Türk kızı, ailesinin işçi olarak gittiği Almanya'da bakan oldu

Türk kızı, ailesinin işçi olarak gittiği Almanya'da bakan oldu

GÜNDEM Haberleri

1958 yılında Almanya'ya işçi olarak giden Kilisli bir ailenin kızı olan Aydan Özoğuz, Almanya'da ilk Türk bakan unvanını aldı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı olarak kabineye girdi. Seçimlerin ardından koalisyon görüşmelerine katılan SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, partisinden kabineye girecek isimleri açıkladı. Partisinin Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz'un da kabinede yer alacağını söyleyen Gabriel, ilk defa Türk kökenli bir ismin kabine masasında yer almasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Böylece Eylül ayında yapılan seçimlerde ikinci defa SPD'den federal milletvekili seçilen Aydan Özoğuz, Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı olarak Almanya tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Gabriel, kabinede kendisinin de, Başbakan Yardımcılığının yanı sıra Ekonomi ve Enerji Bakanlığı yapacağını söyledi. Kararın açıklanmasının ardından büyük sevinç yaşayan Aydan Özoğuz ilk demecini gazetemize verdi. Bakanlık kararının kendisi için de sürpriz olduğunu dile getiren Özoğuz, "Açıkcası bakan olmak hiç aklımdan geçmiyordu. Kızıma daha fazla vakit ayırmak istiyordum. Fakat partimiz bu konuda ısrarcı oldu ve ben de bakan seçildim. Her şey iki gün içinde gelişti. Almanya tarihinde ilk Türk kökenli bakan olmam da ayrı bir gurur kaynağı" diye konuştu. Özoğuz da, bugün Başbakan Angela Merkel'le bir araya geleceğini, bunun ardından çalışma programı hakkında kamuoyuna bilgi verme imkanını olacağını belirtti.


nbsp;Türk kızı, ailesinin işçi olarak gittiği Almanya'da bakan oldu

Aydan Özoğuz kimdir?

Hamburg'da 1967 yılında doğan Aydan Özoğuz, aslen Kilisli. 2001-2008 yıllarında Hamburg Eyalet Milletvekili olarak görev yaptı. 2009'da ilk defa Federal meclise seçildi. 2013'de ikinci defa federal milletvekili olan Özoğuz, halen SPD Genel Başkan Yardımcısı. 14 Aralık itibariyle de Uyum Bakanı görevine getirilen Aydan Özoğuz, Senatör Michael Neumann ile evli ve bir kız çocuğu var.


Erdal Altuntaş BERLİN


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...