Türkiye'den IŞİD'e karşı şartlı destek!

Türkiye'den IŞİD'e karşı şartlı destek!
GÜNDEM Haberleri

IŞİD'e karşı destek kararı veren Türkiye'nin üç şartı var: Operasyon Suriye ve Irak'ı kapsamalı. İstikrar sağlanmalı. Silahlar PKK'ya gitmemeli.

IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyona destek kararı veren Türkiye'nin üç şartı var: Operasyon Suriye ve Irak'ı kapsamalı. İstikrar sağlanmalı. Silahlar PKK'ya gitmemeli.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Uluslararası toplumun IŞİD'e karşı başlattığı harekâtta Türkiye'nin üzerine düşeni yapacağı" açıklamasının detayları henüz netleşmezken başkent kulislerinde bu katkının ne olabileceği konuşulmaya başlandı. Kulislerdeki değerlendirmelere göre; Türkiye IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyona tam destek verecek. Bu katkılar Erdoğan'ın Türkiye'ye dönüşü sonrasında yapılacak güvenlik toplantılarında netleşecek. Ancak söz konusu katkıların 5 adımda yapılabileceği ileri sürülüyor. Bunlar şöyle:
1- Geçişler engellenecek: nbsp;Türkiye, en stratejik katkıyı Avrupa'dan gelip IŞİD saflarına katılmak isteyen radikallerin geçişini engelleyerek sunacak. Sınırda kontroller sıklaştırılacak.
2-İstihbarat paylaşımı: nbsp;MİT Avrupa'daki muadilleriyle işbirliğini artıracak. İstihbarat paylaşımı genişletilecek. Bu, aynı zamanda bir lojistik destek olacak.
3- Askeri destek: nbsp;2 Ekim'de Irak ve Suriye'ye yönelik olarak iki ayrı tezkere çıkarılacak. Operasyona katılım söz konusu olursa bile bu sadece hava desteğiyle sınırlı olacak.
4- Hava koridoru açılacak: nbsp;Türkiye askeri destek çerçevesinde hava koridorlarını açabilecek. İncirlik'in kullanıma açılması da diğer önemli bir katkı olarak değerlendirilebilecek. nbsp;
5- İnsani yardım devam edecek: nbsp;Ankara, Türkiye'ye sığınanlara insani yardım yapmaya devam edecek.

TÜRKİYE'NİN ŞARTLARI

Operasyona destek verecek Ankara 3 beklentisini de uluslararası toplum ile paylaştı. Bunlar diplomatik çevrelerce şu şekilde değerlendiriliyor:
1-IŞİD örgütüne yönelik operasyon hem Irak hem de Suriye'deki militanları kapsamalı.
2- Operasyon sonrasında bölgede kalıcı istikrar sağlanmalı. Yeni bir istikrarsızlığa karşı tedbir alınmalı.
3- IŞİD'le mücadele etmesi için bölgesel unsurlara sağlanacak silahlar PKK'ya gitmemeli.

Buket GÜVEN


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...