Tapu kayıtları ile sınır problemleri çözülüyor

Düzenleyen:
Tapu kayıtları ile sınır  problemleri çözülüyor

GÜNDEM Haberleri

Osmanlı döneminden kalan yüzlerce yıllık tapu kayıtları, ülkeler arasındaki sınır anlaşmazlıklarını da çözüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerinde saklanan ve Türklerin Afrika, Orta Doğu ve Balkanlardaki 26 ülkede bulunduğunun kanıtı olan yüzlerce yıllık tapu kayıtları, ülkeler arasında yaşanan sınır anlaşmazlıklarının çözümüne katkı sağlıyor. Tapu kayıtlarının sadece geçmişe ait değil, bugüne de ışık tutan belgeler olduğuna dikkati çeken Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu, “Bu tapu kayıtları ülkeler arasındaki bazı sorunların çözümlenmesinde de çok önem arz etmekte ve delil teşkil etmektedir. Şöyle ki Makedonya ile Yunanistan arasındaki sınırlar bizim tapu kayıtlarımızdan elde edilen bilgilerle çözümlenmektedir. İhtilaflı başka ülkeler arasındaki kayıtlar da bu şekilde çözümlenmekte” diye konuştu. İstenilmesi durumunda tapu kayıtlarını ilgili ülkelere verebildiğini belirten Türkoğlu, Filistin, Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk ve Kıbrıs’a talep üzerine bu kayıtları ilettiklerini anlattı.
Türkoğlu, “İstanbul Kâğıthane’de yeni Türkiye’ye yakışır bir Osmanlı arşivi yapıldı. 13 binadan oluşan modern teknolojilerin olduğu büyük bir kompleks. Uzmanların rahatlıkla çalışabildiği, belgelere rahatlıkla ulaşılabildiği, dijitalleştirmenin yapılabildiği bir binaya kavuşuldu” değerlendirmesinde bulundu. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...