Türkiye ile Azerbaycan arasında kritik anlaşma: Resmi Gazete'de yayımlandı!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye ile Azerbaycan arasında kritik anlaşma: Resmi Gazete'de yayımlandı!

GÜNDEM Haberleri

Türkiye ve Azerbaycan arasında 2021 yılında imzalanan, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Madencilik Alanında İşbirliği Anlaşması" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. Anlaşmanın detayları Resmi Gazete'de yayımlandı.

22 Aralık 2021 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Madencilik Alanında İşbirliği Anlaşması" onaylandı ve karar resmi gazete yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasındaki anlaşmaya göre; maden arama, araştırma, maden yataklarının verimli kullanılması, maden yataklarının korunması ve üretim konusunda şeffaflığın ve güvenilirliğin arttırılması konularında incelemeler yapılacak.

Anlaşma'ya göre ayrıca Türkiye ve Azerbaycan, maden kaynaklarının aranması, jeolojik araştırmalar, eğitim progragramları aracılığıyla deneyim ve bilgi paylaşımı yapacak.

Madencilik sektörünün gelişimiyle alakalı bilimsel ve endüstriyel verileri kapsayacak şekilde teknik, teknolojik, bilimsel ve mevzuatsal bilgi alışverişi sağlanacak.

Yapılacak maden çalışmalarında ortaya çıkarılan madenlerin, cevher özelliklerinin ve miktarının uluslararası standartlarda kabul görecek şekilde belirlenmesine yönelik çalışmalar uygulanacak.

Türkiye ve Azerbaycan arasında, madencilik uzmanlarına yönelik eğitim düzenlenerek, uzman değişim programı uygulanacak ve bu yolla karşılıklı deneyimler aktarılacak.

Ara-uç ürün tesis teknolojisinin geliştirilmesine yönelik işbirliği yapılarak imzalanacak bir üretim paylaşım anlaşması kapsamında metalik madenlere ilişkin ortak çalışmalar yapılacak.

Taraflar anlaşmanın uygulanması amacıyla "Madencilik Çalışma Grubu" kuracak ve her iki ülkede madencilik alanında faaliyet gösterecek ortak girişimler ve özel şirketleri aracılığıyla birlikte çalışacak.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...