TPAO Genel Müdürü Bilgin, Gabar'daki petrol keşfini anlattı: Değeri 70 milyar dolar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TPAO Genel Müdürü Bilgin, Gabar'daki petrol keşfini anlattı: Değeri 70 milyar dolar

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gabar'daki Şehit Aybüke Yalçın Kuyusu'nda büyük bir petrol keşfi bulunduğunu duyurmuştu. TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, bu kuyudaki potansiyeli aktardı. Bilgin "Keşfin değeri 70 milyar dolar. 15 yıl kadar üretim yapacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya Kılıçarslan Meydanı'nda düzenlenen "Karapınar Güneş Santrali, Bozkır Barajı ve Abdülhamit Han Caddesi ile Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni"nde yaptığı konuşmada yeni bir müjde vermişti. Erdoğan "Cudi Gabar'da günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulduk" dedi. 

TPAO Genel Müdürü Bilgin, Gabar'daki petrol keşfini anlattı: Değeri 70 milyar dolar

"VERİMLİ BİR PETROL EDİNDİK"

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Gabar' şehit Aybüke Yalçın sahasındaki bu keşfe ilişkin açıklamalarda bulundu. CNN Türk'e konuk olan Bilgin "Gabar'da, daha önce şehit Esma Çevik olarak adlandırdığımız keşif, bizi yeni umut vaat eden kuyulara yönlendirdi. Bu da Şehit Aybüke Yalçın Kuyusu oldu. Burada verimli bir petrol edindik. Ekim ayında sondaj çalışmalarına başladık. Sondajımızın 2.600 metreye inmeden önce belirli gaz okuyucuları geldi. O gaz okuyucularımız aslında bize ilk izlenimimizi verdi. Yaklaşık 1 hafta, 10 gün kadar önce buradaki petrolün büyüklüğünü fark ettik” dedi.

BU VİDEO DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR

"ARAP PETROLÜ KALİTESİNDE"

Gabar’daki petrolün 1 milyar varil potansiyeli olduğunu belirten Bilgin “Türkiye'de bugüne kadar bulduğumuz petrolün kalitesi çok düşük. Ama bu sahada ürettiğimiz petrol daha kaliteli ve değeri de yüksek. Arap petrolü kalitesinde bir petroldür. Çok ince ve rafine bir petrol" ifadelerini kullandı.

TPAO Genel Müdürü Bilgin, Gabar'daki petrol keşfini anlattı: Değeri 70 milyar dolar

"KAMUNUN SIRTINDAKİ YÜKÜ ALACAK"

Melih Han Bilgin, buradaki petrolün ekonomiye yıllık 3 milyar dolar katkı sağlayacağını dile getirerek "Deprem sonrası kamunun sırtına binen yükü alacak. Aybüke Yalçın Kuyusu'nun 70 milyar dolarlık toplam değeri var. Bizi hedefimiz 2 yıl içinde 100 bin varil üretime çıkmak. Bu kuyu da üretime dahil olduğunda yüzde 10'luk bir üretim katkısı sağlayacak. 15 yıl kadar üretim yapacağımızı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"KOMŞULARIMIZDAKİ PETROLÜN MERKEZİNİ BULDUK"

Operasyonun içinde 80 kişinin çalıştığını aktaran Bilgin "Komşularımızda çok yüksek verimlilikte çıkarılan petrol var. Biz onun merkezini bulduk. Bu sondajı yapabilmek için 50 kilometre yol yapıldı, kuleyi taşısın diye çok nitelikli betonlar atıyoruz. Çalışmalar 2 yıl önce başladı, arkadaşlarımız güvenlik ekipleriyle birlikte hareket etti. Bu konular güvenlik gerekçesiyle gizli tutuldu. Bu kuyu Türkiye'de şimdiye kadar bulunmuş en iyi rezerv. Esma Çevik rezervinin 4 katı daha nitelikte bir kuyu. Bu sahada toplamda 100 kuyuya kadar çıkacağız" sözlerini sarf etti. 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...