Tahıl koridorunda umut Türkiye

Türkiye’nin çabalarıyla oluşturulan “tahıl koridoru”ndan bugüne kadar 409 gemi ile 9,3 milyon tondan fazla tahıl taşındı. Koridorun askıya alınması gündemde. Konuştuğumuz uzmanlar projenin mimarı Türkiye’nin sorunu aşmakta da tek aktör olduğunu söyledi.
YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ
Türkiye’nin öncülüğünde açılan ve 409 gemi ile yaklaşık 9,3 milyon ton tahılın ihtiyaç sahibi ülkelere ulaştırıldığı tahıl koridoru Rusya tarafından tehdit ve sabotaj gerekçesi ile geçici olarak durduruldu. Bu adımın yankıları sürerken uluslararası arenada gözler yeniden Türkiye’ye çevrildi. Konuştuğumuz uzmanlar tıkanıklığı aşmanın adresi olarak Türkiye’yi gösteriyor. İşte o açıklamalar:
> Dünya Türk İş Konseyi Ukrayna Temsilcisi Ayhan Akbaba: Bundan sonraki atılacak adımlar Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde olacak. Sadece bizim değil tüm uluslararası aktörler ve kamuoyunun da beklentisi, umudu bu yönde. Putin’in masadan kalkmasının arka planında birden fazla gerekçe var. Gıda ürünlerinin birincil ihtiyaç önceliğine sahip Afrika yerine Avrupa’ya gitmesi. Sivastopol saldırısı. Yakın dönemde yaşanacak gıda ve yem fiyatı artışlarına karşı hazırlıklı olmalıyız. En geç şubat ayı sonrası et, yumurta, süt, ekmek, un ve yağ fiyatlarında önemli artışlar olur.
DEVAM ETMEK ZORUNDA
> Türkiye Ukrayna İş İnsanları Derneği (TUİD) Başkanı Burak Pehlivan: Her şeyden önce bu koridor açık kalmalı ve sevkiyat devam etmeli. Bu konuda şunu çok net olarak söylememiz gerekiyor bütün dünyanın çözüm beklentisi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye. Şu an ürün var ve kısa vadede maliyetler fırlar ancak kriz sürerse seneye 1 milyar kişi için gıda temin edememekten kaynaklı tehdit dozu üst seviyeye çıkar. Gıda kadar gübre konusu da hayati önem taşıyor.
> Stratejist Dr. Tuğrul Çamaş: Rusya’nın süre dolmadan 3 hafta önce masadan kalkma sebebi Sivastopol saldırısı. Savaşın seyri ve konjoktör gerçeği elbette koridorun geleceğini de etkiliyor. Rusya açısından Dinyeper çizgisi önemliydi. Burada bazı noktaları kaybetti ve Herson’da Rusların istemediği gelişmeler yaşanıyor. Herson bir anlamı ile psikolojik eşik. Ayrıca bu savaş insansız deniz ve hava araçlarının savaşın seyrine etkisini çok net ortaya koyması açısından çok önemli. Yeni bir savaş konsepti doğdu. Son tavır bir diğer açıdan da Putin’in ceza kesme yöntemi olarak görülmeli.
ERDOĞAN: GAYRETİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın tahıl anlaşmasını askıya almasıyla ilgili “Rusya, kendi açısından karar alsa da biz elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Erdoğan şöyle konuştu: Bilindiği gibi dünya buğday üretiminin yaklaşık 3’te 1’i Ukrayna ve Rusya tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu buğdayların, açlık tehdidiyle karşı karşıya olan ülkelere ulaştırılması konusunda gösterdiğimiz gayretin en yakın şahidi sizlersiniz. İstanbul’da kurulmasını temin ettiğimiz ortak mekanizmayla Ukrayna buğdayının 9,3 milyon tonunu dünyanın hizmetine sunarak, gıda krizinin nispeten azaltılmasını sağladık. Her ne kadar Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle bu konuda mütereddit davransa da biz insanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceğiz.
TÜRKİYE UYARDI: RİSK OLUŞTURUYOR
Türkiye, Rusya’nın tahıl anlaşmasını askıya almasının ardından, İstanbul Boğazı’nda denetim için bekleyen tahıl gemilerinin “seyir riski oluşturduğu” uyarısı yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı da Ukrayna’dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmanın askıya alınması çerçevesinde güvenlik nedeniyle tahıl koridoru boyunca gemilerin hareketini de durdurma kararı aldıklarını duyurdu.