şimdiden belli oldu. TURKUAZ gemisi başta Akdeniz olmak üzere Türk denizlerini tarayacak. Doğal kaynak araştırmaları Türk deniz sahasının dışına da taşacak. Uluslararası sularda da doğal kaynak araştırmalarının yapılması planlanıyor.
Araştırmalar sadece doğal kaynak tespitiyle kalmayacak. Doğal afetler, iklim değişikliği, kıyıların ve çevrenin korunması gibi konularda da araştırmalar sürdürülecek. Denizlerde yapılacak çalışmalarda ülkenin hak ve menfaatini korumak için jeoloji, jeofizik, hidrografi, oşinografi, depremsellik, deniz kirliliği ve denizin altından geçen boru hatlarıyla ilgili çalışmalar da yapılabilecek.
Araştırma yapacak iki gemiden biri şu an aktif olarak hizmet verebiliyor. MTA SELEN sismik gemisi ile sığ denizler, bu yıl içerisinde yapımı tamamlanacak MTA TURKUAZ ile ise derin denizler araştırılacak. nbsp;
Hem Türk kıyılarında hem de açık denizlerde birçok ölçüm yapacak gemilerle iklim değişikliği ve deniz kirliliği gibi konularda ciddi veriler elde edilmesi bekleniyor.
Araştırma gemilerinin ambar, laboratuvar, ekipman parkı ve limanlama gibi çeşitli ihtiyaçları için 3 yıl içerisinde Türkiye Ulusal Deniz Araştırmaları Merkezi'nin kurulması planlanıyor. Bu merkezin 2015 yılında yüzde 25 oranında bitirileceği tahmin ediliyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...