Taksim Gezi Parkı'nda sağduyu vakti

Taksim Gezi Parkı'nda sağduyu vakti

GÜNDEM Haberleri

5 gündür eylem yapanların Gezi Parkı'na girişine izin verildi. Polis AKM'nin önüne çekilerek bariyerleri kaldırdı. Gerilime mola verildi.

Gezi Parkı'nda başlayan eylemlerin 5. gününde, İstanbul Taksim Meydanı yine gösterilere sahne oldu. Bir kısmı önceki geceden bekleyen ve sabah saatlerinden itibaren İstiklal Caddesi'nde ve ara sokaklarında biriken göstericilere, polis gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale etti. Polise sapanla attıkları bilyeler ve taşlarla karşılık veren göstericilerle emniyet güçleri arasında gün boyu kovalamaca yaşandı. Birkaç gündür gösterilere sahne olan Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi, göstericiler tarafında adeta harabeye çevrildi. Önceki günden itibaren yoğunlaşan ve önceki gece de devam eden olaylarda İstiklal Caddesi üzerindeki birçok işyeri zarar gördü. Göstericilerin özellikle banka şubeleri ve belirli markalara ait işyerlerini tahrip ettiği gözlendi. İstiklal Caddesi'ndeki işyerlerinin neredeyse tamamına yakını dün kepenk açmadı. Türkiye'nin en turistik mekanlarından biri olan Taksim'deki olaylardan, gezmek için gelen turistler de etkilendi. Özellikle bu bölgelerdeki otellerde konaklayan turistler, ara sokaklardan çıkış yolu bulmaya çalıştı. Taksim Meydanı'nda gün boyunca kontrol polisin elindeydi. Emniyet güçleri, göstericilerin meydana ve tartışmaların nedeni olan Gezi Parkı'na çıkmalarına müsaade etmedi. Polis ekipleri saat 15:45 sularında otobüslere binerek çekilmeye başladı. Bu sırada Taksim çevresinde toplanan gruplar, polisi protesto etmeye ve bazı cisimler atmaya başlayınca otobüslere binen polis ekipleri geri dönerek gaz bombaları atmaya başladı. Polis daha sonra AKM'nin önüne çekilerek Gezi Parkı'ndaki bariyerleri kaldırdı. Bunun üzerine binlerce İstanbullu, Gezi Parkı'na akın etti. Polis araçlarını taşlayan ve ters çeviren binlerce kişi, Taksim Gezi Parkı'ndaki polis noktasını da ateşe verdi. Göstericiler kendi yaktıkları polis noktasını, yine kendileri söndürmeye çalıştı. Polis, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi önünde toplanmak isteyen gruba, biber gazı ile müdahale etti.İnönü Stadı'nın yanında terk edilmiş bir halde bulunan polis aracı da eylemciler tarafından ateşe verildi.

nbsp;Taksim Gezi Parkı'nda sağduyu vakti
İzmir'deki protestoların adresi Gündoğdu Meydanı'ydı.

TÜM TÜRKİYE'YE SIÇRADI
Her yer Gezi Parkı
İstanbul Taksim'de Gezi Parkı'nda yaşanan olaylar, yurdun birçok ilinde de protesto edildi. İzmir'i önceki nbsp;akşam savaş alanına döndüren göstericilerin, aşırı miktarda alkol aldığı kameralara yansıdı. Basmane Meydanı'nda toplanan göstericiler, alkol aldıktan sonra yüzlerini kapatıp tişörtlerini çıkararak taşkınlık yaptı. Polisin uyarılarının kulakardı edilmesiyle başlayan gerginlik, kısa sürede yerini çatışma ortamına bıraktı. Panzerlere, yol kenarlarında devam eden kaldırım çalışmalarında kullanılan taş ve sopalarla saldıran eylemcilere, polisler de tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ederek 110 kişiyi gözaltına aldı. Ankara'daki eyleme, Ergenekon ve Balyoz Davası'nda tutuklu yargılanan bazı askerlerin eşleriyle çeşitli siyasi parti üyeleri de destek verdi.

nbsp;Taksim Gezi Parkı'nda sağduyu vakti

Esadçılar da oradaydı
Taksim'deki gösterilerde Esad rejimini destekleyen Suriyeliler de yer aldı. Esad yanlısı Suriyeli sanatçı Şadi Esvad'ın sosyal paylaşım sitesinde paylaştığı fotoğrafta zafer işareti yapması dikkat çekti. Esvad, paylaşımında "Türk baharı. Esvad, olay yerinden Erdoğan'a karşı zafer işareti yapıyor" ifadelerine yer verdi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI:
Orantısız güç var nbsp;yasal işlem yapılacak

İçişleri Bakanlığı, Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olaylara müdahale ile ilgili çekilen bütün görüntü ve bu konudaki iddiaların incelendiğini bildirdi. Bakanlık, "Gösterici grubun dağılmalarını sağlamak amacıyla orantılılık ilkesi çerçevesinde müdahale edilmektedir. Bu müdahalelerde göz yaşartıcı gaz mühimmatları çok zorunlu olmadıkça kullanılmamaktadır. Güvenlik güçlerimizce amacını aşan ve yasaların vermiş olduğu yetki sınırlarını aşmak suretiyle orantısız güç kullandığı tespit edilen personel hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır" ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, dün itibarıyla 48 ilde 90'ın üzerinde yapılan eylemlerde 939 kişinin gözaltına alındığını, 26'sı güvenlik görevlisi, 19'u İstanbul'da olmak üzere yurt çapında 53 yurttaşın yaralandığını belirtti.

KADİR TOPBAŞ:
Hatalardan ders çıkarmalıyız
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim'de yaşananları değerlendirdi. Topbaş, "Polisin çekilmesi çok doğru bir hareket. Belki geç kaldı, daha önce çekilmesi gerekirdi. Hatalardan bazı dersler çıkarmalıyız. Oraya gelenlerin büyük bir bölümünün, Gezi Parkı'ndaki ağaçların söküldüğü, Topçu Kışlası'nın inşaatının başladığı yönünde kendilerine gelen yanlış bilgilerle hareket ettiğini düşünüyorum. Bunu istismar etmek isteyenlerin de olduğunu düşünüyorum. Birilerinin bunları maksatlı olarak kullanmaya çalıştığına yönelik istihbari bilgiler var. Halkımızın büyük bir bölümü bunun farkında değil. nbsp;

KILIÇDAROĞLU:
Özgürlüğü kimse engelleyemez
CHP lideri Kılıçdaroğlu, 1 ay önceden Kadıköy'de yapılması planlanan Özgürlük ve Demokrasi Mitinginin iptal edildiğini açıkladı. Taksim'deki olaylara işaret eden Kılıçdaroğlu, "1940'ların Almanyası'nı 2013'ün Türkiyesi'nde yaşamak istemiyoruz. Biz demokrasi ve özgürlük istiyoruz kendi ülkemizde. Erdoğan'ın özgürlükleri ve demokrasiyi kesmeye gücü yetmez" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, dün Taksim Meydanı'na gelerek kısa bir açıklama yapıp buradan ayrıldı.

BAHÇELİ:
Kardeş kavgası nbsp;içine girmeyiz
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gezi Parkı olaylarında polise sahip çıktı. Bahçeli, "Halkla devleti karşı karşıya getirmek isteyen durumlara mahal verilmemelidir. Dün barış çözüm projelerinin mimari olarak lanse edilen, müzakere sürecinin ayaklı postası olan bazı vekillerin eylemlerde başrol oynaması düşündürücüdür. Mahkeme 15 ay sonra kararını neden şimdi açıklamıştır? Polisi kimse suçlamasın. Emri yerine getirmiştir, söyleneni yapmıştır" dedi.

Başbakanlık'a nbsp;asker koruması
Ankara'daki Başbakanlık Binası çevresinde güvenlik tedbirleri artırıldı. Başbakanlık'a giden yolların kavşaklarında jandarma ve polis özel harekât birlikleri konuşlandırıldı. Kızılay Meydanı'nda toplanarak Başbakanlığa yürümek isteyen kalabalık, polislerce durduruldu.


AK PARTİLİ HÜSEYİN ÇELİK:
Taksim'e AVM yapılırsa nbsp;gider orada yatarım nbsp;
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Taksim'de Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak, "Şunu net söylüyorum. Yeşil yok edilerek orada birilerine rant elde etmek için AVM yapılırsa, ben AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sözcüsü Hüseyin Çelik sıfatımla gider oraya yatarım" dedi. İstanbul'u yeşil bir kent yapmak için gayret gösterdiklerini aktaran Çelik, "Bizim hak ettiğimiz muamele bu değil" nbsp;diye konuştu.


SAYGI GÖSTERİLMELİ
ABD de eleştirdi: nbsp;Endişe duyuyoruz
Taksim'deki olaylara bir tepki de ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Sözcü Jen Psaki, yaralı sayısından endişe duyduklarını belirterek göstericilerin temel hak ve özgürlüklerine vurgu yaptı. Psaki, ABD'nin Türkiye'nin uzun süreli istikrarı, güvenliği ve refahının, ifade ve toplanma temel özgürlüklerinin sağlanmasıyla garanti altına alınacağına inandıklarını söyledi. nbsp;

nbsp;Taksim Gezi Parkı'nda sağduyu vakti
PANZER EZDİ DEDİLER, KAZA FOTOĞRAFI ÇIKTI nbsp;
CHP Çankaya Gençlik örgütü, polis panzeri altında ezildiği iddia edilen bir adam fotoğrafını tweet attı. Ancak görüntünün bir pervane kazasına ait olduğu ortaya çıktı.


nbsp;Taksim Gezi Parkı'nda sağduyu vakti
SAHTE AVRASYA
CHP'nin twitter adresinden, Avrasya Maratonu'nda çekilen fotoğraf eylem anı gibi yayımlandı.


nbsp;Taksim Gezi Parkı'nda sağduyu vakti
"HAYVAN"LIK MESAJ!
Bazıları köpeğe gaz sıkan polis fotoğrafı koyup "Hangisi hayvan?" diye mesaj attı. Görüntünün İtalyan polisine ait olduğu belirlendi.

TWİTTER'DA YALAN YALAN ÜSTÜNE
Yeşil değil kara propaganda

Facebook ile Twitter'da, sahte fotoğraflar ve yalanlarla halk isyana davet edildi

Taksim Gezi Parkı'ndaki ağaçlar için başlatılan 'yeşil' eylem, sosyal medya üzerinden kara propagandaya dönüştü. Eylemcileri destekleyen aralarında gazeteci ve sanatçıların bulunduğu kişiler, kışkırtıcı mesajlarla vatandaşı galeyana getirdi. Bazıları "AKP'yi götürüyoruz" "Bunları sallandıralım", "Hükümeti bugün düşürdük düşürdük, yoksa bir daha kuyruğumuzu dikemeyiz" diye faşizan tweetler atarken, bazıları da "İnsanlar ölüyor, panzerler göstericileri eziyor", "Karnına gerçek mermi girmiş, gençler kucakta hastaneye taşındı" şeklindeki mesaj ve fotomontajlarla maniplasyon yaptı. Sanatçı Mehmet Ali Alabora attığı provakatif tiweette asıl meselelerinin Gezi Parkı olmadığını adeta itiraf etti. Hürriyet yazarı Melis Alphan da Twitter'dan İngilizce olarak, "Yardım edin, dünyaya duyurun, İstanbul yanıyor" diye dünyaya mesaj göndererek, ülkesinin her yerini yangın yeri gibi gösterdi. nbsp;




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...