TÜRKKÖK'te sona gelindi

/ Kaynak: AA
TÜRKKÖK'te sona gelindi

GÜNDEM Haberleri  / AA

Lösemi gibi kemik iliği nakli gereken ancak verici bulamayan hastaların umudu TÜRKKÖK olacak. Kordon kanları ile gönüllülerin kanları incelenip, veriler depolanacak. Uygun iliğe çok daha hızlı ulaşılacak.

Lösemi başta olmak üzere kemik iliği nakli gereken ancak ailesinde vericisi bulunmayan kan hastalarının umudu olan TÜRKKÖK Projesi yakında hayata geçiyor. Gönüllülerin kanlarının toplanması, incelenmesi ve verilerin depolanmasına yönelik ayrıntılar tamamlandıktan sonra projenin başlatılması planlanıyor. Sağlık Bakanlığı'nca kurulacak merkezde, yeni doğanların bağışlanan kordon kanlarıyla verici olmak isteyenlerin bilgileri kayıt altına alınacak. TÜRKKÖK ayrıca yurt dışı kemik iliği bankalarıyla da koordineli çalışacak. İlk 5 yılda 250 bin gönüllü verici, 50 bin de kordon kanı toplanması planlanıyor. Proje kapsamında Gaziantep, Malatya, Erzurum ve Diyarbakır'da nakil merkezleri açıldı. Van'da da bir merkezin açılması için çalışmalar devam ediyor. Türkiye'de halen 18 pediatrik, 41 erişkin olmak üzere toplam 59 kemik iliği nakli merkezi, bu merkezlerde de 509 yatak bulunuyor. 2000 yılında 293 olan nakil sayısı geçen yıl itibarıyla 2 bin 592'ye ulaştı. Bu nakillerin bin 416'sı kişilerin kendinden, bin 176'sı da akraba ve akraba dışından yapıldı. Geçen yıl sonu itibarıyla 633 hasta nakil olmayı bekliyor. nbsp;

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...