TCG Anadolu'yu gören sıraya girdi! Bakan Varank duyurdu: 'Bize yapar mısınız' diyen başka ülkeler var

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Geçtiğimiz günlerde Türk donanmasının hizmetine giren Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu'ya başka ülkelerden talep geldiğini açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Dünyada bu konsepti düşünmüş başka bir ülke yok. TCG Anadolu Türkiye'nin savunma kabiliyetlerine çağ atlatacak proje" dedi.

Türkiye'nin son yıllarda attığı 'yerli ve milli' adımlar, ülke gündemi kadar dünya tarafından da takip ediliyor. İMECE uydusu, Togg ve TCG Anadolu son aylarda başarılı projeler olarak dikkat çekerken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, katıldığı televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. Togg'da hedeflerinin yılda 200 bin otomobil üretmek olduğunu söyleyen Varank, TCG Anadolu'ya da başka ülkelerden talep geldiğini söyledi.

"İMECE TÜRKİYE'NİN UZAYDAKİ GÖZÜ OLACAK"

Geçtiğimiz günlerde uzaya gönderilen İMECE uydusuna değinen Bakan Varank, "Uzayda 680 kilometre yörüngede dönüyor. Dünyadan herhangi bir yerden yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekebiliyor. Afet, tarımla ilgili alanlarda kullanılabiliyor. 6 sene önce başladığımız proje. Bundan önce Türkiye uzay işletmeciliği yapan ülke değil. Satın aldığımız uyduları uzaya gönderdik. İMECE uydusu yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiş, test edilmiş ilk uydumuz. Türkiye çok önemli kabiliyetler kazandıracak. Türkiye'nin uydu alanındaki yeteneklerini daha ileri noktalara götüreceğiz. Uydu pazarı şu anda dünyada gitgide artan pazar. Biz bununla bu pazarda Türkiye Cumhuriyeti olarak biz de varız diyebiliyoruz. Bu uyduyla ilgilenen başka ülkeler de var. Bu uydunun tasarımı, içerisindeki tasarımları tamamen yerli. İçindeki yazılımlar, bilgisayarlar tamamı yerli ve milli olarak geliştirildi" dedi.

"BAKANLARIMIZ BENİ ARAYIP TEŞEKKÜR EDİYOR"

Türkiye'nin otomobili Togg'a çok ciddi teveccüh olduğunu söyleyen Varank, "10 yıl içerisinde amaç 1 milyon araca ulaşmak. 2025'ten itibaren ihracaata yönelecek. Bu kadar ilgi olursa tabii ki fabrikanın kapasitesi yeterli olmaz. Hedefimiz yılda 200 bin otomobil üretmek. Çok hızlı bir şekilde piyasada yol alabilir, dünyada bu aracı satabilirsiniz. Gören herkes beğeniyor, teşekkür ediyor. Herkes bu işe büyük gururla bakıyor" ifadelerini kullandı.

"KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER'İ DAVET ETTİK"

Fabrika açılışından 'gururlandıran bir tören' olarak bahseden Varank, "Biz Kılıçdaroğlu'nu da, Akşener'i de davet ettik. Ama gelmeyi tercih etmediler; hatta bu işi siyasete çekmeye çalıştılar. 'Şirketten davet bekliyoruz' dediler. Teknoloji ve Sanayi Bakanı'nın kendilerine davetini kendilerine yediremedikleri için... Kendisi sayın Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret etmek istediğini söylemiş. Sayın Hisarcıklıoğlu 'Sayın Cumhurbaşkanı ve bakanın da burada olması gerekir' deyince, sayın Kılıçdaroğlu vazgeçmiş. Bu fabrikayı ziyaret ederken devletin Sanayi ve Teknoloji Bakanı'nın gerekli bilgilendirmeyi yapması herhalde yanlış bir iş olarak değerlendirmez" dedi.

"BU PROJELER SEÇİME DÖNÜK İŞLER DEĞİL"

Bakan Varank'ın açıklamalarının devamından satır başları şöyle;

"İMECE projesi 6 sene önce başladı. TCG Anadolu 6-7 yıllık proje. Doğalgazla keşiflerimiz yıllara sari. Siz 2023 seçimlerini gündeminize alıp bu projeleri 6-7 sene önce başlattınız diyorsanız aslında bizi tebrik etmeniz lazım, vizyonerimiz. Bu projeler elbette seçim projeleri değil. Bunlar Türkiye'nin kabiliyetlerini artıracak projeler. İMECE uydusu ülkemizin güvenliği için çok stratejik bir alan. Yaptığımız her proje Türkiye'nin ihtiyacı olan, Türkiye Yüzyılı'na bizi taşıyacak projeler. Bunlar peyderpey bittikçe açılışlarını gerçekleştiriyor. Bu projeler seçime dönük projeler değil. Muhalefet hiç proje üretmedi, yatırım yapmadığı için, yatırım yapanları, netice alanları garipsiyorlar. Bunlar Türkiye'nin ihtiyacı olan projeler.

"İLK TURDA BİTER, 300'ÜN ÜSTÜNDE VEKİL ÇIKARIRIZ"

Şu ana kadar bizi geride gösteren hiçbir anket görmedik. Bize gelen bütün anketlerde hep yukarıdaydık. Sayın Cumhurbaşkanımızın saha kampanyası daha yeni başladı. Bu üstüne de ivme katacak. İnşallah ilk turda bu işi bitireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızı o mevkide göreceğiz. Meclis'te Cumhur İttifakı'nın çoğunluğunu görebileceğiz. Bunu vatandaşlarımızda sahada görüyoruz. Hem alanda hem anketlerde görebiliyoruz. Biz inşallah ilk turda bitireceğiz. 300'ün üstünde Cumhur İttifakı'nı Meclis'te göreceğiz.

"BAŞKA ÜLKELERDEN TGC ANADOLU'YA TALEP VAR"

TCG Anadolu Türkiye'nin savunma kabiliyetlerine çağ atlatacak proje. Bu Türk donanmasına sınıf atlattığı gibi Türkiye'nin kabiliyetlerine de sınıf atlattı. Bu gemiye yerleştirdiğiniz 90'a yakın zırhlı aracı kıyıya gönderebiliyorsunuz. İHA'ların bu gemiye iniş kalkış yapabilmesi... Dünyada bu konsepti düşünmüş başka bir ülke yok. Bu gemiyi İHA için kalkar iner hale getirirsek Türkiye'ye nasıl bir kabiliyet kazandıracağına çalıştık. Doğu Akdeniz'de, Ege'de, uluslararası operayonlarda müthiş kabiliyet kazanabiliyorsunuz. Bugün gemiyi üreten tersaneyle konuştuğumuzda 'Bizim artık İspanyol tasarımına ihtiyacımız yok kendimiz de yapabiliriz' diyor. Libya'da bir operasyon yapıyorsanız, diyelim ki hava gücüne ihtiyacınız var. Siz bu gemiyi Libya açıklarına götürdüğünüzde karada hiçbir mecburiyetiniz olmadan istediğiniz operasyonu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun üzerindeki radarlar, sensörler yerli ve milli olarak geliştirildi. Şu anda 'bu gemileri bize yapar mısınız' diyen başka ülkeler var. Bu manada Türkiye'nin önü açık. Biz Türkiye Yüzyılı'nı inşa ederken yol haritalarımızı biliyoruz."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...