Tarihi fırsat önünü açtı! Enerjinin ipek yolu Türk Birliği'nin eline geçti

- Güncelleme:
Tarihi fırsat önünü açtı! Enerjinin ipek yolu Türk Birliği'nin eline geçti
GÜNDEM Haberleri

Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin Anadolu topraklarına atılan Avrupa ile Asya’yı enerji alnında birbirine bağlayan TANAP tam 5 yaşında. Bu 5 yılda 46,7 milyar metreküp doğalgaz akışı sağlanan TANAP’ın 5. yaşında çok özel bir müjdeyle karşıladık. TANAP'ın iletim kapasitesi 16 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe çıkarıldı.

Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin Anadolu topraklarına atılan Avrupa ile Asya’yı enerji alnında birbirine bağlayan TANAP tam 5 yaşında. Bu 5 yılda 46,7 milyar metreküp doğalgaz akışı sağlanan TANAP’ın 5. yaşında çok özel bir müjdeyle karşıladık. TANAP'ın iletim kapasitesi 16 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe çıkarıldı.

Milletlerin kader anları vardır. Başlangıçta tam olarak idrak edilemese de sonraki nesiller tarihe baktıklarında bu anları en berrak haliyle görme fırsatı bulurlar. 21. yüzyıl da ise Türk devletleri için tarihin akışını değiştirecek birçok kader anına şahitlik ediyoruz. Bunlardan biri ve en önemlisi de TANAP, yani Asya’yı ve Avrupa’yı birbirine bağlayan merkezi ise Türkiye olan bir enerji projesi…16 milyar metreküp olan TANAP'ın iletim kapasitesi tam 2 katına yani 32 milyar metreküpe çıkarıldı. Peki Türkiye ve Azerbaycan Avrupa’ya bu güveni nasıl sağladı?

Gaz tedarikinde Rusya Ukrayna savaşı sonrası Rusya’nın vanayı kapatmasıyla köşeye sıkışan AB'nin kaynak arayışında Güney Gaz Koridoru öne çıkıyor. Bu da Türk Devletleri Teşkilatını Dünya jeopolitiğinin kalbinde yükselen yeni bir güce dönüştürüyor. Nasıl mı?

Avrupa birliği 1950’li yıllarda dönemin en ihtiyaç duyulan yakıt türü olan kömürden ortaya çıktı. Türk devletler teşkilatının temelini ise bugün baktığımızda TANAP oluşturuyor.

Türk birliği herkesin rüyasıydı ancak bugün yapılan işbirlikleriyle güçlendirilen kurumsal alt yapılarla bu rüya gerçeğe dönüştü. Bu projelerin ilk büyük adımı ise TANAP. Bu iş birliği Türkiye'yi doğu ile batı arasında bir enerji koridoru olmaktan çıkarıp “enerji merkezi” konumuna yükselterek dönüştürücü bir rol oynamıştır.

12 Haziran 2018'de faaliyete geçen proje Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı ile entegre olarak Hazar Denizi'ni Türkiye'ye bağlıyor. Bu başarılı entegrasyon sadece Türkiye'nin enerji güvenliğini artırmakla kalmamış, aynı zamanda Azerbaycan'ın uluslararası piyasalara gaz satışını da kolaylaştırmıştır.

Trans Anadolu Boru Hattı, Azerbaycan'ın Şahdeniz Doğal Gaz Sahasında üretilen doğal gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımak amacıyla inşa edilen 40 milyar dolarlık Güney Gaz Koridorunun en uzun halkası. Türkiye’nin Avrupa’ya verdiği güveni, garantiyi bu projeyle görmek bile mümkün.

TANAP PROJESİ 6,5 MİLYAR DOLARA MAL OLDU

TANAP projesinin temeli, 17 Mart 2015 tarihinde atıldı. Temel atma törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev ve dönemin Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili de katıldı. Türkiye'yi doğudan batıya kateden ve yılda 16 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasiteli TANAP projesi 6,5 milyar dolara mâl oldu.

TANAP’ın tamamlanması, Türkiye'nin önemli bir enerji merkezi konumunu sağlamlaştıran ve Azerbaycan'ın uluslararası gaz piyasalarındaki varlığını güçlendiren, bölgenin enerji manzarasında dikkate değer bir kilometre taşını işaret ediyor.

32 milyar metreküpe çıkan Kapasitesiyle Türkiye'nin Ana Doğal Gaz Ticaret Merkezi Rolünü Artırıyor. Azerbaycan'dan Türkiye'ye ve daha sonra Avrupa'ya doğal gaz taşıyan boru hattı, bölgedeki enerji güvenliği üzerinde şimdiden önemli bir etki oluşturdu. Bu hamle hem Azerbaycan'ın hem de Türkiye'nin Avrupa'nın enerji güvenliğini sağlamadaki önemlerini ve rollerini yükseltecektir.

Azerbaycan-Türkiye Enerji Ortaklığı TANAP'ın Başarısıyla Yeni Bir Aşamaya Giriyor. TANAP Boru hattı, Azerbaycan'ın enerji kaynaklarının Batı'ya taşınmasında güvenilirliğinin yanı sıra Türkiye'nin enerji güvenliğini ve Avrupa Birliği ile ortaklığını güçlendirmesi için de oldukça önemli.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...