Tersane müjdesi!

Düzenleyen:
Tersane müjdesi!

GÜNDEM Haberleri

Tersanelerde kiralamanın bitimine 18 yıl kala anlaşmalar sıfırlanarak yeniden kiraya çıkılıyor. Böylece firmalar üç kat daha fazla kredi kullanacak

Sözleşmesinin bitimine 18 yıl kalan tersanelerin kira süresi 49 yıla çıktı. Savunmaya 14 yılda 35 milyar dolarlık yatırım yapıldığını söyleyen Başbakan, “Kıbrıs Barış Harekâtı’ndaki ambargo bize ders oldu. Millîleşmede önemli yol katettik” dedi. Başbakan Binali Yıldırım tersanelere lojistik destek gemisi Yüzbaşı Güngör Durmuş’un denize indirilmesi töreninde müjde vererek, “Tersaneler 49 yıllığına kiralanmıştı. Tersanelerin kira süresinin bitmesine 18 yıl kaldı. Bir karar aldık, sıfırlıyoruz, tekrar 49 yıla çıkarıyoruz” dedi. Tuzla Salah Tersanesinde gerçekleştirilen törene katılan Başbakan Yıldırım, 16 Temmuz’da da “Sancaktar” amfibi gemisini denize indirmeyi planladıklarını ancak bir gün önce 15 Temmuz gecesinin yaşandığını söyledi. Yıldırım, “Hain darbe girişimi sebebiyle  gemiyi 19 Temmuz’da denize indirmek zorunda kaldık. Şimdi TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş’u denize indiriyoruz. Siyasi istikrarsızlık yaşandığı bölgemizde huzur ve istikrar adası inşa etmek, bölgede denge ve istikrara katkı sağlamak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bayraktar gemisinin denize indirirken hatırlayacaksınız sayın Cumhurbaşkanımız ‘askerî güç ile desteklenmeyen diplomasi bizi yolda bırakır’ demişti. Biz de bu inançla hareket ediyoruz. Her gemi inşasında gayemiz Türkiye’nin gücüne güç katmaktır” diye konuştu. 

Devletin 14 yıl boyunca denizcilik sektörüne yaptığı katkılar ve desteklerle, Türkiye’nin dünyada 14. büyük denizci ülke unvanına kavuştuğunu dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu: “13 yıldır onayı gerçekleşmeyen Tuzla Tersaneler Bölgesi İmar Planı nihayet Mayıs 2016’da onaylanmış, yürürlüğe girmiştir. Tersanelerimizin imar planı için ödemeleri gereken 5 milyonu da almamak suretiyle tersanelerimize bir katkı temin edilmiştir. Ayrıca tersanelerimizin Hazineye ödedikleri kira bedellerinde de 10 katın üzerinde indirim sağlanmıştır. Yıllık yaklaşık olarak 40 milyon lira civarında bir kira ödemesi yapılırken, neredeyse bu sıfıra indirilmiş ve cirodan yüzde 1 ödenmesi şeklinde bir esasa bağlanmıştır. Her tersane cirosunun sadece binde 1’ini kira bedeli olarak ödeyecektir. Bir örnekle açıklayacak olursak, 2015’te 1 milyar lira ciro oluştuysa, tersanecilerimizin bunun için 40 milyon lira kira bedeli ödemeleri gerekiyordu. Şu anda ödeyecekleri miktar sadece 3 milyondur. En büyük desteklerimizden birini de bugün burada açıklıyor ve müjdeyi veriyorum. Tersanelerimiz 49 yıllığına kiralanmıştı, bu kira süresinin bitmesine 18 yıl kaldı. Bir karar aldık, sıfırlıyoruz, tekrar 49 yıla çıkarıyoruz. Bu, tersanelerimizin geleceği daha iyi görmesi, daha iyi plan yapması, bundan daha önemlisi kredi saygınlıklarının artmasına yarıyor. 18 yıl kalan süre olduğu zaman, kredi imkanları da ona göre sınırlı oluyor. Bu süreyi uzatmakla birlikte kredi kapasitelerini de 3 kat artırmış olacağız. Yani 6 milyar liralık ilave bir kredi hacmine tersanelerimiz sahip olacak.”

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...