Herkes seferber... Yatırımların faydasını asrın felaketinde gördük

Çifte felaketin ilk anından itibaren, devlet, tüm imkânlarını depremzedeler için seferber etti. Savaş gemileri, askerî uçaklar, Cumhurbaşkanlığı uçakları, binlerce tır bölgeye yardım götürdü, yaralı getirdi. Kurtarma ekipleri ve yardımlar, duble yollarla felaket bölgesine kısa sürede ulaştı.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, havada, karada ve denizde depremzedelerin tahliyesi ve ihtiyaçları için âdeta mekik dokunuyor. Savaş helikopterleri ücra köylere insani yardımları götürürken yaralıları da sağlık merkezlerine getiriyor. Yardımlar binlerce tır ile otobanlar ve duble yollardan hızla depremzedelere ulaştırılıyor.
Deniz Kuvvetleri’nin TCG Sancaktar, TCG Bayraktar, TCG İskenderun gemileri yardım ulaştırmakta büyük rol oynadı. TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar hastaneye yüzer hastane oldu. 3 bin 200 kişiye bakıldı, 20 ameliyat yapıldı. Bölgedeki 9 havalimanına da sivil ve askerî 7 bin 195 uçuş gerçekleştirildi.
Uçuşlarla depremzedelerin tahliyesi yapılırken, arama-kurtarma ekiplerinin nakliyesini sağladı. Havadan 181 bin 177 kişi bölgeye getirilirken, 315 bin 862 kişi de tahliye edildi. 6 bin 221 ton insani yardım malzemesi taşındı. Cumhurbaşkanlığı uçaklarıyla da 64 uçuş yapıldı. Hekim, sağlık çalışanı, arama-kurtarma teknisyenleri, madenciler ile tıbbi-insani yardım malzemeleri bölgeye götürüldü. Uçaklar dönüşte de yaralı depremzedeleri Ankara’ya getirdi.
Cumhurbaşkanlığı uçaklarıyla 37’si bebek, 237 depremzede Ankara’daki şehir hastanelerine ulaştırıldı. Karada da ulaşım ve yardım malzemesi tedariki kesintisiz sağlandı. Demiryollarında da 252 yolcu treni ile 46 bin yolcu, 40 yük treni ile 544 vagon yardım malzemesi taşındı.
SAĞLIK YÜKÜNÜ ŞEHİR HASTANELERİ SIRTLADI
Covid-19 salgınıyla mücadelede Türkiye’nin şifa merkezleri hâline gelen şehir hastaneleri şimdi de Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binlerce afetzedenin yaralarının sarılmasında önemli rol oynuyor. Sayıları 20’ye ulaşan hastanelere, bünyelerindeki helikopter pistleri sayesinde yaralı nakli hızla yapıldı.
Depremzede yaralıların büyük bölümü başta Adana, Mersin, Elâzığ, Konya, Kayseri gibi çevre illerdeki şehir hastanelerinde tedaviye alınırken çok sayıda yaralı Cumhurbaşkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki uçak ve helikopterlerle Ankara ve İstanbul’daki söz konusu hastanelere nakledildi. Bu şehir hastanelerinde depremden sonraki 10 gün içinde yaklaşık 20 bin yaralı depremzede tedavi gördü. Deprem sonrası 1120 depremzede ameliyat edilirken operasyonların yüzde 60’ı şehir hastanelerinde yapıldı. Yaralı depremzedelere psikolog ve psikiyatristlerce de destek sağlanıyor. İstanbul’da 4, Ankara’da 2 adet bulunan şehir hastaneleri depreme karşı dayanıklı bir şekilde inşa edilidi. Hastanelerde depremin etkisinin neredeyse hiç hissedilmemesini sağlayan “sismik izolatörler” kullanılıyor.