Temel Kotil: KAAN iki F-16’yı sırtında taşır

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Temel Kotil: KAAN iki F-16’yı sırtında taşır

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

Millî muharip uçak KAAN, bu yılki ilk uçuş öncesi kritik aşamalardan birini daha başarıyla tamamladı. KAAN, tam boy statik testinde üzerine uygulanan yüklere karşı dayanıklılığını ortaya koydu.

Aralık ayı başında hızlı taksi testlerine başlaması hedeflenen KAAN, ilk uçuşu için geri sayıma geçecek.

Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, en önemli gündemlerinin KAAN Projesi olduğunu belirterek “KAAN inşallah bu yıl sonunda uçacak. Onun için çok özel bir gayret içindeyiz. Bu sabah şirkete gelince KAAN’ı ziyaret ettim, onu ziyaret etmek bir alışkanlık oldu. İyi gidiyor, yıl sonu sözümüzü inşallah Allah tutmamızı nasip eder. Statik testlerden, mukavemet testlerinden geçti. İçindeki ekstra ekipmanlar yerleştiriliyor. İniş takımları takılacak. Daha önce vardı ama bu kez uçacak iniş takımları takılacak. Bütün gayretimiz KAAN’ı 100. yılımızda gökyüzünde görmek için” ifadelerini kullandı.

KAAN’ın 5. nesil bir savaş uçağı olduğuna dikkati çeken Kotil, uçakla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

Kocaman bir uçak. HÜRJET’i cebine iki kere sokup çıkarıyor. İki tane de F-16’yı sırtında taşır, o kadar büyük bir uçak. Şu anda Amerikalılar, Çinliler ve Rusların elinde olan uçağın muadili. Avrupalılarda yok bu uçaktan. Japonya, Güney Kore uçak yaptı ama bu klasta değil.
KAAN’ın motorunun, fırlatma koltuğunun henüz yerli olmadığını ifade eden Kotil, ancak bunların da 2028’de hava kuvvetlerine 20 uçak teslim ederken Türk ürününe dTönüşeceğini belirtti.

Dost ülkelerin ve Türkiye’nin ana filosunun ya Rus yapımı SU-35 ya da ABD yapımı F-16’lardan oluştuğuna dikkati çeken Kotil, şöyle konuştu:

Avrupa ülkelerinin ana filosunun da Eurofighter, Rafale ya da F-16’dan oluşuyor. Batı ülkelerinin F-35’e ulaşımları söz konusu. Çevremizdeki birçok ülke F-35 filosu oluşturuyor. F-35; SU-35, F-16, Eurofighter ve Rafale’in üstünde bir uçak.

KAAN’ın gelmesi dost ülkeleri ve Türkiye’yi F-35 ayarında bir uçağa sahip kılıyor. Amerikalılar Türkiye’ye F-35 satmadılar. Diğer dost ülkelere ne kadar satarlar emin değilim. Hiçbir dost ülkeye (Müslüman ya da Türk Cumhuriyeti) satmadılar. Dolayısıyla KAAN şu anda bizim ve dost ülkelerimizin uçak olarak en önemli aseti gözüküyor. Bu açıdan kesin bitirilmesi, başarılı olması gerekiyor. 1.500 çalışanımız var orada. Fiziksel altyapıları, laboratuvarları ve imalat yerlerini pratik olarak bitirdik. Nice 100 yıllara. İnşallah bundan 100 yıl sonra yapacağımız uçaklar KAAN’ın türevleri olacak. KAAN, bu coğrafyanın bu klasta yaptığı ilk uçak.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...