Türkiye, insani diplomaside de öncü

Türkiye, insani diplomaside de öncü

GÜNDEM Haberleri

Gelirine göre en fazla yardım yapan ülkeler arasında son dört yıldır ilk üçte yer alıyoruz.

Ebru Karatosun | ANKARA

Türkiye, global ölçekte insani diplomaside de öncü rol oynuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yürütülen insani diplomaside Türkiye, gayrisafi yurt içi hasılasına oranla en fazla yardım yapan ülkeler arasında son dört yıldır ilk üçte yer alıyor. Türkiye’nin bugüne kadar yaptığı insani yardımların toplam rakamı 8 milyar dolara ulaştı. Kızılay, TİKA, Türkiye Diyanet Vakfı, AFAD, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) eliyle mazlumların elinden tutuluyor.

KIZILAY 147 ÜLKEDE

Bugüne kadar 147’den fazla ülkeye yardım eden Kızılay’ın bu yıl insani yardıma ayırdığı bütçe 9,2 milyar TL oldu. Kızılay aracılığıyla geçtiğimiz yıl 45 milyon kişiye yardım ulaştırıldı. 170’ten fazla ülkede 30 bine yakın proje ve faaliyet gerçekleştiren TİKA da geçtiğimiz yıl yardımlar için 485 milyon TL harcadı. Yine, yurt içinde 8 milyona yakın kişiye yardım ulaştıran Türkiye Diyanet Vakfı, 8 milyon kişiye adak, akika ve kurban, 3,5 milyon kişiye de pandemi yardımları ulaştırdı. 21 ülkede 318 su kuyusu çeşmesi açtıran Türkiye Diyanet Vakfı, 2 milyona yakın kişinin temiz içme suyuna ulaşması sağladı. Suriye’nin İdlib ve Azez bölgelerinde 4 bin 261, toplamda ise 6 bin 214 konut inşa edildi.

OKUL AĞINDA İLK BEŞTEYİZ

Türkiye, uluslararası okul ağı sıralamasında da Fransa, Almanya, İngiltere ve Çin’le birlikte ilk beş ülke arasına girdi. 19 ülkede FETÖ ile iltisaklı 230 okulu devralan Türkiye Maarif Vakfı bünyesinde 47 bin 831 öğrenci bulunuyor.

4 BİN ÖĞRENCİYE BURS

Bunların yanı sıra, YTB aracılığıyla bugüne kadar çeşitli ülkelerden gelen 4 bin 862 öğrenciye burs verildi. Türkiye’den her yıl ortalama 7 bin 500 uluslararası öğrenci mezun oluyor. 169 ülkede 150 bin Türkiye mezunu bulunuyor. Ayrıca 50 ülkede 63’den fazla kültür merkezi bulunan Yunus Emre Enstitüsü, 30 bin 467 kişiye çeşitli seviyelerde Türkçe eğitimi verdi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...