Toplanma yeri çok ama gören yok!

- Güncelleme:
Toplanma yeri çok ama gören yok!
Gündem Haberleri

İstanbul’da 5.500 toplanma alanı var. Deprem sonrası nereye gitmesi gerektiğini merak edenler, e-Devlet’ten sorguladığında bu alanları göremiyor!

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - İstanbul’da olması muhtemel depreme yönelik kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık verilirken toplanma yerleri ile ilgili problemler de gündemden düşmüyor. Türkiye genelinde 30 bin civarında toplanma alanı yer alıyor. Bunların 5 bin 500’den fazlası İstanbul’da bulunuyor. Vatandaşlar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) e-Devlet üzerinden sunduğu ‘Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı Sorgulama’ hizmetini kullanarak, oturdukları yere en yakın toplanma alanını öğrenebiliyorlar. Ancak, AFAD’ın söz konusu hizmetine bir süredir erişim sağlanamıyor.

Uzmanlar İstanbul’daki yanlış şehirleşmeye ve yönetmeliklerin yeterince uygulanamamasına vurgu yapıyor. Gazi Üniversitesi Afet Yönetimi ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Türkiye’de depreme hazırlıkla ilgili gerekli ve yeterli yasa ve yönetmeliğin olduğunu ancak bunların kâğıt üstünde kaldığını söyledi. 

İstanbul’un şehirleşme anlamında Kahramanmaraş ve Malatya’dan daha kötü durumda olduğunu ifade eden Arslan “Özellikle eski İstanbul’un bulunduğu bölgelerde ve bazı mahallelerde çok dar sokaklar var. İki binanın yan yattığını düşünürseniz, sokak zaten tamamen kapanır. Böyle bir durumda, ne bir iş makinasını ne de ambulansı buraya sokabilirsiniz. Bu açıdan değerlendirildiğinde İstanbul’daki senaryo biraz karamsar” şeklinde konuştu.

Muhtemel İstanbul depremin ekonomik etkilerini de değerlendiren Prof. Dr. Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye’nin herhangi bir yerinde deprem olduğunda İstanbul, o ili besleyebilir. Ancak İstanbul’da bir deprem olursa, Türkiye’nin diğer şehirleri İstanbul’a böyle bir desteği vermekte yetersiz kalabilir. Beklenen şiddetli İstanbul depreminde 100 bin binanın hasar göreceği öngörülüyor. Bu da 500 bin daire eder, etkilenecek insan sayısı da 2,5 milyonu bulur. Can ve mal kaybının en düşük seviyede olduğunu varsaysak bile en az 1,5 milyon kişi çok ciddi şekilde etkilenecek. Can ve mal kaybının üstüne ekonomik kayıpları ve işgücü kayıplarını eklersek, Türkiye, bunun altından yıllarca kalkabilecek durumda değil.

TEMEL İHTİYAÇLAR KARŞILANACAK

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları; elektrik, su ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ile benzer unsurların karşılanabileceği yapılara yakın konumda yer alıyor. Afet ve Acil Durum Toplanma Alanının bulunduğu yer ise “acil toplanma yeri levhası” ile gösteriliyor. Edinilen bilgilere göre; bazı toplanma alanlarında da çadır, jeneratör, mutfak gereçleri, su ve diğer temel ihtiyaç maddeleri depolandı. İstanbul’da Kadıköy başta olmak üzere 4-5 noktada bu ihtiyaçlar için hazırlık yapıldığı, diğer noktalar için de hazırlıklara başlandığı öğrenildi.

d

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...