TCG Anadolu'nun TSK'ya teslim törenine damga vuran anlar: Sayenizde tarih yazıyoruz

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri  / Haber Merkezi

Türkiye’nin medar-ı iftihar projesi ve dünyanın ilk SİHA gemisi olarak nitelendiren TCG Anadolu, bugün TSK’ya teslim edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı ve büyük bir coşkunun yaşandığı törene İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu eski Başkanı Metin Kalkavan'ın sözleri damga vurdu.

Muhabir: Muhammet Fatih Uğur

Bugün hem Türk savunma sanayisi hem de Türk Silahlı Kuvvetleri için ‘milat’ niteliğinde bir gün. Türk Donanması’nın amiral gemisi olacak olan TCG Anadolu isimli Havuzlu Çıkarma Gemisi (LHD) yapımı yerli ve milli imkanlarla tamamlandı.

Envantere alınan ve askeri uzmanların insansız 'hava araçlarının iniş-kalkışı için tasarlanmış dünyanın ilk savaş gemisi' şeklinde nitelendirdiği gemi için Tuzla'daki tersanede tören düzenlendi.

Törene savunma sanayiindeki büyük atılımın siyasi mimarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iştirak etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada Türk savunma sanayii ürünlerinin başarısından övgüyle bahsetti. Erdoğan bu alana olan güçlü desteğin bir kez daha altını çizdi.

TÖRENE DAMGA VURAN SÖZLER

Öte yandan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı eski Metin Kalkavan da TCG Anadolu Gemisi Teslim Töreni'ne katılanlar arasındaydı.

Kalkavan, törende yaptığı kısa açıklamada Türkiye'nin en büyük askeri gemisinin özelliklerini anlattı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Kalkavan şunları söyledi;

"SİZDEN ÖNCE VE SİZDEN SONRA DİYE ANILACAKTIR"

"Ülkemde savunma sanayi sizden önce ve sizden sonra diye anılacaktır. Bu konuda yaptıklarınız unutulmaz. Sizin cesaretiniz, kararlılığınız ve bize olan güveniniz sayesinde daha önce taşeron olan bizler üretici haline geldik. Tarih yazıyoruz. Bu gemi yüzde yüz milli gemi. Bu gemiyi bizler hep beraber yaptık. Bu bir takım oyunu, takım olunca neler yapabileceğimizin en büyük eseri ortaya çıkıyor."

TCG Anadolu'nun TSK'ya teslim törenine damga vuran anlar: Sayenizde tarih yazıyoruz

TCG ANADOLU'NUN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde inşa edilen TCG Anadolu, 230 metre uzunluk, 32 metre genişlik ve 9 bin 200 metrekare büyüklüğe sahip.

Uçuş güvertesinin yer aldığı gemiye aynı anda 6 helikopter iniş ve kalkış yaparken, SİHA'lar da konuşlanabiliyor. 1200 askeri personelin bulunduğu TCG Anadolu'da, 30 yataklı hastane ve 2 ameliyathane yer alıyor.

TCG Anadolu, amfibi harekat ve hava harekatı başta olmak üzere insani yardım ve kontrol gemisi görevlerinde de kullanılabilecek. 27 bin 500 ton deplasmanı ile Türk donanmasının en büyük savaş gemisi olma özelliğine sahip gemide 11 güverte, 6 stoplu uçuş platformu, hangar, hafif ve ağır güvertelerine 4 mekanize çıkarma gemisi konuşlanabilecek havuz bulunuyor.

Askeri gemi, ağır ve hafif araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı (ZPT), 15 römork ve 33 muhtelif araç taşıyabilme özelliğine sahip.

TCG Anadolu, gemi yakıt ikmali yapmaksızın Türkiye'den Japonya'ya ya da Avusturalya'ya intikal edebiliyor.

 BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...