Talan dünya

Talan dünya

GÜNDEM Haberleri

Yurt dışında müzayedeye çıkan üç taş için ortalığı ayağa kaldıranlar, burunlarının dibindekini görmüyor. Kadim mezarlıkların hali içler acısı.

İstanbul Karacaahmed Mezarlığından çalınan ve İngiltere'de müzayedeye çıkarılan tarihî mezar taşları, "Durdurun bu satışı" şeklindeki haberimiz üzerine kurtarıldı. Kültür Bakanlığı'nın girişimleriyle satışı engellenen 17'nci ve 18'inci yüzyıldan kalma mezar taşları yurda getirildi. Söz konusu üç taş için diplomatik girişim başlatılırken, binlercesinin ise mezarlıklarımızda yok olmasına göz yumuluyor. Karacaahmed ve Eyüp Sultan başta olmak üzere İstanbul'un kadim mezarlıklarında yerle bir edilen mezar taşları kurtarılmayı bekliyor. Sanat Tarihçi Süleyman Faruk Göncüoğlu, son yıllarda yeni mezar yerleri açma bahanesiyle büyük tahribatlar yapıldığını söylüyor. Göncüoğlu şöyle diyor: "Karacaahmed Mezarlığı, İstanbul'un fethinden 100 yıl önce kuruldu. Yani şehre Türk mührünün vurulduğu yer. Ancak 700 yıllık geçmişine rağmen yeni mezarlık gibi görülüyor. Yeni alanlar açmak için yıkılıyor. Oysa mezar taşlarımız, bu topraklardaki tapu belgelerimiz bizim hafıza kayıtlarımız. Karacaahmed'te Hattatlar Mezarlığı var. Çok önemli. Ama dörtte üçü son 14-15 yılda yok edildi. Halıcıoğlu'nda doktorların defnedildiği Hekimler Mezarlığı vardı. Şimdi yok. Açıkçası yurt dışında iki mezartaşı satılıyor diye bağırıp çağırırken, burnumuzun dibindekini görmüyoruz. Bunlar koruma altına alınmalı. Mevcut envanter çalışmaları proje bazlı, koruma amaçlı değil." Fatih Selek


HIRSIZA DAVETİYE FOTOĞRAFI
Birer açık hava müzesi gibi olan kadim mezarlarımız, tarih yağmacılarının iştahını kabartıyor. Bakımsızlık ve ilgisizlik ise hırsızların ekmeğine yağ sürüyor. Eyüp Sultan Mezarlığındaki bu hal, fazla söze gerek bırakmıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...