Türkiye’deki Suriyeli, Suriyeli için çalışacak

Düzenleyen:
Türkiye’deki Suriyeli, Suriyeli için çalışacak

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş, Suriyelilere Türkiye'de çalışma izni verilmesiyle ilgili olarak, "Suriyeli sağlık personeli Suriyelilere sağlık hizmeti verecek. Suriyeli öğretmenler de Suriyeli çocuklara eğitim verecek" dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Suriyeli nüfus için kullanılmak üzere Türkiye’ye verilmesi kararlaştırılan 3 milyar avroluk mali destek fonuna ilişkin ayrıntılar belli oldu. Fonun hangi alanlarda kullanılacağını belirlemek üzere oluşturulan ve ilk defa 11 Ocak’ta toplanan teknik heyet, Türkiye’nin mevcut ihtiyaç listesini ve eylem planını değerlendirecek. Heyetin 22 Nisan’da hazırlayacağı raporu bir üst komisyon değerlendirecek ve paranın hangi alanlarda kullanılacağına karar vererek, uygulamaya geçecek. Bu konuda AB'nin tavrını eleştiren Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş,  "AB hantal bir yapıya sahip. Kendi doğal bürokratik süreçlerinde ısrar ederse Suriyeliler ancak 2016’nın yarısından sonra 3 milyar avroluk fon ile tanışmaya başlar. AB tarafı fonu doğrudan ilgili kurumlara değil bir takım aracı kuruluşlar üzerinden aktarma eğiliminde. Bu, maliyeti artıran bir unsur. Bu nedenle AB’nin cebinden çıkacak para 3 milyar avro olsa da Suriyeliler için harcanacak para 3 milyar avro olamayacak" diye konuştu. 
Suriyelilere Türkiye'de alışma iznini verilmesiyle ilgili olarak da Yetiş, her isteyenin istediği yerde çalışamayacağını söyledi. Çalışma iznini iş gücü piyasalarını bozmayacak şekilde hazırladıklarını belirten Yetiş, "Birinci önceliğimiz Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu 100 bin iş açığı var. Yatırımcı yatırım yapmış ama o alanda ara eleman bulamıyor. Bu açık olan iş alanlarını Suriyeliler üzerinden kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Arap ülkeleri başta olmak üzere çok geniş coğrafyayla ticari ilişkileri geliştirmede de ciddi katkıları olacağını varsayıyoruz. Üçüncü olarak da 2.5 milyonluk büyük bir kitle var. Bu kitlenin sağlık, eğitim ihtiyacı yani bu toplumun getirdiği bir ek yük var. Bu yükün giderilmesinde Suriyelilerin kendilerinin de katkı verebileceğini düşündük. Bu çalışma izni çerçevesinde, Suriyeli sağlık personellerin Suriyelilere sağlık hizmeti vermesinin, Suriyeli öğretmenlerin ücretli öğretmen statüsünde Suriyeli çocuklara eğitim vermesinin önünü açmış olacağız" dedi.  

70 BİN ÇOCUK EĞİTİM GÖRÜYOR
Türkiye'de 70 bin civarında Suriyeli çocuk eğitim görüyor. Bugüne kadar yaklaşık 50 bin yetişkin Suriyeli de meslek edindirme kurslarından mezun oldu. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...