Sürücüye yeni yasak

Sürücüye yeni yasak

GÜNDEM Haberleri

Erdoğan'ın "Milli içkimiz ayrandır, yakında yasal düzenleme yapacağız" sözleriyle duyurduğu alkol ve sigaraya bazı yasaklar getiren kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklif yasalaşırsa toplu taşıma araçlarındaki sigara yasağı, özel araçları da kapsayacak ve sürücüler araç kullanırken sigara içemeyecek.

AK Parti, Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile alkollü içeceklere reklam yasağı getiren, alkollü içeceklerin ambalajlarında uyarı yazıları olmasını öngören bir kanun teklifi verdi. AK Parti milletvekillerinin TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifi ile alkollü içkilerin ve üreticilerinin her ne surette olursa olsun reklam ve tanımı yapılamayacak. Bu ürünlerin tüketimi özendirilemeyecek. Kullanılmasını teşvik eden kampanyalar yapılamayacak. Alkollü içkiler her ne amaçla olursa olsun teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz, indirimli veya yardım olarak dağıtılamayacak. Çocuklar alkollü içkilerin üretimi, pazarlanması ve satışında çalıştırılamayacak. Alkollü içkiler ancak izin verilen yerlerde satılacak, ancak buralarda alkollü içki içilemeyecek. Eğitim, spor ve sağlık kuruluşlarına ait tesislerde bu ürünler satılamayacak.

Dışarıda tüketim yasak
Alkollü içkiler tüketim izni verilen yerlerde açık olarak tüketilecek ve bu yerlerde dışarıda tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak. Bu ürünler dişletme dışından görülecek şekilde satışa arz edilemeyecek.

Uyarı yazısı olacak
Alkollü içkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten uyarılar konulacak. Uyarı yazısı olmayan alkollü
içkilerin satışı yapılamayacak. Alkollü içkilerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici her türlü işareti alkolsüz içecekler ve sair ürünlerde, alkolsüz içecek ve sair ürünlerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici nbsp;her türlü işareti de alkollü içkilerde kullanılmayacak. Ürünlerin üzerinde alkol oranlarına yer verilecek ve bu uyarı tüketicilerin kolaylıkla okuyacağı şekilde yazılacak.

Otoyolda satış yasak
Konaklama yerleri hariç olmak üzere otoyollarda ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkol satışı yapılamayacak, tüketimine izin verilmeyecek.

Cezalar
Alkollü içkilerle ilgili düzenlemelere uymayanlar 10 bin liradan 200 bin liraya kadar ceza verilecek.
Alkollü içkilerin satış ve tüketimine yönelik ticari faaliyetler, ancak mahalli amirin izni ile icra edilebilecek. İzinsiz işletmeler kapatılacak.

Açık alanlara sigara ayarı
Sigaraya uygulanan yasaklar nargile için de geçerli olacak. Ayrıca açık alanlarda sigara içilmesine yönelik yeni düzenlemeler yapılacak. Buna göre açık alanlardaki işletmelerde sigara içilen ve içilmeyen bölümler birbirinden ayrılacak. Bir lokantanın bahçesinde sigara içilen masalar ile içilmeyen masalar birbirinden uzakta olacak. Toplu taşıma araçlarındaki sigara yasağı, özel araçları da kapsayacak ve sürücüler araç kullanırken sigara içemeyecek.

'MİLLİ İÇKİMİZ AYRAN'
Düzenlemenin ilk sinyalini Yeşilay tarafından düzenlenen Global Alkol Politikaları Sempozyumu'nda konuşan Başbakan Erdoğan vermişti. nbsp;Erdoğan'ın alkollü içecekler yasasıyla ilgili düzenleme yapılacağın söylediği konuşmasına "Bizim milli içkimiz ayrandır" sözleri damga vurmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...