Türkiye’nin kararlı duruşu Yunanistan’a geri adım attırdı! Miçotakis: Taviz verebiliriz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye’nin kararlı duruşu Yunanistan’a geri adım attırdı! Miçotakis: Taviz verebiliriz

GÜNDEM Haberleri

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile yaşadıkları en önemli çatışma konusunun deniz bölgelerinin sınırlandırılması olduğunu belirtmiş ve bu konuda "taviz verebiliriz" ifadeleri kullanmıştı. Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias da konuya ilişkin ılımlı mesajlar verdi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ılımlı hava Miçotakis hükümetinin politikalarına da yansımaya başladı. 

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias, müzakere sürecinde tavizler verebileceğini söyleyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in sözleri üzerine konuştu. Türkiye'nin F-16 alımı ile ilgili sürece de değinen Dendias, güç dengesi meselesini gündemine taşıdı.

Türkiye’nin kararlı duruşu Yunanistan’a geri adım attırdı! Miçotakis: Taviz verebiliriz

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan-Türkiye ilişkileri ile ilgili Ta Nea'ya konuştu.

Litvanya'nın Başkenti Vilnius'ta NATO Liderler Zirvesi kapsamında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüşmesine ilişkin soruları yanıtlayan Dendias, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha olumlu bir atmosferde seyrettiğini ifade ederken Türk siyasetinde gerilime neden olabilecek belirli noktaların olduğunu gözden kaçırmamak gerektiğinin altını çizdi.

MİÇOTAKİS: TAVİZ VEREBİLİRİZ

Yunanistan'ın kıta sahanlığını 12 mile çıkarmak istemesinin Türkiye tarafından 'casus belli' yani savaş sebebi sayıldığı bilinirken bu konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde Yunanistan Başbakanı olası tavizlerden söz etmişti.

Türkiye’nin kararlı duruşu Yunanistan’a geri adım attırdı! Miçotakis: Taviz verebiliriz

Bu konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dendias, Yunanistan'ın pozisyonunun sabit olduğunu belirtti. "Bugün o aşamada değiliz" dedi.

GÜÇ DENGESİ

Her halükarda planlamalarının savunma yönelimi olduğunu söyleyen Dendias, bölgedeki güç dengesinin bozulması ihtimaline karşı da harekete geçebileceklerini belirtti. Türkiye ve Yunanistan'ın savaş uçakları sayısında endişelenmeleri gereken bir fark olmadığını da ileri sürdü.

KIBRIS VE BOĞAZLAR

Boğazlar'a 'çift isim' talebi skandalı ve Kıbrıs meselesi ile ilgili de konuşan Dendias, Türkiye'nin Kıbrıs'ta iki devletli çözüm talebine tamamen karşı olduğunu belirtirken bu iki meselenin de kendi bakanlığının konusu olmadığını belirtti.

Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni dönemin sinyalleri verilirken Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Yunanistan'ın günlerdir beklediği NATO Zirvesi'ndeki Başkan Erdoğan - Miçotakis görüşmesinin ardından ilk röportajını veren Miçotakis ikili ilişkilerde gündeminde yer alan konuyu açıklamıştı.

Türkiye’nin kararlı duruşu Yunanistan’a geri adım attırdı! Miçotakis: Taviz verebiliriz

Başkan Erdoğan ile Miçotakis'in Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi kapsamındaki görüşmesi, Türk-Yunan ilişkilerinde oluşan olumlu iklimin süreklilik ve tutarlılık arz etmesi yönündeki karşılıklı arzuyu ortaya koymuştu.

İki ülkenin yeni döneminde çizilen rota az çok belli olurken Miçotakis verdiği röportajda masasındaki konuya dikkat çekti.

Kathimerini de yer alan habere göre, SKAI TV'ye konuşan Miçotakis, zorlu 4 yılın ardından ikili ilişkilerde yeni adımlar atıldığını belirtmişti.

EN BÜYÜK ÇATIŞMA KONUSU

İki ülkenin en önemli çatışma konusunun deniz bölgelerinin sınırlandırılması olduğunu söyleyen Miçotakis, 'Lahey'e gitmeyi kabul edersek sorunu çözebiliriz' ifadelerini kullanmıştı.

Miçotakis "En büyük hedef aradaki anlaşmazlığın çözülmesi. Türkiye ile hala en büyük anlaşmazlıklarımız Ege ve Doğu Akdeniz'deki deniz sınırlarının, MEB'in ve kıta sahanlığının belirlenmesidir" ifadelerini kullanmıştı.

KARŞILIKLI ÇIKAR VURGUSU

Öte yandan Miçotakis, silahlanma konusunda yeni gelişmeler olacağını belirtti. Türkiye'ye karşı her zaman güçlü bir caydırıcı güce sahip olmak istediklerini belirtmişti.

Türkiye’nin kararlı duruşu Yunanistan’a geri adım attırdı! Miçotakis: Taviz verebiliriz

Erdoğan ile görüşme hakkında da konuşan Miçotakis, güzel bir atmosfer olduğunu belirtti. Sürekli gerilim ortamında yaşamak zorunda olunmadığını ifade eden Miçotakis iki liderin de karşılıklı çıkarlarını savunduğunu söylemişti

TAVİZ VEREBİLİRİZ

Türkiye ile olan sorunları çözmenin Yunanistan'ın çıkarına olduğunu belirten Miçotakis, müzakere sürecinde tavizler verebileceğini belirtmişti.

"TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞI YAPMAYIN"

Türkiye'nin F-16 alımı üzerine de konuşan Miçotakis, Kongre'de yaptığı konuşmayı hatırlatmıştı. Geçtiğimiz yıl ABD Kongresi'nde 'Türkiye'ye F-16 satışı yapmayın' çıkışı ile iki ülke arasındaki ilişkileri kopma noktasına getiren Miçotakis, Doğu Akdeniz'de istikrarın hesaba katılması gerektiğini söylemişti.

ABD'den F-35 almak için çalıştıklarını söyleyen Miçotakis bir yandan da Rafele'yi tedarik ettiklerini belirtmişti.

AB Türkiye yakınlaşması ile ilgili ise 'biz masadayız bir ölçüde etkimiz var, Kıbrıs ortada' ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Sabah gazetesi

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...