Türkiye'den BM Güvenlik Konseyi'ne KKTC çağrısı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye'den BM Güvenlik Konseyi'ne KKTC çağrısı

GÜNDEM Haberleri

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'ne KKTC tanıma çağrısı yapıldığı bildirildi. Açıklamada "İki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğu gerçeğinden hareketle tanımaya çağırıyoruz." ifadeleri yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Kıbrıs Adası’nda konuşlu BM Barış Gücü’nün (BMBG) görev süresini bir yıl daha uzattı. Bu karara hem Türkiye hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tepki gösterdi.

"BU KARARI KABUL ETMİYORUZ"

KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada “Adadaki taraflardan birine ‘devlet’ diğerine ise ‘toplum’ muamelesi yapmaya devam eden BM Güvenlik Konseyi’nin kararları kabul edilemez. KKTC'nin varlığı ve iradesi yok sayıldı. Yalnızca Rum tarafının rızasına yer verilmesi Birleşmiş Milletlerin itibarını ve inandırıcılığını zedelemekte. İki taraf arasında 'federasyon' modeli temelinde yapılan görüşmeler, 2017 yılında Rum tarafının müzakere masasını terk etmesi ile resmen çöktü. Kıbrıs Türk tarafı için geçerliliğini kaybetmiş olan ve BM Genel Sekreteri’nin dahi raporlarında atıf yapmaktan imtina ettiği eski modelin Güvenlik Konseyi tarafından dayatılmaya çalışılıyor. Bu tavır, Kıbrıs Türk halkının izolasyonlar altında dünyadan kopuk ve ucu açık belirsiz bir süreç içinde yaşamasını hedefleyen Rum tarafının çıkarına hizmet etmekten başka hiçbir gaye gütmemektedir. Geçmiş dönemlerden farklı olarak bu defa BM'nin adadaki görev süresinin altı ay yerine bir yıl uzatması statükonun değişmesinin önüne açıkça set koymak anlamını taşımaktadır” denildi.

Türkiye Cumhuriyet Dışişleri Bakanlığı da KKTC'nin bu açıklamalarını desteklediklerini bildirdi. Bakanlık "BM Genel Sekreteri’nin raporlarında yer almamasına rağmen, Konseyin sahadaki gerçeklerden kopuk bir şekilde KKTC'nin iki devletli çözüm yönünde ortaya koyduğu iradeyi yok sayarak, defalarca denenmiş ve başarısız olmuş çözüm modellerinde ısrar ettiği görülüyor. Bu durum sağduyu ve iyi niyetle bağdaşmamakta, Konseyin Ada’da gerçek anlamda bir çözümü teşvik etmek yerine, Kıbrıs Rum tarafının güdümünden çıkamadığını göstermekte” şeklinde değerlendirmede bulundu.

"MARAŞ, KKTC TOPRAĞIDIR"

Dışişleri Bakanlığı, Konseyin bir kere daha, Kıbrıs Türk halkına uygulanan insanlık ve hukuk dışı ambargoları görmezden geldiğini ekledi. Kapalı Maraş’ın KKTC toprağı olduğu vurgulayan Bakanlık, şunları kaydetti: Kararda Maraş ile ilgili olarak yer verilen hususları reddediyoruz Konseyi mülklerine geri dönmek isteyen Kıbrıslı Rumları engellemeye çalışan GKRY’nin samimiyetsiz tutumunu desteklemekten vazgeçmeye davet ediyoruz. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...