Tarihi sikkeleri polise satmaya çalıştılar 9:43

Tarihi sikkeleri polise satmaya çalıştılar 9:43

GÜNDEM Haberleri

İstanbul polisi, çoğu Bizans dönemine ait sikkelerden oluşan 2 bin 897 adet tarihi eseri satmaya çalışan 2 kişiyi yakaladı.

Şahısların eserleri yurt dışına 5 milyon dolara satmaya hazırlandığı, daha fazla para teklif eden polise satmak isteyince de yakalandığı ortaya çıktı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yapılan istihbari çalışmanın ardından tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyon başlattı. Polis, Anadolu'dan topladığı tarihi objeleri yurt dışına satmaya çalışan iki şahsı takibe aldı. İlgili kişilerle müşteri gibi iletişime geçen polis ekipleri, şahısları İstanbul'a çağırdı. Tarihi eserleri, İtalya ve Almanya'daki müşterilere 5 milyon dolara satmaya çalışan şahıslara polis daha fazla para teklif etti. Bunun üzerine T. G. ve R. K. tarihi eserlerle birlikte İstanbul'a gelmeye ikna oldu. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele ekipleri, iki şüpheliyi Bayrampaşa İstanbul Otogarı'nda gözaltına aldı. Şahısların sırt çantasında yapılan aramada, 2 bin 753 adet sikke ile 126 adet tarihi obje ele geçirildi. Yapılan detaylı inceleme neticesinde elde edilen sikkelerin büyük bölümünün Bizans dönemine ait olduğu ve üzerlerinde döneminin hükümdarının resminin bulunduğu belirlendi. Bizans döneminin yanında Roma, Geç Roma ve Grek dönemi sikkeleri de eserler arasında bulundu. Ele geçirilen sikkeler arasında en dikkat çekici olanlar ise nadir bulunan altın ve gümüş karışımı Lidyalılar dönemine ait 'elektron' sikkeler oldu. Bu sikkelerin diğerlerine göre daha değerli olduğu ifade edildi.

Sikkelerin yanı sıra şahıslarla birlikte bronz yüzük, ok ucu, ağırlık, halka, kulp, bilezik, çıngırak, damga-mühür, kurşun ağırşak ve benzeri tarihi objeler de ele geçirildi. Objelerin M.Ö. 2 binli yıllara kadar (Tunç Devri) dayanan tarihi eserler olduğu tespit edildi.

Gözaltına alınan iki şüphelinin tarihi eserleri Anadolu'daki vatandaşlardan ve define avcılarından uygun fiyata satın aldığı ve internet üzerinden irtibata geçtiği yurtdışındaki şahıslara sattığı öne sürüldü. Bir alışveriş merkezinde kasiyer olarak çalıştığı belirtilen T.G. ile R.K. emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa Muhalefet' iddiasıyla hakim karşısına çıkartılan zanlılar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...