TİKA, Türk ve Macar bilim adamlarını bir araya getiriyor

/ Kaynak: AA
TİKA, Türk ve Macar bilim adamlarını bir araya getiriyor

GÜNDEM Haberleri  / AA

TİKA, beyin araştırmaları alanında tecrübe paylaşımını koordine etmeyi hedefleyen proje çerçevesinde Türk ve Macar bilim adamlarını bir araya getiriyor.

Projede Alzheimer, Parkinson ve bipolar bozukluk gibi hastalıklarda EEG-Beyin Dinamiği ile biyo-belirteç arayışı konusunda araştırmalar yapılacak.
TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada Pecs Üniversitesi Nörobilim Araştırma grubunun, İstanbul Kültür Üniversitesi Beyin Dinamiği, Kognisyon ve Karmaşık Sistemler Araştırma Merkezi'ne (İKU BEYİNMER) gerçekleştirdiği ziyaretle konu üzerindeki bilimsel çalışmaların başladığı belirtildi.
İKU BEYİNMER ile Pecs Üniversitesi Nörobiyoloji ve Deneysel Zooloji bölümleri arasında işbirliği alanlarının geliştirilmesi için bir dizi görüşme yapıldığının belirtildiği ziyarette, Türk ve Macar bilim insanlarının beyin araştırmaları alanında beynin elektrik sinyallerini ölçme yöntemi olan EEG metodu üzerinde yoğunlaşacağı ifade edildi.
Görüşmede, Macar bilim adamları Türkiye'deki EEG analiz yöntem ve tecrübesinden istifade etmenin kendileri açısından çok önemli olduğunu ve Türkiye'nin beyin araştırmaları alanında geldiği noktanın son derece ileri olduğunu vurguladı.
İKU BEYİNMER'de 10 senedir devam eden Alzheimer, Parkinson ve bipolar bozukluk gibi hastalıklarda EEG-Beyin Dinamiği ile biyo-belirteç arayışı konusunda uluslararası önemli çalışmalara imza atıldığı ancak İKU BEYİNMER'de deneme hayvanları laboratuvarı bulunmadığından bulunan sonuçların hayvanlarda ilaç uygulamaları ile nasıl değiştiğinin araştırılamadığı ifade edildi.
Pecs Üniversitesi'nde yer alan hayvan laboratuvarının bu sorunun cevabını bulmada önemli bir katkı sunacağı düşünülüyor. İki üniversite arasında benzer ziyaretlerin devam edeceği açıklandı. Projenin ikinci bileşeni olarak İKU BEYİNMER'de görev yapan bilimsel araştırma grubunun Pecs Üniversitesi'ne giderek hayvan laboratuvarını incelemesi planlanıyor.


GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...