Türkiye'nin Somali yardımları belgesel film oluyor

Türkiye'nin Somali yardımları belgesel film oluyor

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde yürütülen Somali yardımları, 15 dakikalık belgesel filmle anlatılacak.

Türkiye'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde yürütülen Somaliyardımları, 15 dakikalık belgeselfilmle anlatılacak. Somali yardımlarının koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın hazırlanması için talimat verdiği filmde, bu ülkeye yapılan yardımlar anlatılacak. Belgesel filmde, Somali'de 2011 yılında yaşanan kuraklık sonrasında Başbakan Erdoğan ve beraberindekilerin 19 Ağustos 2011'de Türk Hava Yolları'na (THY) ait 2 uçakla Somali'ye inmesiyle dünyanın dikkatinin de bölgeye çekildiği işlenecek. Erdoğan'ın ziyareti sonrasında, batılı hiçbir ülkenin büyükelçiliğinin bulunmadığı Mogadişu'ya ilk büyükelçiliği açan ülkenin Türkiye olduğuna işaret edilecek. Türkiye'nin Somali'ye yaptıklarının bir bir yer alacağı kısa filmde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA), Mogadişu'ya koordinasyon merkezi kurması, Mogadişu'nun atıl durumda bulunan havaalanının etrafı TİKA tarafından tel örgüler ile çevrilerek havaalanı uluslararası uçuşlara güvenli hale getirilmesi, Mogadişu Havaalanı'nın terminal binasının da TİKA tarafından inşa edilmesinin ardından, Türk Hava Yolları da 4 Mart 2012 tarihinde İstanbul-Mogadişu uçuşlarını başlatarak Somali'yi dünyaya bağlayan ilk havayolu şirketi olması vurgulanacak.
Yine belgeselde dikkat çekilecek diğer yardımlar arasında, Mogadişu'da şehir içi yolların asfatlanması projesi başlatan TİKA, ilk olarak havaalanı ile şehir merkezi arasındaki yolu asfaltlanması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Mogadişu'nun temizlik işlerini yerine getirmesi gibi çalışmalar bulunuyor.
Somali'nin içinde bulunduğu açlık ve sağlık sorunlarıyla ilgili başta Kızılay olmak üzere İnsani Yardım Vakfı (İHH), Cansuyu, Kimse Yok Mu, Yardımeli, Hasene Derneği gibi Türk sivil toplum kuruluşlarının da harekete geçtiği belirtilerek, bu doğrultuda başlatılan yardım kampanyalarının yanı sıra çadırkentler ve aşevlerinin kurulmasına da yer verileceği kaydedildi. MOGADİŞU'YA 200 YATAKLI HASTANE
Türkiye'nin yürüttüğü diğer önemli çalışmalar, açlık ve kuraklığın özellikle sağlık alanında büyük sıkıntılara yol açtığı Somali'ye ilk etapta ilaç yardımı yapması bulunuyor. Türkiye, sağlık hizmetlerindeki eksikliği gidermek amacıyla başkent Mogadişu'da modern bir hastane inşaatı başlattı. İnşaatı devam eden ve 200 yatakla hizmet verecek hastanenin önümüzdeki aylarda hizmete açılması planlanıyor.
SOMALİLİ BİNLERCE ÖĞRENCİYE BURS
Somali'den yaklaşık 2 bin öğrenciye Türkiye'de burslu okuma imkanı sağlandı. Türkiye'nin, başkent Mogadişu'da yapmayı planladığı 7 okuldan bazıları da tamamlanarak hizmete açıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...