Türkiye sandık başına gidiyor! İşte dikkat edilmesi gerekenler

Düzenleyen:
Türkiye sandık başına gidiyor! İşte dikkat edilmesi gerekenler

GÜNDEM Haberleri

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek üzere 31 Mart Pazar günü sandığa gidiyor.

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gidiyor. 31 Mart 2019 mahalli idareler seçimlerinde, yaklaşık 57 milyon seçmen, 194 bin 390 sandıkta oy kullanacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı uyarınca, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Vatan Partisi seçime katılacak.

SEÇİMDE MÜHÜR BASARKEN DİKKAT!

Peki oy kullanırken nelere dikkat edilmeli? Mühür basarken dikkat edilmesi gereken ayrıntılar neler? Oy kullanmak için sandık başına gidecek olan vatandaşlar, mühür basarken herhangi bir hata yapmamak için bazı ayrıntılara dikkat etmeliler.

Oyların geçersiz sayılmaması için dikkat edilmesi gerekenler ve oy pusulalarını geçersiz kılmayacak durumlar;

Türkiye sandık başına gidiyor! İşte dikkat edilmesi gerekenler

Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamayacak. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek.

OY VERME İŞLEMİ SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK VE SONA ERECEK?

YSK kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

SEYYAR SANDIKLAR İLE OY KULLANILABİLECEK

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek. İlk kez 24 Haziran 2018'deki Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde yapılan uygulama, yerel seçimlerle ikinci kez uygulanmış olacak.

Türkiye sandık başına gidiyor! İşte dikkat edilmesi gerekenler

OY NASIL KULLANILIR?

"Nasıl oy kullanacağız?" sorusunun cevabını YSK paylaştığı resimli anlatımlı ile cevap buldu.

1- KİMLİK BELGENİZİ UNUTMAYIN!

Oy verme günü yayınıza T.C. Kimlik Numaralı; T.C. Kimlik Kartı (TCKK) nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı vb. resimli ve resmi nitelikli belgeyi almayı unutmayınız.

2- OY PUSULALARINIZI ALIP KABİNE GEÇİNİZ

Birleşik oy pusulalarını, zarf ve "EVET" mührünü alıp kapalı bölüme geçiniz.

3- OYUNUZU KULLANINIZ VE OY PUSULALARINI AYNI ZARFA KOYUNUZ

Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz bölüme mührü basınız. Birleşik oy pusulalarını zarfa koyarak zarfı kapatınız.

4- SANDIĞA GİDİNİZ

Oy zarfını sandığa atınız

5- İMZANIZI MUTLAKA ATINIZ

Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atınız.

Türkiye sandık başına gidiyor! İşte dikkat edilmesi gerekenler

SANDIKLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00, diğer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak.

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını kullanacak, yaşlıların da sıra bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek, ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelikle tanınacak. Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.

SEÇMENE 10 ADIMDA SEÇİM GÜNÜ REHBERİ

Türkiye, yerel yöneticilerini belirlemek üzere 31 Mart Pazar günü sandığa gidiyor! Seçmenin 10 önemli noktaya dikkat etmesi gerekiyor.

Türkiye sandık başına gidiyor! İşte dikkat edilmesi gerekenler

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI NELER?

 

Seçim günü saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince bütün kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

Oy verme günü düğünler seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla saat 18.00'den sonra yapılabilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesinde belirtilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak.

Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatlerinde ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...