TikTok rezaletine Meclis el koydu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
TikTok rezaletine Meclis el koydu

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ahlaka mugayir, yasa dışı bahis ve kumar, kara para aklama gibi birçok suça da aracılık eden TikTok, nihayet Meclis’in gündemine geldi. Dijital Mecralar Komisyonu, TikTok’un yetkililerini en kısa zamanda dinlemek için harekete geçti. Başkan Yayman “Onlardan izahat alacağız” dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Sosyal medya uygulaması TikTok’un Türkiye’de kapatılması için başlatılan kampanya devam ederken, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, özellikle çocuklar ve gençler arasında giderek yaygınlaşan ve genel ahlaka, hukuka, topluma aykırı yayınlarla zarar veren TikTok’un yöneticilerini ilk fırsatta Meclis’e çağıracaklarını söyledi. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Yayman, TikTok üzerinden yapılan, hayatın olağan akışına aykırı yayınları doğru bulmadıklarını belirterek “Bunlar, Türk aile yapısını bozmak isteyen uygulamalar. Ahlakımıza, geleneğimize, örfümüze ve dinimize aykırı işler. Bunu tasvip etmek mümkün değil. TikTok’ta uygunsuz yayın yapan bu insanların toplumda bir karşılığı yok. Bunlar marjinal insanlar. Biz de 7 Aralık’ta TikTok yöneticilerini Meclis’e çağırarak, onlardan bu konularla ilgili izahat alacağız” dedi. TikTok’taki zararlı içeriklere yönelik bant daraltma gibi yaptırımların uygulanabileceğini kaydeden Yayman, “Reklam cezası verilebilir. Bunların hepsini, yetkilileri çağırıp, görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

“SİBER FAŞİZM”LE MÜCADELE

Yayman, komisyon olarak yoğun bir şekilde dijital mecralarla ilgili hukuksal, yönetsel ve toplumsal bir çerçeve oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, “Büyük değişimlerin yaşandığı, yapay zekânın insanların seslerini, görüntülerini taklit edebildiği bir süreçte ailenin, çocukların, kadınların, özellikle kız çocuklarının korunması ve iyi eğitim alması, toplumun bağımlılıktan kurtulması, uyuşturucu, kadın ticareti, yasa dışı kumar, insan hakları ihlalleri, ‘siber faşizm’ dediğimiz toplumda çok ciddi tartışmalara neden olan konularla ilgili uluslar aşırı dijital mecralarla sürekli temas hâlindeyiz” diye konuştu. Türkiye’de internet ve sosyal medya kullanımına ilişkin son rakamları paylaşan Yayman, insanların günde 7 saatini internette geçirdiğini, bunun 3 saatini ise sosyal medyaya ayırdıklarını kaydetti. 

TikTok rezaletine Meclis el koydu

Yayman, “Yemek yemeden, su içmeden, eşiyle, ailesiyle konuşmadan bir insanın bütün zamanını internette geçirmesi doğru değil. Türkiye’de son verilere göre 71 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. 62,5 milyon da sosyal medya kullanıcısı var. Çocukları, yaşlı nüfusu düşündüğümüzde aslında Türkiye’de neredeyse herkesin zamanını sosyal medyada geçirdiğini söylemek mümkün. Türkiye’de en fazla takipçisi sayısına sahip olan platformlar arasında ilk sırada 58 milyon ile YouTube geliyor. Bunu sırasıyla 48,5 milyon ile Instagram, 32,8 milyon ile Facebook, 29,8 milyon ile TikTok, 18,5 milyon ile X, 15,7 ile Messenger, 13 milyon ile Linkedin takip ediyor. Bu aslında Türkiye’de sosyal medyanın ne kadar kullanıldığını ve bir bağımlılık oluşturduğunu gösteriyor” dedi.

"HER KURUMUN BİR DİJİTAL DENETÇİSİ BULUNMALI"

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, TikTok’un sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini söyledi. Aktif kullanıcıların TikTok’un Türkiye’de kapatılmasından rahatsızlık duyacaklarını ifade eden Darıcı, şunları söyledi: 
Bir sosyal medya uygulamasını doğrudan yasaklıyor olmak kesin bir çözüm gibi gözükse de her zaman için doğru bir çözüm olmayabilir. Önemli olan toplumun bilinçlendirilmesi ve ciddi bir denetimin söz konusu olması. Hâlihazırda özellikle kamu düzeyinde sosyal medya uygulamaları ve sosyal medyada suç ve suç ilişkili konular konusunda ciddi bir denetimin olması gerekiyor.

Kullanıcıların paylaştığı içeriklerin denetlenmesi gerektiğine vurgu yapan Darıcı “Buna ilişkin topyekûn bir yasal çalışmanın mutlaka yapılması gerekiyor. Burada odaklanılması gereken yasaklama değil, suç ve suç ilişkili içeriklerin bu anlamda topluma yayılması ve yozlaşmanın meydana gelmesi... Dijital platformların kara para aklama, diğer kriminal olaylarla alakası da göz önünde bulundurulmalı. Denetimlerin sürekli yapılması gerekiyor. Her kamu kurumunun mutlaka bir dijital medya denetleyici görevlisinin olması şart” dedi. 

TİKTOK YETKİLİSİ: KENDİMİZİ İFADE ETME ŞANSI İÇİN MEMNUNUZ

TikTok Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türkiye (MENAT) Bölgesi Kamu Politikaları Yöneticisi ve Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun davetinden dolayı mutlu olduklarını ifade etti. TikTok Türkiye Sözcüsü Gelen, TBMM Dijital Mecralar Komisyonunun 7 Aralık’taki davetini değerlendirdi. Gelen, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na sunum yapma davetinden dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek “TikTok olarak, platform güvenliği konusunda aldığımız tedbirler açısından şeffaf olmaktan dolayı gurur duyuyoruz” diye konuştu. Her zaman yapılacak çok daha fazla iş bulunduğunun farkında olduklarını anlatan Gelen, “Tüm bu alanlarda dürüst ve açık diyaloğu memnuniyetle karşılıyoruz. Bir kez daha Meclis’te kendimizi ifade etme şansı elde ettiğimiz için çok memnunuz.” ifadesini kullandı.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...