Tarihî yürüyüş yeniden canlandırıldı

Düzenleyen:
Tarihî  yürüyüş  yeniden  canlandırıldı

GÜNDEM Haberleri

Çanakkale Kara Savaşları’nın 101’inci yıl dönümü sebebiyle üniversite öğrencileri, izciler, askerî lise ve harp okulu öğrencileri ile birlikte 10 bin kadar kişi, “57’nci Alay Vefa Yürüyüşü” gerçekleştirdi.

Sinem Erciyas ÇANAKKALE

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu organizasyonunda düzenlenen yürüyüş öncesinde katılımcılara, tümü şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği kırık buğday çorbası dağıtıldı. 101 yıl önceki askerler gibi sabah namazı kılındı, ardından Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, eski AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Vali Hamza Erkal ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, Eceabat ilçesi Kocadere köyünden yola çıkarak 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarması sırasında 57’nci Alayın tarihe geçen Conkbayırı’na kadarki yürüyüşü yeniden canlandırıldı. 6 kilometrelik yürüyüş, 1,5 saat sonra Şehitler Abidesi’nde son buldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından törende, şehitler için Kur’an okundu. Daha sonra kürsüye gelen, Kılıç, “Bize düşen görev, 101 yıl önce burada verilen mücadeleyi anlamaktır. 250 bine yakın şehit veren, genciyle, hatta ve hatta genç yaşından da önce ölmeye gelenlerin ama aynı zamanda öğrenci, üniversite öğrencisi, sporcu olanların, 15’lilerin şehit düştüğü topraktır burası. Biz ecdadımızdan ve medeniyetimizden aldığımız güçle geleceğe yürümeye, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize hiç durmadan koşmaya devam edeceğiz” dedi. TSK adına konuşan Piyade Albay Mehmet Kılıç da, düşmanın, devrin en modern donanmasıyla dahi geçemeyeceklerini anladıkları boğazı 18 Mart 1915 zaferinden sadece 5 hafta sonra Gelibolu Yarımadası’nı karadan kuşatarak ele geçirmeye çalıştığını ama karşısına Mehmetçiğin çıktığını belirtti. Konuşmaların ardından 57. Alay’ın temsili sancağının devir teslim töreni yapıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden bir öğrenci temsili sancağı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden bir öğrenciye teslim etti. 
Tarihî  yürüyüş  yeniden  canlandırıldı

ANZAKLAR ATALARINI HAKA DANSIYLA ANDI
Yıl dönümü sebebiyle Conkbayırı’ndaki Yeni Zelanda anıtında da alternatif bir tören düzenlendi. Yeni Zelanda askerleri törende ölen askerlerini milli ‘haka’ danslarını yaparak andı. Törene Yeni Zelanda hükümetini temsilen bakanlar, askeri yetkililer ve vatandaşlar katıldı. Türkiye Cumhuriyeti’ni ise Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ temsil etti. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...