Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni dönem! Gözler sorunlu 4 başlıkta...

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

NATO zirvesinin başladığı günden beri dünyanın gündemini Türkiye belirliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin gücünü göstererek küresel aktör olduğunu Litvanya'da gerçekleşen NATO zirvesinde açık ve net bir şekilde ortaya koydu. Peki yeni dönemde ABD ile neler konuşulacak, masaya neler yatırılacak ve neler belirleyici unsur olacak? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi kapsamında yapılan 3’lü görüşmede İsveç'e yeşil ışık yaktı aynı zamanda da ülkemize müthiş stratejik kazanımlar sağladı.

Erdoğan; Batı'yı, Amerikayı ve Avrupa'yı çok iyi tanıyor. Bunu da ABD Başkanı Biden'ı kuşatarak sıkıntılı olan Türkiye-Amerika ilişkilerine format atmasından anlıyoruz. İsveç konusunun sorun olmaktan çıkmasıyla ve Erdoğan’ın kararlı duruşuyla artık ABD ile yeni döneme adım atıldı.

Hatta Biden, Erdoğan için sosyal medya hesabından özel bir video yayınladı. Peki bundan sonraki süreçte hangi maddeler ele alınacak?

F-16 SATIŞI ÇÖZÜME KAVUŞACAK

İlk olarak bir türlü kongre onayından geçmeyen F-16 satışı var. 2021 sonunda ABD’den, 40 yeni F-16 ve filosundaki mevcut uçaklar için de 79 adet modernizasyon kiti almak istediğimizi belirtmiştik ancak hem İsveç’in NATO’ya üyeliğine onay vermememiz hem de kongrede Türkiye karşıtı ortamın olması sebebiyle süreç tamamlanmamıştı. 

Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni dönem! Gözler sorunlu 4 başlıkta...

Amerikan Kongresi’nde birçok senatör, İsveç ile ilgili katılım onayının verilmemesi durumunda Türkiye’ye F-16 satışına izin vermeyecekleri açıklasa da Erdoğan’ın verdiği vize sonrası peş peşe olumlu açıklamalar geldi. Bir de Yunanistan meselesi var tabi. Hem komşu hem de ABD F-16’ları Yunanistan’a karşı kullanacağımızdan korkuyorlar ancak Erdoğan yine basın açıklamasında Yunanistan’a karşı kullanmak gibi bir niyetlerinin olmadığını vurguladı. 

ABD'YLE YAŞANAN BİR DİĞER SORUN DA S-400’LER KONUSU

Rusyadan aldığımız ve topraklarımızda konuşlandırdığımız s-400’ler sebebiyle F-35 programından çıkarılmıştık ve 5 maddelik CAATSA yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmıştık.

Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni dönem! Gözler sorunlu 4 başlıkta...

ABD bu konuyla ilgili zaman zaman egemenliğimize aykırı sözde çözüm önerileriyle kapımızı çaldı. Hatta en son S-400’lerin Rusya’nın 24 Şubat 2022'de işgale başladığı Ukrayna’ya verilmesini istemişti.

Şu an bizim F-35’leri ihtiyacımız yok. TUSAŞ MMU KAAN’ı tabiri caizse hangarda zor tutuyor. Gökvatanla buluşması yakın. Dememiz o ki biz daha iyisini yapana kadar S-400’ler şu an envanterimizde. aksi bir karar alınması ise mümkün gözükmüyor.

ASIL KIRMIZI ÇİZGİMİZ: ABD'NİN PKK/YPG'YE DESTEĞİ

Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın YPG’nin PYD’nin konuşlandığı bölge… ABD açık açık terör örgütüne silah yardımı yapıyor. IŞID’in yeniden hakimiyet kurmasını engellemek istiyoruz deseler de bölgede bütün terör örgütlerini besleyen bir ülke aslında. Suriye ve Irak’ın kuzeyinde açık açık terör örgütleriyle mücadele eden tek ülke var o da Türkiye… Bunu da düzenlenen harekatlardan görmek mümkün zaten. ABD ve Türkiye ilişkilerin büyük ölçüde zarar veren bir konuydu bu. Ancak Türkiye'nin isteğiyle NATO'da ilk defa terörizmle ilgili koordinatörlük kurduruldu. NATO'nun "terörün her türlüsüne karşı" daha da aktif olması vurgusu yapıldı. Aynı zamanda Türkiye’nin Suriye ile normalleşme sürecinin ABD’de rahatsızlığa sebep olduğu biliniyor. İki sürecin nasıl gelişeceği, hem sahadaki gelişmelere hem de Türkiye-Suriye normalleşme görüşmelerine bağlı olarak görülecek.

SON MADDE UKRAYNA

Rusya’nın işgal girişimiyle başlayan savaşta Türkiye ilk günden beri denge politikası izledi hatta barış için iki ülkeyi aynı masada buluşturdu.

NATO zirvesinin hemen öncesinde de Erdoğan’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ile İstanbul’da bir araya gelmişti. Verilen mesajlar ve alınan kararlar, hem Kiev hem de NATO başkentleri tarafından olumlu karşılanmıştı.

Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni dönem! Gözler sorunlu 4 başlıkta...

Bu sürecin en önemli başlıklarından biri tahıl koridoru girişimi. Türkiye’nin girişimin sürmesi için yürüttüğü diplomasi takdir görüyor. Erdoğan son mesajlarında 17 Temmuz’da süresi dolacak olan girişimin uzatılması için Rusya ile temasların sürdüğünü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önerileri çerçevesinde müzakerelerin devam ettiğini kaydetmişti.

Tahıl koridoru girişiminin uzatılmasına ilişkin alınacak olumlu kararın Ankara’nın rolü ve ağırlığı açısından olumlu etkiler yaratacağı öngörülüyor.

 İsveç’in NATO üyeliğine verilen onayı milat kabul edersek önümüzde şimdi 3 aylık bir süreç var. Az önce saydığım maddelerde hem Türkiye'nin hem de ABD’nin neler yapacağını zaman gösterecek.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...