Taksim'de bugün yaşananlar

Taksim'de bugün yaşananlar

GÜNDEM Haberleri

Gezi Parkı olaylarının 15. gününde polisin tekrar girdiği Taksim Meydanı'nda müdahale sürdü.

Polisin boşaltmasıyla sakin bir hafta geçiren Taksim Meydanı, bu sabah polisin girmesiyle tekrar savaş alanına döndü. Taksim'e Gümüşsuyu Caddesi'nden giren polis meydandaki eylemcileri dağıtarak, AKM ve Taksim Atatürk Anıtı çevresindeki pankart ve flamaları temizledi. Aralılıklarla süren çatışmaların ardından saat 12.30 sıralarında polisin meydandan çıktı. Polisin çekilmesinin ardından Atatürk Anıtı'na tekrar flamalar asıldı. Bunun üzerine AKM önünde bekleyen polis, TOMA'larla tekrar meydana girdi. Bu sırada meydanda zincir yapan eylemciler biber gazı ve tazyikli su ile dağıtıldı. Çatışmalar, meydan ve çevresinde yoğunlaştı. Anıt önünde konuşlanan çevik kuvvet ekiplerine Gezi Parkı girişinden yoğun şekilde taş atıldı. Bu sırada zor durumda kalan polis sık sık plastik mermi kullandı. Daha sonra TOMA'larla parka kadar giren polis, girişte direnen eylemcileri gaz ve tazyikli su ile dağıttı. Sıkılan gaz parkta bulunanları da etkiledi. Bunun üzerine parktakiler toplanarak, "Polis dışarı" şeklinde sloganlar attı. Yapılan tartışmaların ardından polis parktan çıktı ve AKM önündeki yerini aldı. Bu sırada sık sık anons yapan polis, parkın girişindeki eylemcilerin içeri girmesini istedi ve müdahale edilmeyeceğini söyledi.

Polis, parktan çıkarken eylemcilerden çoğu atılan plastik mermilerin hedef alınarak atıldığını iddia ederek, polise tepki gösterdi. Eylemcilerden bazıları polise, "Neden kafamıza atıyorsunuz, bizi öldürmek mi istiyorsunuz" şeklinde tepki gösterdi.


Eylemciler 'Polis dışarı' sloganları atıyor. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu sabah Taksim Meydanı'na yapılan müdahalenin ardından "Gezi parkı'na müdahale olmayacak" demişti. Polis Gezi Parkı'na girişine geldi. Bir süre Gezi parkı girişinde bekleyen güvenlik güçleri daha sonra Taksim Meydanı'na geri döndü. Polis Taksim Meydanı'na müdahalenin ardından Gezi Parkı girişine geldi. Eylemciler burada 'Polis dışarı' sloganları attı. Bir süre bekleyen polis, eylemcilerin sayısının artması üzerine Taksim Meydanı'na geri döndü. Eylemcilerin polise Gezi Parkı çıkışın kadar eşlik etmesi dikkat çekti.



Çatışmaların en yoğun yaşandığı yer olan inşaat halindeki Cumhuriyet Caddesi'nde göstericilerin yaktığı lastikler nedeniyle siyah dumanlar yükseldi. Bu alandan polise yoğun şekilde taş ve bilye atıldı. Polis de anıt önünde göstericilerin olduğu yere aralıksız biber gazı sıktı. Çatışmalarda yaralanan ve gazdan etkilenen onlarca kişi ambulanslarla hastanelere taşındı.


Meydanda polisin müdahalesi devam ediyor. Polis, TOMA ve Akrep işliğinde Taksim Meydanı'na girdi. Polis sürekli olarak "Hiçbir şekilde Gezi Parkı'na müdahale yapılmayacak. Amacımız anıt çevresine düzenleme yapmaktır" şeklinde anons yapıyor.



Öte yandan, CHP'den yapılan yazılı açıklamada,"Genel Başkan Yardımcıları ve Milletvekilleri geceyi Taksim Gezi Parkı'nda kentlerine sahip çıkmak için direnişlerini sürdüren gençlerle, İstanbullularla birlikte geçirecekler. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu, Taksim'de yaşanan müdahale, Taksim Gezi Parkı'na girme denemesi ile Çağlayan Adliyesi'nde avukatların gözaltına alınması üzerine Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile durumu değerlendirdiler. Bu değerlendirme sonunda CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ile Sezgin Tanrıkulu ve 20 milletvekili İstanbul'a hareket etti. CHP Genel Başkan Yardımcıları ve Milletvekilleri geceyi Taksim Gezi Parkı'nda kentlerine sahip çıkmak için direnişlerini sürdüren gençlerle, İstanbullularla geçirecek." denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...